Egyen és igyon úgy, mint a franciák!

Mesterszakácsok és hétköznapi ételek: szeptember utolsó hétvégéje gasztronómiai ünnep Franciaországban.

Önt milyen étel elkészítésére ihletné meg egy festmény vagy egy szobor? Hogy abszurdnak tűnik a kérdés? Pedig nem az. A szeptember 23-25. között zajló francia gasztroünnepen ez például egy normandiai programpont lesz. Na, de ne siessünk ennyire előre!

A gasztronómia ünnepe

2010-ben a francia gasztronómia felkerült az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára. Az UNESCO szakértői szerint a francia gasztronómia, annak szertartásossága és formai sajátosságai is egyedülállóak, ezért érdemli meg, hogy így, ebben a formában nyilvánítsák az emberiség egyik csúcstermékének. Ez volt egyébként az első eset, hogy gasztronómiai témájú tételt emeltek be a világörökségi listára.

Ezért 2011 óta, minden évben szeptemberben megrendezik Franciaországban a Fête de la Gastronomie-t, azaz a gasztronómia ünnepét. Ezen a hétvégén a franciák igazán beleadnak mindent az ínyenckedésbe. Nézzük, hol, mire lehet számítani.

Mindennek meg van a helye és az ideje. A franciák nagyon figyelnek a terítésre is
Galéria: Francia gasztroősz
Fotó: facebook/fete gastronomie

Minden évben egy speciális témakör köré építik fel az eseményt. Idén a rendezvény tematikája a "Les cuisines populaires" lesz, ami a mindennapi konyhát jelenti. Egyszerű, mindenki számára elérhető, ugyanakkor finom és különleges ételeket értenek a szervezők a kifejezés alatt. Bár a programot elnézve ami a franciáknak egyszerű, az a világ többi részén már mesterműnek számít. Önnek például eszébe jutna egy átlagos kedd este kacsát készíteni? Hát, nekünk sem, ebből is látszik, hogy nem vagyunk franciák.

Három kiemelt eseménye, és számos kisebb történése van az idei fesztiválnak. Sajnos a tervezett negyedik, egyébként nagyon népszerű streetfood temple #3 nevű eseményt biztonsági okokból törölték. Az összes eseménynek itt tud utánanézni, franciások előnyben! Bármerre is járjon ezekben a napokban Franciaország területén, egészen biztos, hogy az ön közelében is lesz valamilyen izgalmas gasztronómiai esemény, a mi listánk közel sem teljes.

Kacsát mindenkinek!

Párizsban, a Royal Palais szálloda kertjében várja több mesterszakács az érdeklődőket, szeptember 24-én 10-18 óráig, hogy bemutassák, hányféleképpen lehet kacsát készíteni. A középpontban a Landes megyei kacsahús, és a kreativitás áll. Mottójuk szerint a gasztro-szocializációt nem lehet elég korán kezdeni, így ezen a tanfolyamon kicsiket és nagyokat egyaránt szeretettel várnak.

Kacsa, ahogy csak a franciák tudják
Galéria: Francia gasztroősz
Fotó: stu_spivack / Flickr.com

Nem csak a húson, hanem a köreten is hangsúly lesz, gyümölcsös verziókhoz házi lekvár készítést is mutat Franciaország harminc profi séfje. Megtanulhatjuk például azt is, hogy készítsünk ideális kacsamájat, ami tényleg csak a franciáknál számíthat hétköznapi ételnek.

Hol? Royal Palais, Place Colette, Rue de Montpensier, Párizs

Mikor? Szeptember 24. szombat, 10-18

Bővebb információ (franciául) itt.

Képzőművészet és gasztronómia

Normandiában épp egy időben a gasztronómia ünnepével egy másik rendezvény is zajlik, az impresszionista fesztivál. Áprilisban már kipróbálták egyszer, és nagy sikert aratott az esemény, így most csinálnak egy ünnepi kiadást is. Arra kérték a séfeket, látogassanak el egy múzeumba, ihletődjenek meg a képek által, és készítsenek el egy ételt, ami ilyen módon született meg a fejükben.

Mestermű és mestermű: így készítsen festményhez passzoló ételt
Galéria: Francia gasztroősz
Fotó: Facebook

A fesztivál mindhárom napján a résztvevő hat múzeum mindegyikében legalább egy séf tart bemutatót. Őrjítően kíváncsiak vagyunk amúgy, hogy milyen ételt ihlet egy impresszionista festmény, és mi a mozgatórugó. Színek? Téma? Tavirózsák?

Hol? Normandia-szerte hat múzeumban: Bernay Képzőművészeti Múzeum, Saint-Lô Képzőművészeti Múzeum, Thomas Henry de Cherbourg-Octeville Múzeum, Roueni Képzőművészeti Múzeum, Caen Képzőművészeti Múzeum, Charles Leandre Múzeum

Mikor? A fesztivál három napján egész napos esemény, pontos időpont nincs írva. Az ihletet mégsem lehet siettetni, és percekben, órákban mérni a kreativitást. Bővebb információt itt talál.

Egyébként, ha már a környéken jár és nagyon belejött a fesztiválozásba, alig két héttel később, október 8-án kezdődik Normandiában, Honfleur városában a Garnélafesztivál. Ha odavan a tenger gyümölcseiért, ez a fesztivál való önnek!

Burgundi piknik, sportos piknik

Nemrégiben írtunk arról, hogyan piknikeznek különböző országokban és mit és hol szerezzen be, ha szabadtéri evésre készülne. Ennek most nagy hasznát veheti, hiszen a harmadik program, amit a figyelmébe ajánlunk, nem más, mint egy ínyenc piknik. A 100 százalékban autentikus burgundi menü már-már kívül esik a hétköznap kategórián. Akkor válik világossá, mi is az üzenet, amit át akarnak adni, amikor részletesebben átböngésszük a programot.

Mesterszakácsok akcióban
Galéria: Francia gasztroősz
Fotó: facebook/fete gastronomie

A szervezők biciklis pikniket álmodtak meg, ahol az étkezéssel sport is párosul. Persze senkit nem kergetnek végig a Tour de France útvonalán egy kiadós lakoma után. Pontosan ki van számolva, hogy mennyi mozgás mennyi, és milyen tápértéket kíván meg. A menüt 18 euró ellenében biztosítják a szervezők, ami a következő: szárnyaspástétom salátával, koktélparadicsommal és savanyúságokkal, fokhagymás-petrezselymes csigapite (avagy burgundi pite), három deci ásványvíz, piros gyümölcsös clafoutis, és természetesen az elmaradhatatlan kenyér és bor. Tehát, ha francia módra akar piknikezni, a következő alkalommal már tudni fogja, milyen ételsort pakoljon a kosárba. A menüben egyébként két pohár bor is benne van.

Hol? A piknik maga Meursaultban lesz, a biciklis túra a piknik helyszínére attól függően, mennyit szeretnénk tekerni, két városból indul 10:30-kor és 11-kor. A nyolc kilométeres túra kezdőpontja Beaune (egészen pontosan a Parc de la Bouzaize), a tizenegy kilométeresé pedig Santenay, Jet d'Eau tér melletti parkoló. A biciklisták a Mersault pincénél (21190 Meursault, Château de Meursault) találkoznak.

Mikor? Szeptember 24. szombat, 10:30 és 11:00

Részletes információt a piknikről itt talál (franciául)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek