» Bor

8 budapesti borbár, amit egyszer ki kell próbálni

| | Nem érkezett még hozzászólás
Az elmúlt években gombamód szaporodni kezdtek a fővárosban a borbárok. Ahány hely, annyiféle hangulat és borlap. Míg az egyik helyen bontott téglás, romantikus beltérben kóstolhatjuk kis pincészetek borait, addig máshol letisztult, dizájnos környezetben ihatjuk végig a leghíresebb tételeket. Érdemes kipróbálni őket - június 8-án ráadásul kedvezményesen tehetjük meg ezt.

Június 8-án, szerdán, délután négytől zárásig nagyszabású boros buli lesz a fővárosban. A Budapesti Borbár Túra lényege, hogy ezen a napon a résztvevő 22 borbárt végigjárva megismerhetjük mind a 22 magyar borvidéket. Minden borbár más borvidéket lát vendégül, mindenhol lesz minimum három bor, amit 22 százalékos kedvezménnyel lehet megkóstolni, de lesz, ahol grátisz is kóstolhatunk. Természetesen a borászokkal is találkozhatunk, és más szórakoztató programokkal is készülnek a helyek.

Az esemény célja, hogy egyetlen este alatt minél több borvidéket megismerhessenek az emberek, és minél többen kapjanak kedvet, hogy a nyáron ne csak a fővárosi borbárokban túrázzanak, de konkrétan a szőlőben is. Ennek apropóján összeszedtünk a legérdekesebb, és talán kevésbé ismert budapesti borbárokat, amiket – akár ezen az estén, akár máskor – érdemes kipróbálni. 

Miért érdemes borbárba menni?

Azért, mert sokkal többet tudnak, mint egy sima kocsma. Tapasztalataink szerint a személyzet tényleg ért a borokhoz, és szívesen beszél is róluk, így tényleg meg tudjuk találni a kedvencünket. Ráadásul nem csak a kommersz tételeket tartják, hanem például kis pincészetek olyan különlegességeit is megkóstolhatjuk, ami a szupermarketek polcán vagy egy átlagos bulihelyen biztosan nem jönne szembe. Budapesten több, mint huszonkét ilyen vendéglátóhely működik, mindegyik eltérő szempontok alapján összeválogatott borkínálattal, eltérő hangulattal. Van, ahol bonbonokat kóstolhatunk össze a borokkal, máshol a különleges, külföldi boroké és pezsgőké a főszerep. Sok helyen van a boroknak elviteles ára is, így ha valamiből ízlett egy pohárral, azt a helyben fogyasztási árnál jóval olcsóbban hazavihetjük. 

CultiVini Borgaléria

Hol van? V. kerület, Párizsi utca 4.

Milyen? 56 borból válogatva, szakértői segítséggel állíthatjuk össze a leginkább hozzánk passzoló borsort. Még kóstolómennyiségből is három van (0,25 dl, 0,5 dl és 1 dl), így az sem akadály, ha inkább sokfélét kóstolnánk, de nem túl sokat. A borokat spéci kóstoltató gépben tartják, amik hetekig megőrzik a borok frissességét.

Budapesti Borbár Túra: A Pannonhalmi borvidéket látják vendégül, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet és a Cseri Pince tételeit lehet megkóstolni.

Pohárszék Bor és Kávé

Hol van? V. kerület, Aulich utca 7.

Milyen? A letisztult, mégis barátságos beltérben a faburkolatok, a fekete és a fehér szín dominál, a kis asztaloknál sütizni, kávézni és persze borozni lehet. A borkínálat kialakításánál a természetközeliség és a magas minőség volt a szempont.

Budapesti Borbár Túra: A Balaton déli partját látják vendégül (Balatonboglári borvidék), azon belül is a Garamvári Szőlőbirtok pezsgőivel lehet megismerkedni.

vinoWonka Csokoládé- és Borbár

Hol van? VIII. kerület, Corvin sétány 2.

Milyen? A 2012-ben nyitott borbárban magyar termelők borait és bonbonjait kóstolhatjuk meg. Csak olyan termékeket tartanak, amik nem kaphatók a hipermarketekben. Naponta 35-40 féle hazai bort lehet itt megkóstolni.

Budapesti Borbár Túra:  A túra napján a Villányi borvidéket látják vendégül. Szemes József, a Vinatus Szőlőbirtok, Iványi Zsófi és a Ruppert Pincészet tételeit lehet náluk megkóstolni.

Oinos Wine bar&bistrot

Hol van? VIII. kerület, Rákóczi tér 7-8.

Milyen? A 2014 őszén megnyílt bár mottója a könnyeden elegáns, családias olasz vendéglátás. A borlapon több mint 90 tételt tartanak, a nagy, ismert borászatok mellett fontosnak tartják, hogy kis, kézműves borászatok is bemutatkozhassanak. Itt nem minden bort lehet pohárral kóstolni, de azért bőven van így is választék.

Budapesti Borbár Túra: A Zalai borvidéket látják majd vendégül.

Drop Shop

Hol van? V. kerület, Balassi Bálint utca 27.

Milyen? A folyamatosan változó borlapon több mint 60 tétel található, Magyarország mellett a világ legizgalmasabb borvidékeiről. A borbár hitvallása, hogy minden bornak története van, ők pedig a feladatuknak tartják, hogy elmeséljék azt. "Miként lett egy korán kelő kis fekete kakas a világ egyik legismertebb borrégiójának jelképe, vagy miként győzte le elsőként egy kaliforniai farmer a nagy francia chateau-kat?" Itt kiderül.

Budapesti Borbár Túra: A Tokaji borvidéket látják vendégül, a meghívott borászokkal Tokaj sokszínűségét szeretnék majd bemutatni.

Figula Borsarok - Addicted2Caffeine

Hol van? XI. kerület, Bartók Béla út 62-64.

Milyen? A barátságos kis kávézó-borbár azért nyílt meg, hogy a Figula Pincészet teljes borválasztéka ne csak Balatonfüreden legyen kóstolható, hanem a fővárosban is.

Budapesti Borbár Túra: Természetesen a Balatonfüred-Csopaki borvidék vendégeskedik itt, a Figula Pincészet borait személyesen Figula János mutatja be. 

Lumen

Hol van? VIII. kerület, Mikszáth Kálmán tér 2-3.

Milyen? Bisztrókonyha, helyben pörkölt kávé, kis főzdék sörei és egyedi borkínálat jellemzi ezt a helyet. A pincészetek kiválasztásánál a legfontosabb szempont a személyesség, az egyediség és az egészen apró termőterület volt.

Budapesti Borbár Túra: A pécsi borvidéket ismerhetjük meg itt, Szabó Zoltánt látják vendégül, aki Hosszúhetényben első generációs szőlész-borászként tevékenykedik.

Kadarka Bár

Hol van? VI. kerület, Király utca 42.

Milyen? Bár a Király utcai elhelyezkedés alapján nem erre gondolna az ember, a Kadarka leginkább magyar, kis családi pincészetek borait kínálja. A vendégkör nyolcvan százalékát is a visszatérő, hazai közönség adja, bulituristák elvétve tévednek be ide. Minden bort meg lehet kóstolni, 1,5 deci és 0,75 deci közül választhatunk. Borszaküzletként is működnek, nagyon kedvezményes áron lehet elvitelre vásárolni náluk.

Budapesti Borbár Túra: A rendezvény napján a Hajós-Bajai borvidéket lehet itt behatóbban megismerni.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
9 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
9 napja
Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
11 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
11 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.