Ökörpofa és tojásos nokedli a "pesti konyha" sztárja

Vörösboros ökörpofa, csirkepaprikás és mézes puszedli - a "pesti konyha" újraértelmezett fogásai készülnek az április utolsó napjaiban megnyílt Pesti Vigadó Étteremben.

Az étterem küldetése, hogy a magyar főváros gazdag gasztronómiai hagyományait elevenítse fel. Vörös Attila és Magos Zoltán séfek olyan konyhát visznek, amely a főváros sok-sok hatást integráló, sajátos gasztrotörténelmi múltját aktualizálja napjaink igényei szerint, olvasható a diningguide.hu-n. „Ennek érdekében próbáljuk a zöldségek arányát növelni a megszokott hozzávalók megtartásával, és igyekszünk az alapanyagokat egyedi igényeiknek megfelelően, minél kíméletesebben feldolgozni" – mondta Magos Zoltán séf.

Fotó: Pesti Vigadó ÉtteremForrás: Travelo

 A „pesti konyha" iránt érdeklődők többek között olyan fogásokat kóstolhatnak, mint a palóc leves, a gulyásleves, a csirkepaprikás, mellé tálalt dupla tojásos nokedlivel, a vörösborban párolt ökörpofa vagy a mézes puszedli morzsával megszórt túrógombóc.

De hogyan lehet meghatározni a "pesti konyha" fogalmát? "A Pesti Konyha a magyar konyha szerves részeként, a 19. századtól kialakuló, történelmileg a török, olasz, osztrák, francia konyhák, valamint a regionális alföldi paraszti konyha elemeivel erőteljesen gazdagodó, az 1920-as évek végére éretté és egyedivé vált, folyamatosan formálódó, a világ más régióinak konyháitól jól megkülönböztethető, önálló nagyvárosi magyar polgári konyha" - írja Csíki Sándor, a foodandwine.hu oldalon.

"A Pesti Konyha, az Osztrák-Magyar Monarchia fúziós kulináris hagyományaiból táplálkozva a Bécsi Konyha párja, a magyar főváros egyedülálló konyhai és étkezési kultúrájának összegződése."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek