» Bor

Disznótor-turizmus: viszlát Dezső!

| | Nem érkezett még hozzászólás
Aki eszi, ne fanyalogjon, hogyan készül – hangozhatna tömören a disznóvágások üzenete. A tél egyik legfurcsább programját egyszer minden húsevőnek ki kell próbálni!

"Áldja meg az Isten e háznak gazdáját / Töltse be az Isten tetűvel, bolhával" – hangzik a tréfásan szitkozódó (anti)áldomás, mely akkor hangzott el falun a kántálók szájából, mikor vágás után nem részesültek kóstolóban.

Az áldomás szépen így szól: "Áldja meg az Isten e háznak gazdáját / Töltse meg az Isten mind csűrét, mind kamráját". Hagyományosan november 30-val indulnak a disznótorok, de farsang közeledtével jön a sűrű időszaka.

Szőke András színész-humorista végtelenül rokonszenves figurája volt az, aki beszámolóival képes volt vonzóvá tenni a disznóölés rítusát nekünk, városi puhányoknak, akik enni ugyan szeretjük, de látni nem akarjuk, hogyan is lesz étellé a disznó. Szőke mindig hangsúlyozza, hogy a disznóvágás rítusa a magyar néplélek része: ez nálunk nemcsak élő hagyomány, hanem fontos közös élmény. Igaza lehet a természetgyógyász-humoristának (tényleg az!). Míg tele van a néprajzi lexikon rég nem élő hagyományokkal, addig a disznóvágás egy mind a mai napig ápolt, élő szokás, amely valóban közösségformáló erővel bír – tudja ezt mindenki, aki részt vett már rajta.

Megsiratni Dezsőt

Nem is olyan régen, nagyapáink malackorától nevelték fel a hízót, és nem volt ritka az sem, hogy vágáskor megsiratták a háznál felnevelt állatot. Ha valaki a disznóölést brutális rituálénak tartja, az gondoljon csak bele, hogy vajon ezzel adjuk-e meg az állatnak kijáró tiszteletet, aki húsát-vérét adja a táplálékunkként; vagy azzal az arctalan, technicizált metódussal, ahogyan az előrecsomagolt, nagyipari húskészítményt leemeljük a szupermarket polcáról. Talán már nem is kérdés többé, hogy a disznóölés vagy ez utóbbi eljárás az embertelenebb.

A disznóvágáson tehát csak az fanyaloghat joggal, aki nem eszik kolbászt, szalonnát vagy rántott húst, és még az olyan "menőbb" ételekben sem fogyasztja a disznóhúst, mint a baconchips vagy a chorizo. Lássuk hát, hol nyerhetünk beavatást.

Az autentikus: Bugacpusztán

Igazi alföldi vágásokat szerveznek a Gedeon Tanyán. Bugacpusztát Jakabszállástól délre találjuk (Jakabszállást pedig Kecskeméttől délre). A meghirdetett programon jól látszik, hogy tapasztalat áll mögötte: már az érkezésekor mangalicazsíros kenyérrel és alföldi szokás szerint barackpálinkával kínálják a vendégeket, és innentől fogva nincs unalom vagy üres gyomor két napon át.

A rutintalan, de érdeklődő vendégeket bevezetik a vágás, darabolás, darálás, töltés rejtelmeibe, de azoknak is sokszínű programokat kínálnak, akik nem kívánnak belefolyni a disznó feldolgozásának technikai részleteibe. Ők olyan ártatlan népi játékokkal mulattathatják magukat, mint a patkóhajítás vagy a mogyorógurítás. Kellő számú lelkes jelentkező esetén hurka- és kolbásztöltő versenyt is verbuválnak.

El tudjuk képzelni, milyen romantikus lehet Bugacon egy havas hétvége: ha hófödte tájat fogunk ki, forralt borozással egybekötött lovas szánozásra invitálnak.

Infó: a kétnapos program tartalmazza a szállást, gazdag étkezéseket, pálinkát, és a helyiek folyamatos jelenlétét, hogy egy percre se unatkozzunk. A toros tálakon kívül is csupa földi kerül az asztalokra: szürkemarhagulyás házi csipetkével, pulykaleves óriás grízgombóccal, kemencés almás rétes, tejes pite birskocsonyával, és még sorolhatnánk. Alapvetően nagyobb csoportokat várnak (pl. céges rendezvényként), 18 fő felett 19 800 forint / fős árat kínálnak egy hétvégéért.

Toros hétvége zenés lakomával: Kumánia

Az Alföld északi részén, Szolnok és Karcag között találjuk Kisújszállást, ahol szintén igen felkészülten várják a disznótoros turistákat. Itt a 3 csillagos Kumánia Hotelben lakhatunk, a programokra "pusztabusszal" viszik ki a résztvevőket a Horváth tanyára, ahol nem csak az ölés, hanem a toros mulatság is zajlik. A vágás kezdő időpontjai igencsak a városi látogatókhoz igazítottak: 3 időpontban indulnak ki a tanyára a buszok, 6:30-tól 7:30-ig, tehát jóval később, mint ahogyan az hagyományosan zajlik. Itt aztán indul az eszem-iszom. Az áldomás pálinká(ko)n kívül forró italok, pogácsa, perec, majd a friss toros tálakon már sült hagymás vér, tepertő, vesevelő és sült szalonna vár... Már a felsorolásával is jóllakunk.

A disznóságokat helyi pálinkák és kunsági borok bemutatója, kóstolója kíséri, és az áldomáspálinkáktól fűtött vendégsereg kun harci eszközök használatában is kipróbálhatja magát. A zenés lakomára este kerül sor, ez már a szállodában zajlik. Egy sűrű toros nap után bizonyára jólesik egy gyógyfürdős, relaxált napot tartani.

Infó: Itt még több embert igyekeznek a helyiek összeverbuválni, 30 fő alatt nem indul a program. 14 900 forint per fő per éjtől indulnak az árak, de itt fontos, hogy legalább két éjszakát, vagyis három napot kell eltölteni, hogy részt vehessünk a programokban. (Tehát kb. 30 ezer forintnál indul egy hétvége.) Megéri az árát a program, ugyanis a díj tartalmaz belépőt a helyi Kumánia Gyógyfürdőbe és szaunavilágba, ráadásul ez nem csak egyszeri belépésre jogosít: az ott tartózkodás alatt szabadon használhatjuk a gyógyfürdőt és wellnesst.

Újhold, hét év, lakodalmak: szokások és hiedelmek

Hagyományosan hat emberre legalább szükség van a vágáshoz: egy ember, aki szúrja, négyen fogják le az állatot, és a szokás szerint egy asszony gyűjti a vért teknőbe. Egykoron a téli esküvők szervezésének jó oka volt, hogy sok paraszti családban ekkor jutott elegendő hús a lakodalomra, az éhes vendégszájak megetetésére.

Újholdkor nem volt tanácsos a vágás - a hiedelem szerint az ekkor vágott disznó húsa férges lesz. A hét év jelentőségéről pedig csak annyit, hogy falun a gyermekeket a hagyomány szerint hétéves koruk előtt nem engedték részt venni a disznóvágáson. Hetedik évük betöltése után kapták meg ezt a beavatást, hivatalosan is kilépve ezzel a kisgyermek korból.

Bohumil Hrabal: Sörgyári capriccio (részlet)

"Odatartottam a csöbröt, és belefordult az az egész gyönyörű pejsli, a nedves színeknek és formáknak ez a szimfóniája, semmi sem lelkesített föl úgy, mint a halványpiros sertéstüdő, gyönyörűen dagadó, akár a laticel, színben semmi sem oly szenvedélyes, mint a máj sötétbarnája, az epe smaragdjával díszítve, mint a viharfelhők, mint a selymes bárányfelhők, ugyanúgy vonul a belek mertén a göröngyös zsír, sárgán, mint a szétcsöpögött gyertya, mint a méhviasz. A gége is kék meg halványpiros gyűrűkből van összerakva, mint a színes porszívó csöve. És amikor kigurítottuk ezt a gyönyörűséget a deszkára, Myclík úr fogta a kést, megköszörülte a fenőacélon, aztán levagdalt hol egy még meleg husikadarabot, hol néhány májfecnit, hol egy egész vesécskét meg egy fél lépet..."
(A Sörgyári capriccio darabot egyébként a József Attila színház is játssza januárban és februárban. Részletek itt.)

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Stájerország Túl szép, hogy rövid ideig maradjunk. Fedezze fel Ausztria zöld szívét!

szalay3 új galériát hozott létre
Magyarország, Nagybörzsöny, SzG3
8 órája
Laczko új galériát hozott létre
Hall in Tirol
2 napja
cobranco élménybeszámolót írt
Alpesi riviera (Svájc)
11 napja
rallymax élménybeszámolót írt
Országos kéktúra 31. nap
12 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.