Magnának hívják a Mátra új, egységes borát

Magnának hívják a Mátra új, egységes borát

Hiába hazánk második legnagyobb kiterjedésű borvidéke a Mátrai, a legutóbbi időkig a súlyához mérten mégis csak kevés szó esett róla. Ez ellen szeretne tenni a most alakult Magna Mátra szervezet.

 

A kékfrankosra és a kadarkára fókuszálnak

 

A nyolc alapító pince (Benedek Pince, Centurio Szőlőbirtok, H2 Pince, Kékhegy Pince, Levente Szőlőbirtok és Pince, Losonci Pince, Nagygombos Borászat, Szignárovits-Maka Pince) szándéka az, hogy Kárpát-medencei fajtákkal adjanak önálló karaktert a borvidéknek. Ennek érdekében a következő néhány évben arra koncentrálnak majd, hogy megtalálják azokat a hazai vörös és fehér fajtákat, amelyek a borvidék elsődleges arcaivá válhatnak. Ebben kiemelkedő szerepet szánnak a kékfrankosnak és később a kadarkának is, de további őshonos szőlőfajtákkal is kísérleteznek.

 

Fotó: Magna Mátra

Meggyőződésük, hogy a Mátrai borvidék természeti adottságai kiemelkedőek. A borvidék egészére jellemző jó vízháztartású talajok és a meleg, de nem szélsőségesen forró klíma együttesen aromagazdag, jó egyensúlyú, érett csersavú borokat adnak. De hisznek abban is, hogy vannak különleges értékeket felmutató dűlőik, ezek karakterének felkutatása és kibontása garantálja a fejlődés lehetőségét a borminőség terén.

 

Van már közös boruk is

 

Az egységes arculatú BalatonBorhoz hasonlóan, amely a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, a mátrai borászoknak is megvan a saját, Magna nevezetű boruk, aminek el is készítették a szabályozását. A régiós borvidékek egy-egy élükre álló, borászokból álló kis csapat határozott programjával elképzelt felvirágoztatása az elmúlt évek jellegzetessége. Ott vannak például a badacsonyi borászok, akik évek óta azon dolgoznak, hogy régiójuk egységes arculatú lehessen, ehhez jó előre meghatározták a szőlőfajtákat, amelyekkel dolgoznak, a borstílust, amit képviseltek, és a mondanivalót, amit kommunikálnak. De valami hasonló borászati rendszerváltásra készültek néhány éve Somlón is, amely szintén méltatlanul mostohagyerekként kezelt területe volt a Balatoni borrégiónak.

A mátrai borászok szerint az egyediség megőrzésének kulcsa például abban rejlik, ha az egyedi jelleg elfedése helyett érvényesülni hagyják a kizárólag a természet adta értékeket. Ennek érdekében a Magna borok kizárólag Kárpát-medencei fajtákból készülhetnek, tőkénként legfeljebb 1 kg-os terheléssel - olvasható a közleményben.

Egy átmeneti időszak után ezek a borok csak ökológiai szőlőterületről származhatnak, spontán erjesztve, a pincetechnológiák minimalizálásával. Az elkészült borokat közös kóstolás után, a tagok legalább kétharmadának jóváhagyásával fogadják el, egy-egy pince évjáratonként legfeljebb egy fehér és egy vörös Magna bort készíthet.

 

Fotó: Kazsu Attila / Magna Mátra

Elsődlegesen nem marketingcélok vezetik a szervezetet, tudják, hogy még az út elején járnak, és többen kellenek ahhoz, hogy a Mátrát az őt megillető helyre emeljék. Szeretnének tanulni, a borvidék jövője mellett a múltja is fontos, tisztelik a hagyományait.

Nyolc pince vág most bele ebbe a kalandba, de bíznak benne, hogy az irány, amit kijelöltek, mások számára is követendő példának bizonyul, és idővel egyre több hiteles és magas színvonalat képviselő birtok csatlakozik majd hozzájuk. A szervezet első, nyilvános bemutatkozását 2017. március 20-án tartja a Pesti Vigadóban. A kóstolóval kapcsolatos további részletekről a Magna Mátra oldalán olvashatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek