» Bor

Önellátó étterem nyílik Balatonfüreden saját üvegházzal, farmmal és pincészettel

| | Nem érkezett még hozzászólás
Akár elzászi menüsorral is találkozhatunk a hamarosan nyíló, Nem Kacsa nevű különleges vendéglátóhelyen.

Takács Lajos séf korábban többek között a budapesti Olimpiában, a Lacipecsenyében, majd a Tihanyi-félszigeten lévő Sajkodon, az Apátiban bűvölte el ételeivel az igényes vendégeket. A szakács hamarosan új típusú étteremben próbálja ki magát: Balatonfüreden olyan egységet vezet majd, amely arra törekszik, hogy minél inkább saját forrásból lássa el magát - írja a Magyar Nemzet Online.

A Nem Kacsa nevű étterem mögött egy saját kertészet áll majd egy ezer négyzetméteres üvegházzal, amelyben zöldségeket és csírákat fogunk termeszteni – mondta Takács Lajos új „állomáshelyéről”, amelyet Balatonfüreden nyitnak hamarosan a nagyvárosi léttől megcsömörlött befektetők. Hozzátette: a későbbiek során akár ötezer négyzetméteresre is növelhetik az üvegházak méretét. De nem csak emiatt lesz más az étterem. Egy 34 hektáros területen vadakat, marhákat, sertéseket, szárnyasokat tenyésztenek, a napokban érkezik a területre négyszáz kacsa. A tulajdonosok birtokában van már egy 15 hektáros pincészet is, ahonnan később akár a ház bora is kikerülhet.

A közelmúltban Erdős Norbert, a Magyar Gasztronómiai Egyesület tagja meghívta Strasbourgba egy tanulmányútra az MGE által rendezett Hagyomány és evolúció verseny indulóit és zsűritagjait, köztük Takács Lajost. A résztvevők rengeteg tapasztalatot szerezhettek Elzászban; többek között olyan éttermeket is meglátogattak, amelyeket nemzetközi éttermi kalauzok is ajánlanak.

A szakemberekből álló csapat Colmar városának piacán is látogatást tett (a Disney-mesét is ihlető francia városról itt írtunk korábban), ahol Takács Lajos tapasztalatai szerint olyan árubőséggel találkoztak, mint amilyennel a budapesti piacokon sem nagyon. A galambtól az eredetvédett húsokon át az articsókáig, a különleges elzászi spárgáig és burgonyafajtákig mindent meg lehetett találni. A programot pincelátogatás is színesítette, amely ugyancsak tanulságos volt. A felkeresett pincészet az 1500-as évek óta foglalkozik szőlőműveléssel, generációról generációra száll a tapasztalat. Bár csak hatvan hektárt művel a borászcsalád, mégis kétmillió palackot képes előállítani, amelyek fele kiváló minőségű, tradicionális eljárással készült pezsgő. Csak összehasonlításul: idehaza egy hektáron 3000 tőkét nevelnek, Elzászban ennek négy-ötszörösét.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
1 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
10 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
10 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
12 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.