Legelőről a tányérra: helyi alapanyagok a Balatonnál

Már rég nem a strandolás az egyetlen célja a balatoni és a Balaton környéki kiruccanásoknak: a túrázás, borkóstolás mellett az egyik legnagyobb vonzerőt a gasztronómia jelenti, a helyi piacokkal, termelőkkel együtt. Olyan helyeket ajánlunk, ahol meglátogathatja a termelőket, vagy az alapanyag a legelőről egyenesen a tányérra kerül.

A termelői piacok mellett a kecskefarmok, mesés panorámával megáldott, látogatható birtokok is egyre népszerűbbek a Balatonnál, az éttermek egy része pedig büszke arra, hogy kapirgálós tyúkokból, boldog, szabadon tartott mangalicákból és szürke-, illetve Angus marhákból készülnek a fogásaik. Ön is találkozhat a helyi termelőkkel, és ajánlunk olyan helyeket is, ahol meg is nézheti, hogyan készül a kedvenc kecskesajtja.

Piacok korán és későn kelőknek

A Liliomkertet (Káptalantóti piac) senkinek sem kell bemutatni, ma már a kötelező vasárnap délelőtti programok közé tartozik a Balaton-felvidéken. Nehéz lenne felsorolni, mi mindent lehet itt kapni a kecskesajtok, szörpök, lekvárok, borok, kézműves termékek, új és használt ruhák, régiségek mellett. Mindenki talál valami izgalmasat, ha van elég türelme az egyre növekvő piacon bóklászni, legyen szó bio és ultra egészséges dolgokról, vagy a helyi ízek élvezetéről, kalóriaszámolás nélkül.

Egy egészen más típusú bevásárlás - Tihanyi Piac Placc Galéria: Legelőről a tányérra a BalatonnálFotó: Blanka Sebestyen / Tihanyi PIAC Placc

Sokan kifejezetten a hangulat miatt jönnek, mások egy kései bőséges reggeliért, vagy azért, hogy összefussanak az ismerőseikkel. Készüljön fel arra, hogy nyáron nagyon sokan vannak. Bár a piac délután 2-ig nyitva tart, érdemes korán, 8-9 órakor megérkezni.

A gyenesdiási I. Balatoni hal- és termelői piac már egy ideje nem a balatoni halakról szól. Kapható itt friss zöldség, kürtőskalács, rétes és házi lekvár, kézműves tapolcai sör is. Előnye, hogy nem kell érte korán kelni: szombat délután 2-től egészen este 8-ig lehet piacozni. Talán kevésbé közösségi és romantikus, de választékban szintén erős a Hévízi termelői piac, ahol számos régiséget is talál, és olyan különlegességeket is, mint a lilahagymás kecskesajt, a füstölt szarvassonka vagy a gyümölcsös-magos méz. Nyitva: kedd: 8:00-13:00, csütörtök: 14:00-20.00, szombat: 8:00-13.00.

Ha Tihany környékén nyaral, két piacra is ellátogathat. Az Akasztó dombi Agora piacon a "hagyományosabb" termelői piac működik (szombatonként 8:00-14:00), a révnél elhelyezkedő Tihanyi Piac Placcon pedig egy modernebb, pörgősebb vásárt talál. Itt a kortárs művészet is szerepet kap, kiállítások, installációk is várják a kézműves ételek mellett, és még jógázni is lehet. A piac szombaton és vasárnap tart nyitva.

A Bácshegyi Kecskesajt pultja a Liliomkert piacon Galéria: Legelőről a tányérra a BalatonnálFotó: Travelo

A termelők közül sokan több piacon is árulnak, Gusztos Sándor és családja vegetáriánus pástétomokat, tönkölykolbászt kínál, Susanne Daucher különleges eceteket és csatnikat, zseléket készít, akárcsak Papa Aron. Kecskesajtot rengeteg helyen kóstolhat, a leghíresebbek a Bácshegyi, a Tekeresvölgyi és a Kalla. Füstölt húsokat és halat Kánya Zoli árul, isteni házi kenyeret és ciabattát pedig a Búzalelke pékségben kell keresni.

Nézzen be a termelőkhöz!

Nem fér bele a programba a piacozás, vagy nem szereti a tömeget? Arra is kíváncsi, hol és hogyan, miből készül a kedvenc terméke? Ha van rá lehetőség, menjen el a kedvenc termelőjéhez, és szerezzen tapasztalatokat, infókat helyben!

A Balaton-felvidéki farmok tulajdonosainak története sok esetben hasonlít abban, hogy sokan tudatosan választották a hajnali kelést, az állattartást és gazdálkodást a kényelmes városi élet helyett. Azért is érdemes meglátogatni ezeket a helyeket, mert egy kis ízelítőt kaphat, milyen az élet természetközelben, kevesebb stresszel.

Krisna-völgyi biokertészet

A hittel, szeretettel és mindenekelőtt odaadással készített ételek erőt, energiát adnak a testnek, békét, elégedettséget a léleknek. Krisna-vögy biokertészete egész évben számos zöldség és gyümölcs félével látja el a helyi szerzeteseket, önkénteseket. Egy családi kirándulás alkalmával Önök is felfedezhetik biokertészetünket, majd pihenésképpen vegetáriánus indiai fogásainkat is megkóstolhatják. (X)

A Káptalantóti piac közelében található Kővári kecskefarmon mintegy 400 állatot, mangalicát, kecskét, bárányt, szamarat és lovat tartanak. Gazdái, a Kővári-házaspár pedagógusi pályájukat adták fel, több mint egy évtizede készítenek kecskesajtot és mangalicatermékeket. A birtokon egy kis üzletet is nyitottak, ahol minden nap, bejelentkezés nélkül is lehet vásárolni. Ha mangalicát lát a karámban, ne próbáljon meg barátkozni vele, nem aranyos!

Angus marhák a Terra Pannonia birtokán Galéria: Legelőről a tányérra a BalatonnálFotó: Terra Pannonia

Ha érdekli, hogyan és hol készül az egyik leghíresebb kecskesajt a Balaton-felvidéken, a nemesvámosi Sportistálló felé vegye az irányt! Ez a Tekeresvölgyi Kézműves Tejtermékek manufaktúra bázisa. Tulajdonosai, Kovács Csaba és Szabó Hajnalka 2008-ban, második gyermekük születése után kezdtek saját célra tejtermékeket készíteni. Két fejős tehénnel startolt a manufaktúra, ma már számos étterem, pincészet árulja a termékeiket. A kóstolásra helyben hétköznap van lehetőség, hétvégén a tulajdonosok a termelői piacokon értékesítik az árut.

A legelőről a tányérra

Persze nem lehet mindenhol személyesen meglátogatni a farmot, és szemezni a mangalicákkal - viszontláthatja őket azonban a tányéron. A balatonfüredi Malackrumpli étterem kínálata a Járosi család balatonhenyei birtokán termelt bio zöldségeken és az itt tenyészett állatokon, többek között a mangalicákon alapul. A tulajdonosok szintén az életmódváltás mellett döntöttek jó pár éve, Budapestről költöztek a Balaton-felvidékre, és nem titkolják, hogy a kezdet sokkal nehezebb volt, mint amire számítottak. Marhaszegy, pulled pork, főétkezésnek beillő szendvicsek, lepények és halak (többek között bio ponty) alkotják a mindig változó kínálat gerincét.

A Kővirágban végigkóstolhatja az egész Káli-medencét Galéria: Legelőről a tányérra a BalatonnálFotó: Kővirág

Az Istvándy-birtokot sem csak a borok és a panoráma miatt érdemes meglátogatni. Az itt készülő ételekben a "helyi" alapanyag pár száz métert jelent, a teraszról még láthatók is a legelésző szürke marhák. Gulyásokat, ragukat készítenek a családi gazdaságban nevelt állatokból, a borok mellé hideg sajt- és mangalicatálakat állítanak össze. És hogy ne csak az északi partról essen szó, megemlítjük a balatonfenyvesi Hubertus Hof éttermét is, ahol a közeli Terra Pannonia farm saját nevelésű Angus marháiból készülnek az ételek. Az Angus marha márciustól októberig a közeli Nagyberek mezőin legel, a téli időszakban modern istállókban hizlalják, a feldolgozás pedig a Hubertus Agráripari Bt. pásztói húsüzemében történik.

Helyi alapanyagokkal dolgozik a balatonszemesi Kistücsök, a köveskáli Kővirág, a keszthelyi Paletta és a zánkai Neked Főztem is. A termelői hozzávalók ára magasabb, beszerzésük is sokkal macerásabb, mint a nagyüzemi alapanyagoké, és ez a legtöbb esetben a helyek árképzésén is meglátszik. Amellett, hogy óriási a különbség az ízekben, a helyi termelőket is támogatja, ha mégis egy helyi, mangalicából készült burgerre szavaz a mélyhűtött húspogácsa helyett.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek