Víz sommelier meg minek van?

Víz sommelier meg minek van?

"A sommelier olyan személy, aki főként borok és kisebb mértékben egyéb italok kiválasztásával, ételekhez párosításával és felszolgálásával foglalkozik" – áll a Wikipedia meghatározásában. Bizarrul hangzik, de az "egyéb italok" meghatározás akár a sima vizet is takarhatja. Igen, létezik olyan szakma, hogy víz sommelier, azaz vízszakértő, akit azért fogadnak fel, hogy tanácsot adjon, milyen vizet érdemes inni. Az alábbi, angol nyelvű kisfilmben a műfaj legsikeresebb képviselője, Martin Riese mesél arról, mi értelme van a foglalkozásának.

Kiderül például, hogy amikor 2012-ben belevágott a dologba, mindenki azt mondta neki, hogy csak Los Angelesben lesz erre kereslet, azóta kiderült, hogy ez nincs így. A filmben például egy kínai vízversenyen is láthatjuk munka közben.

Úgy gondolja, kevesen vannak tisztában azzal, hogy mi mindent tartalmaz a víz, és rengeteg a tévhit az emberek fejében. Például, hogy a tisztított, palackozott víz minden esetben jobb lenne, mint ami a csapból jön. A filmben elmondja, ha választania kéne a kettő közül, ő egyértelműen a Los Angeles-i csapvíz mellett döntene.

A filmből az is kiderül, hogy már gyerekkora óta foglalkoztatja, mennyire különböző ízei lehetnek akár a sima csapvíznek is. Amikor kóstol, nem csak az ízlelőbimbóit, de a szemét és az orrát is használja.

Utána minimum két kortyot iszik minden vízből: az első kortyot úgy nyeli le, ahogyan bárki tenné. A másodikat viszont pontosan úgy forgatja meg a szájában, ahogyan azt borkóstoláskor szokták, hogy minél jobban kiérezze az ízeket. Kedvencei a jellegzetes, gyümölcsös, trópusi aromájú vizek – igen, ő ilyesmit érez ki egy átlagos, szigorúan ízesítetlen vízből, írja a Mentalfloss.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek