Öt zseniális borhotel, ahol egyszer inni kell

Dögös borhoteleket gyűjtöttünk csokorba a somlói dizájnos pezsgőpincészettől kezdve a toszkán borászat medencével turbózott falusi vendéglátóhelyéig. Mert borozni jó, de borvidéken borozni és aztán több napra ott ragadni még jobb.

Aki egy kicsit is szereti a borokat, annak valószínűleg nem kell hosszasan magyaráznunk, miért olyan nagyszerű borvidékre kirándulni, és ott borhotelben megszállni. Ennek szellemében összeszedtük azokat a boros szálláshelyeket közel és távol, amelyekbe bármilyen év- és napszakban boldogan útnak indulnánk gondolkodás nélkül.

Borvidéki programok kóstolótól dűlőtúráig
Szívesen kirándulna valamelyik borvidékre, de fogalma nincs, mihez tudna ott kezdeni magával a borok kóstolgatásán kívül? Pedig többek között fesztiválok, dűlőtúrák, boros wellness kezelések és pincelátogatások is várják a turistákat. Korábbi tippjeinket ide kattintva találja a témában.

A műfaj legjobbja itthon: Crocus Gere Bor Hotel, Villány

A Crocus Gere Bor Hotel Villány központjában, a patinás pincesoron helyezkedik el – maga a Gere Attila borászat egyébként egy kicsit odébb, Villány szélén, a Szársomlyó hegy irányába indulva található. A személyzet kedvessége, a szobák berendezése, az étterem és a wellness magas színvonala miatt egyértelműen ez a kedvencünk a hazai borhotelek közül.

Borkészítésre visszautaló részletek, szabadon álló kád a Corcus Gere Hotel lakosztályában
Galéria: A legszebb hazai borhotelek
Fotó: Crocus Gere Bor Hotel Wine Spa

De persze a hotelen kívül is van mit csinálni: a környék felfedezéséhez érdemes túrakerékpárt bérelni a recepción, és elkerekezni a villánykövesdi pincesorhoz, vagy a siklósi várhoz.

A, mint Ausztrália, A, mint ARAZ
Májusban a kenguruk földjére kalauzoljuk a hozzánk látogatókat. Az ausztrál ínyencségek – mint a kenguru steak vagy a krokodilfarok – mellett ezúttal az italkínálatban is igazodunk a tematikához: a fogásokhoz ausztrál bort kínálunk. A brunch már-már elengedhetetlen eleme az ingyenes wellness használat az étteremnek helyet adó Continental Hotel Budapest szállodában.

Modern, mégis otthonos: Kreinbacher Birtok, Somlóvásárhely

És még egy hazai gyöngyszem: a 2015-ben megnyílt Kreinbacher Birtok a Somló-hegy lábánál. Szupermenő, dizájnos, panorámás kóstolótér, bor- és pezsgőkészítés ihlette szobák találhatók itt. Ahogyan az a borászatokkal egybeépült hoteleknél lenni szokott, itt is bepillanthatunk a kulisszák mögé az üzemlátogatás során.

Kreinbacher Birtok: nagyon dizájnos, de szerencsére élhető is
Galéria: A legszebb hazai borhotelek
Fotó: Juhász Bogi / Kreinbacher Birtok

Miután kigyúrtuk magunkat a bor- és pezsgőkészítés munkafolyamataiból, még a díjnyertes tételek is jobban esnek majd. Kóstoló után pedig irány a szőlő, ahol idilli présházak és drámai bazaltorgonák mellett visz az út.

Sztárépítész álmodta borhotel: Vinothérapie SPA Caudalie Marqués de Riscal, Spanyoloszág

Frank Gehry épületeit lehet nagyon szeretni és nagyon utálni, de az tény, hogy stílusa nagyon látványos, és egyből felismerhető. Rioja tartomány egyik legpatinásabb borászatának, a Marqués de Riscalnak tervezett hotel és wellness-központ együttese is illeszkedik az építésztől megszokott stílusba.

Mint egy gigantikus rózsaszín szalag a szőlőben
Galéria: A hideg legjobb ellenszerei: Európa legdögösebb fürdői
Fotó: Hotel Marquesderiscal

Mintha a híres bilbaói Guggenheim múzeum kistesóját látnánk, nem? A luxus borhotelt 2006 októberében adták át, a spa részleget kizárólag a vinoterápiának szentelték, boros fürdő, masszázs, arc- és testkezelés is kérhető.

A toszkán vidék hangulata: Agriturismo Fattoria Lavacchio, Olaszország

Olajligetek között, borászattal és lóistállóval várja a Agriturismo Fattoria Lavacchio azokat, akik szeretnék néhány napba sűrítve átélni a hamisítatlan toszkán életérzést.

Galéria: Toszkán hotelek őrületes kilátássalFotó: Agriturismo Fattoria Lavacchio

Egyszerű, mégis hangulatos szobák, hatalmas szabadtéri medence és házias ételek teszik még barátságosabbá a szállodát. A borkóstolás és a kézműveskedés mellett akár még szarvasgombázni is megtanulhatunk itt.

Tovább is van, mondjuk még
Toscanában bevett szokás, hogy a borászatok szálláskiadással is foglalkozzanak. A Dievole, a Badia a Coltibuono és a Tenuta Belsedere borászatok például szobákat és apartmanokat is kínálnak, a Le 7 Camicie területén pedig 2-12 fős házakat lehet kibérelni. A felsorolt helyeknek mi már kóstoltuk a borait, így bátran merjük bortúrához ajánlani ezeket a helyeket.

Ahol nem véletlenül nevezték el Bacchusról a lakosztályt: The Yeatman Hotel, Porto

Olyan borhotelbe vágyik, ami annyira romantikus, hogy a lányregények szerzői is elégedetten csettintenének, ha látnák? A portói The Yeatman hotel biztosan tetszeni fog! Főleg a stílszerűen Bacchus, a bor és a mámor római istene után elnevezett lakosztály.

Bacchus lakosztály
Galéria: The Yeatman
Fotó: The Yeatman

A 150 négyzetméteres lakótérhez körbejárható kandalló, szabadon álló, kör alakú, rézből készült jakuzzi (igény szerint vörösborral feltöltve és rózsaszirmokkal telehintve), hatalmas márvány fürdőszoba kétszemélyes zuhanyzóval, egy elforgatható dobogón elhelyezett franciaágy és egy fantasztikus panorámájú, privát terasz tartozik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek