» Bor

Magnum: ahol tényleg csak a méret számít

| | Nem érkezett még hozzászólás
A VinCE borfesztivál szervezői lassan minden évben újabb ódát írnak a magnum dicséretére, amikor a nagy méret lényegére hívják fel a figyelmet. Most azonban az is kiderül, hogy miért esik jobban a nedű egy megapalackból.

Magnumnak hívják ugyanis azt a másfél literes palackot, amelyet főleg pezsgők, de már borok érleléséhez is használnak. Az óriás üvegekbe manapság szinte kivétel nélkül különleges évjáratok kiemelt tételei kerülhetnek. De hogy miért érdemes magnum palackot választani a normál helyett, az most jól kiderül.

Mert látványosabb, mint egy normál palack
Egyesek szerint az üvegművesek emberiesség elleni bűnt követtek el a 0,75 literes palack feltalálásával – bár az első vonatkozó feljegyzések szerint egyszerűen csak ennyit bírtak egy szuszra kifújni. Pedig két fő esetén - ha az elegáns 1,5 dl-es mennyiséggel számolunk - a harmadik pohárnál indulna az igazi bölcsesség, de hát nincs teli harmadik pohár, csak pár korty a pohár alján. Egy 1,5 literes, ún. magnum palack azonban már ideális mennyiség: jut idő vele mindenre, végigkíséri a vacsorát, sőt, még a hajnalba nyúló második felvonásos beszélgetéshez is ad egy kis aláfestést.

Fotó: VinCE Facebook


Mert menőség
Azt hinnénk, hogy a dupla mennyiség nem dupla költség, hiszen egy címke, egy dugó és egy doboz kell. Igen ám, de az extra palackozó berendezés, a nagyobb tárolóhely igénye és ezer más ok miatt mégsem jön ki kevesebből a magnum palacknyi bor vagy pezsgő. Ráadásul a nagy palack igencsak mutatós, ezért általában egy kicsit többet kérnek a magnumért, mint a normál palack kétszerese.

Mert még ezt is lehet fokozni
És ha egyszer bejött a magnum a társaságnak, akkor lehet még magasabbra tenni a lécet, ugyanis szokatlan palackokból van még bőven. Létezik a szinte parányi 3,5 dl-es,
aztán a normál, a magnum, majd jön a 3 literes Jeroboám egy sor bibliai királlyal egészen a 18 literes Melchiorig.

Mert extra mérethez extra játékszer jár
Nem meglepő, hogy a boros kütyük iparága az extra méretű palackokat is felfedezte, egy
német cég például high tech állványt fejlesztett, amely akár egy 18 literes palackkal is elbánik, mert puszta kézzel felemelni és kecsesen tölteni bizony kihívás volna.

Fotó: Vincebudapest.hu


Mert finomabb
A legtöbb szakértő véleménye szerint a magnumban érlelődő bor vagy pezsgő minősége jobb, mint a normál palacké. A magyarázat logikus: a magnum palack nyakában arányosan kevesebb levegő van, mint egy normál palackéban, így az érlelés lassúbb, a végeredmény pedig kifinomultabb, komplexebb.

Aki azonban mindezt nem hiszi, bátran járjon utána a VinCE Budapest Wine Show-n. A március 17–től 19-ig tartó rendezvényen az ország legjobb borászatainak több mint 1000 bora kóstolható egy belépővel, miközben számos mesterkurzuson vonódhat be a borászat művészetébe. Március 17-én pénteken például a Grandiózus kóstolón egy brit Master of Wine szakértő 6 bort kóstoltat, mindegyiket normál és magnum palackban is, azaz összesen 12 egész pohárban.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
9 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
9 napja
Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
11 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
11 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.