Disney-filmbe illő dán kisvárosra bukkantunk Kaliforniában

A Kerülőutak című film alapján a főszereplők által bejárt bortúrára indultunk Kaliforniában, de hirtelen egy százéves dán kisvárosban találtuk magunkat. Solvangban szélmalmok, fagerendás házak és a koppenhágai őrtorony mása között bóklásztunk, de benéztünk Santa Ynez Valley néhány borpincéjébe is.

Az Egyesült Államokat sok szempontból szuperhatalomként szokás emlegetni, de nyugodtan hívhatjuk így a borvilágban is. A boreladási toplisták élén Kalifornia állam áll, és a mennyiség mellett a minőségre sem lehet panasz.

 

Jellegzetes dán fagerendás házak
Galéria: Solvang
Fotó: Prayitno / Flickr.com

Kalifornia éghajlata főleg nagy kiterjedése és a talaj összetétele miatt nagyon változatos, de van két dolog, ami mindenhol közös nevező lehet: a forróság és a szárazság. A szőlőtermelő területeket is az évi extrém forró napok száma alapján kategorizálják. A legmagasabb minőségű borok általában az óceánhoz közeli területekről származnak, ahol érvényesül az óceán hűsítő hatása és jellemző a pára. A világhírűvé vált Napa Valley és a vele szomszédos Sonoma völgy fogadja a legtöbb (bor)turistát, mi azonban tavasszal Santa Barbara környékét, Santa Ynez Valleyt fedeztük fel.

Kerülőutak
Itt, a térségben forgatták az Alexander Payne által rendezett és öt Oscar-díjra jelölt, 2004-es road movie-t, a Kerülőutakat (Sideways). A filmben Jack (Thomas Haden Church) az esküvője előtt egy héttel bortúrára indul legjobb barátjával, Milesszal (Paul Giamatti) abban a reményben, hogy szabadsága utolsó hetében elcsábíthat még néhány nőt. Persze a kiruccanás egészen másképp alakul.
A borkedvelők körében a film igazi kultusznak örvend, amit jól mutattak a borértékesítés számai is. Miles ugyanis rajong a Pinot noir borokért, viszont a Merlot borokat utálja, és ennek többször hangot is ad. A film megjelenése után a Pinot noir borok eladási mutatója 20 százalékkal nőtt, a Merlot borok eladási indexe viszont 3 százalékkal csökkent az USA-ban.
A filmben is látható bortúrát egyébként bármikor végigjárhatjuk, térkép segítségével pedig akár biciklivel is meglátogathatjuk a pincéket.

 Santa Ynez völgyében hat városka található: az azonos nevű település mellett Ballard, Buellton, Los Olivos, az alig 500 lelket számláló Los Alamos (ami csak nevében azonos az atombomba-kutatás központjával, az új-mexikói Los Alamos-al) és Solvang, az Egyesült államok Dán fővárosa. 

Dán szélmalom és a mesemondó Andersen szobra

 Solvang egy Disney-filmbe illő, különleges, dán bevándorlók által alapított kis település a 246-os autópálya mentén – 32 mérföldre fekszik Santa Barbarától, míg Los Angelestől 125, San Francisco pedig 300 mérföldnyi távolságra. Bár a települést 1911-ben alapították, a dán provinciális építészeti hagyományok felelevenítése csak a II. Világháború után kezdődött. Ekkor épültek az első szélmalmok, a fagerendás házak és a Karácsony-bolt, de a Kis Hableány és a koppenhágai őrtorony kicsinyített mását is ezt követően húzták fel. Múzeumot - ami valójában egy emeleti galériával felszerelt kisebb könyvesboltot jelent - és szobrot is kapott itt a híres dán mesemondó, Hans Christian Andersen, sőt, még egy parkot is elneveztek róla.

 

Galéria: SolvangFotó: Erik Przekop / flickr

A szállások árai a településen 80 és 200 dollár között mozognak, ennyiért két fő részére vehetünk ki egy szobát éjszakánként, de például a gyönyörű, zárt belső kertű Solvang Gardens Lodge–t egyenesen jó szívvel ajánljuk. 

Bor kezdőknek és haladóknak

 A völgyben több mint 120 borászat található, amelyeket aligha lehet egy nap alatt végigjárni. De nem is érdemes. Ha nekünk kellene egy aranyszabályt írni a befogadható mennyiségről, azt mondanánk, hogy egy napra ne tervezzenek többet három maximum négy borászat meglátogatásánál.

A legtöbb pincészetben nincs konyha, ezért érdemes némi harapnivalóval felszerelkezve útnak indulni (haladók akár piknikkosárral is készülhetnek), de persze egy ebédre valamelyik helyi étterem mellett is megállhatnak. Arra készüljenek, hogy nem mindegyik borászat tart nyitva egész nap, és a legtöbb délután négykor már bezár. Ezért indulás előtt mindig nézzék meg a nyitva tartást, és ha biztosra akarnak menni, egyeztessenek előtte időpontot. Ha nyolc főnél nagyobb csoportban érkeznek, akkor mindenképpen előre kell bejelentkezni.

Ha viszont nem szeretnének autót vezetni vagy nincs önkéntes sofőr a társaságban, a séta és a bicikli is megoldás lehet, bár arra készüljenek, hogy a nyári hónapokban napközben bizony nagyon meleg van. De felszállhatnak a völgyben üzemelő speciális buszjáratra is, amelyen irányonként és személyenként 1,5 dollárért utazhatnak.

A kényelmesebbek azonban szervezett keretek között, maximum 12 fős csoportban, háztól házig kisbuszos transzferrel, profi vezetővel indulhatnak bortúrázni. A hétköznapi nagyjából 140 és a hétvégi 170 dolláros ár általában tartalmaz egy szendvicsebédet, négy borászat meglátogatását és a kötelező 15 százalékos borravalót is.

Bortúránk újabb állomása #wine #winery #bor #bulleton @santabarbarawinecountry @santaynezvalley #usa #california

Travelo.hu (@travelo.hu) által megosztott bejegyzés,

 

Ha pedig megéhezünk 

Solvangban a klasszikus amerikai fogásoktól kezdve a hagyományos dán ízekig szinte tényleg mindent megtalálunk, kellemes hangulata miatt azonban mi a Succulent Cafe Wine Charcuterie nevű kávézót ajánljuk, a borlapjukról pedig a Melville pincészet Pinot Noir-ját. Ha a szomszéd településen, Bulelltonban járnak, érdemes a helyiek között igazán menő helynek számító, és a borüzemek között eldugott, ipari berendezésű Industrial Eats-t is kipróbálni.

Industrial Eats alma-borászati egysége
Galéria: Solvang
Fotó: Travelo

  

Programok a boron túl 

A bortúrát követő napon kényelmes levezetés lehet egy rövid túra beiktatása még a kevésbé sportos utazóknak is. Solvangtól például néhány percnyi autóútra található egy kis vízesés, a Nojoqui Falls, amit egy könnyű, alig tíz perces sétával érhetünk el. A meleg hónapokban a víz helyett már csak impozáns sziklafalat láthatunk, meg sok mókust, őzet és pumát (mountain lion).

Aztán persze drága, de mégiscsak felejthetetlen élmény lehet hőlégballonnal felrepülni a völgy fölé: egy 45-60 perces út ára fejenként 220 dollárt kóstál. A földi kalandokra vágyó tapasztalt lovasok pedig akár lóháton is bejárhatják a birtokokat, miután a 75-90 perces lovaglásért kifizették a 115 dollárt.

Repüljön Amerikába Lufthansával!
Kedvező áron repülhet Kanadába és az USA 23 célállomására Brüsszelen, Frankfurton, Münchenen és Zürich-en keresztül. A Lufthansa partner légitársaságaival pedig további 200 észak-amerikai desztinációt érhet el egyetlen átszállással. (X)
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek