Gasztrotúrákkal csábítják az alpesi hüttékbe a nyaralókat

Autentikus hüttékkel, régiós gasztrotúrákkal, az osztrák szurdokok izgalmaival és kristálytiszta hegyi tavakkal várják Alsó-Ausztriában a bakancsos, fürdőruhás turistákat.

Egyre népszerűbb az aktív pihenés a hegyekben, és Alsó-Ausztria ebből a szempontból gazdag kínálattal rendelkezik. A tartomány hegyi világát kiváló infrastruktúra és jól kitáblázott túraútvonalak jellemzik, a túrázókat pedig hangulatos hütték várják. Szám szerint 121 turistaház kínálja Alsó-Ausztria hegyvidékein az alpesi vendégszeretetet nyáron is - olvasható a közleményben.

 

Galéria: Gasztrotúrákkal csábítják az alpesi hüttékbe a nyaralókatFotó: Franz Weingartner

Annak érdekében, hogy minél több minősített hüttét látogathassanak meg a turisták, a helyi Alpenverein és a turisztikai szervezetek képviselői összeálltak, és kidolgozták a „Hütték minőségi offenzívája" elnevezésű programot. Ennek célja, hogy minél több turistaház legyen elérhető virtuálisan az interneten, és jól kitáblázott utakon gyalogosan is az Alpokban. A programban részt vevő 20 hüttéből 13 már teljesítette az olyan megfogalmazott kritériumokat, mint pl. a regionális konyha és a különleges vendégszeretet, amelyeket pár évente ellenőriznek is.

Idén a kampány mellé egy nyereményjátékot is kapcsoltak, amelynek feltétele, hogy a túrázónak az itt felsorolt hütték közül legalább hármat meg kell látogatnia, és a kapott térképes nyereményszelvényen a látogatásáról egy pecsétet szereznie. Ezért aztán cserébe nyerhet családi hegyi nyaralást, profi túrafelszerelést, Niederösterreich-kártyát, Wirtshauskultur étterem utalványt, felvonójegyeket, vagy egy éjszakát valamelyik hüttében.

Az autentikus hütték mellett népszerű az „Ínyenctúrák Alsó-Ausztriában" program is, amelyek egy-egy régiót mutatnak be a maguk gasztronómiai különlegességével és kulturális kínálatával. A középpontban egy adott térség három-négy napos, egyénre szabott megismerése áll, tippekkel a látnivalókról, aktuális rendezvényekről, szálláslehetőségekről, helyi termelőkről, heurigerekről. És mindezt úgy, hogy minden program kb. félórányi autózással is elérhető egymástól, ezért aztán kör- és csillagtúrákra is alkalmasak.

 

Galéria: Gasztrotúrákkal csábítják az alpesi hüttékbe a nyaralókatFotó: Robert Herbst

Megnézhetik például a gyerekbarát faúsztatót a Mendlingtalban - amely egy szurdokvölgyben vezet robajló patak kíséretében -, gyönyörű fotókat lőhetnek a Hochkaron található Skytour 360° kilátóból, miközben Ötschergräben szurdokai is kellő izgalmakkal és kristálytiszta hegyi tavakkal várják a bakancsos, fürdőruhás turistákat. A Bécsi Alpok egyik idei újdonsága ráadásul, hogy felújították az idén 90 éves Rax felvonót, amely július 2-án indul ismét útjára, hogy a hüttéről-hüttére túrázásnak semmi se álljon az útjában.

 

Galéria: Alsó-Ausztria két kerékenFotó: niederoesterreich.at

Mi már kipróbáltuk, milyen a szomszédban nyaralni, Stájerországot is felfedeztük már két keréken, sőt, gasztrokincsekre is bukkantunk a legjobb helyi kistermelők portékái között. De ha önök arra is kíváncsiak, hogy mi az a tíz dolog, amit viszont idén nem szabad kihagyni Ausztriában, akkor kattintsanak ide.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek