A szekszárdi Mészáros Pál lett az Év Bortermelője

A szekszárdi Mészáros Pál lett az Év Bortermelője

Mészáros Pál borász lett a 2016-os Év Bortermelője Magyarországon, írja az MTI. "Az immár 25 éve február elején megszervezett ceremónia minden évben egy igazi szakmai ünnep is" – hangsúlyozta a Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia (MBA) elnöke.

Koncz Ildikó, az MBA főtitkára a díjazott szakmai életútját felidézve elmondta, hogy Mészáros Pál borászcsaládban született, felmenői közül mindenki szőlővel, borral foglalkozott, dédapja hegybíró volt Szekszárdon. Ő 1970-ben végzett agrármérnökként, első szőlőjét 1974-ben telepítette Kisbödőben, ez a terület azóta is a család birtokában van. 2002-ben már 40 hektáron gazdálkodott a család, 2008-ra birtokuk elérte az 500 hektárt. 2010-ben palackozót, raktárt építettek és különleges szőlőfajták is megjelentek a birtokon. Mészáros Pál ma már több mint 120 hektáron gazdálkodik családjával, és főként kék szőlőt termesztenek.

Mészáros Pál szekszárdi borász (b) átveszi az év bortermelője díjat Zilai Zoltántól, a Magyar Bor Akadémia elnökétől a díj átadása alkalmából rendezett gálán a Corinthia Hotel Budapest szállodábanFotó: Szigetváry Zsolt / MTI

 Koncz Ildikó hangsúlyozta, hogy a Mészáros Borház és Pince eredményei nemzetközi szinten is figyelemre méltóak. 2008-ban aranyérmet nyertek a világ egyik legrangosabb borversenyén Bordeaux-ban, 2007-ben ugyancsak aranyérmet vihettek haza a Monde Selection versenyről, Brüsszelből, 2015-ben a VinAgora Nemzetközi Borversenyen négy aranyérmet szereztek, míg fia, Mészáros Péter a legeredményesebb fiatal borásznak járó különdíjban részesült. A 36. Magyar Bormustráról három arany és három ezüstéremmel térhettek haza. 2016-ban egy ezüst mellett két aranyérmet nyertek Bordeauxban. 2012-ben Az Év Pincészete, 2016-ban Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka címét nyerték el. "Ma a pincészet profi minőségéről, művészi arculatáról, innovatív karakteréről ismert" – mondta a borakadémia főtitkára.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek