Nem csak Budapesten lehet jót enni: gasztrotúra Magyarországon I.

Egyre több a minőségi alapanyagokkal dolgozó, becsületes étterem vidéken, ráadásul ezeken a helyeken nem csak az ételek finomak, de a környezet is hangulatos. Minisorozatunk első részében egy hosszabb, balatoni, és egy rövidebb, Pécs környéki útvonalat mutatunk, amit érdemes végigjárnia annak, aki most kezd ismerkedni a jó vidéki éttermekkel.

A Michelin-csillagos helyeket (Tanti, Costes, Onyx, Borkonyha, Costes Downtown) és a Gault&Millau kalauz kedvenceit (a fentieken túl például az Alabárdos, a Babel Delicate, a Csalogány26 vagy az Olimpia) ugyan még mindig Budapesten lehet kipróbálni, de egyre több a kiemelkedően jó hely vidéken is. Konkrétan már annyi van belőlük, hogy akár komplett nyaralást szervezhetünk a végiglátogatásukra. Új sorozatunkban bemutatjuk, szerintünk merre lehet az országban nagyobb koncentrációban jó éttermeket találni. Az első részben a Balaton és Pécs környéke kerül sorra.

Balaton, Sümeg, Tapolca, Veszprém, Somló

A Balaton körül például akár egy teljes hétig is gasztroturistáskodhat úgy az ember, hogy mindig máshová tér be, és csak jó helyen eszik. Annyira azért nem jó a helyzet, hogy vaktában válogatva bárhol jó helyekre bukkanjunk, de a korábbi állapotokhoz képest óriási a javulás. Ha pedig az alábbi Balaton-közeli helyekre térnek be, tapasztalataink szerint biztosan nem fognak csalódottan távozni:

Egy biztos pont: Kistücsök Étterem, Balatonszemes
Galéria: Gasztrotúra Magyarországon I.
Kistücsök Étterem / Facebook

Kezdjük képzeletbeli Balaton-kerülésünket a déli-parton, azon belül is a balatonszemesi Kistücsökben. Az étterem hosszú évek óta biztos pont a tó partján, modern magyaros konyha, széles borkínálat, udvarias pincérek, hangulatos belső tér jellemzi. Mondanunk sem kell, hogy borzasztó népszerű hely, foglalni érdemes. A Gault&Millau kalauz 2016-os kiadása 13 pontra, egy szakácssapkára értékelte a konyha teljesítményét.

Hogy is van ez? Michelin-csillagok és Gault&Millau pontok
Guide Michelin: "Miután Edouard Michelin francia üzletember és testvére André, feltalálták a leszerelhető gumiabroncsot, 1889-ben megalapították a Michelin céget. Hogy az autósok megvegyék és minél többet használják a cég abroncsait, kiadtak egy olyan térképet, amelyen kitűnő éttermek és hotelek szerepeltek. Ezzel próbálták meg rábírni a turistákat, hogy kitérőket tegyenek az utak mentén" – írja a Wikipedia a világ legbefolyásosabb étteremkalauzának születéséről. Az első nemzetközi Michelin-kalauz 1904-ben jelent meg. Ma óriási pretizse van bekerülni a könyvbe, kikerülni onnan pedig akár egy karrier végét is jelentheti. Névtelen kritikusok véleményezése alapján, (franciául inspectoroknak hívják őket) kaphat egy étterem egy vagy több csillagot. A vizsgálat során csupán az ételeket minősítik (minőség konyhatechnika, kreativitás, eredetiség, ár-érték arány), a felszolgálás, a terítés, a dekoráció nem fontos.
A Michelin-kalauz pontrendszere így alakul:
Egy csillaggal minősítik a „a kellemes úti kitérőt jelentő, kiváló fogásokkal büszkélkedő" éttermeket. Ma Magyarországon öt ilyen étterem van, mind Budapesten.
Két csillagot kapnak azok a kitűnő éttermek amelyek miatt érdemes az utazóknak hosszabb kitérőket is tenni.
Három csillagot adnak azoknak a helyeknek, amelyek meglátogatása külön utazást is megér.
Mivel a fenti pontrendszer csak a világ élvonalába tartozó éttermeket érinti, 1997-ben bevezették a Bib Gourmand jelölést is, mely azoknak a helyeknek jár, amik nem csak kiváló minőségűek, de egyúttal megfizethetők is. (Ebből itthon jelenleg kettő van, a budapesti Petrus és a Laci!Konyha.)
Gault&Millau: Bár persze a Michelin-csillagok is nagyon fontosak, mi ezt a kalauzt jobban szeretjük cizelláltabb pontrendszere miatt. Az étteremkalauzt 1965-ben alapította Henri Gault és Christian Millau – a két vezetéknévből jött tehát az elnevezés. Magyarország 2011-ig a Gault&Millau Ausztria étteremkalauzban szerepelt, 2012 óta azonban külön magyarországi kiadásból tájékozódhatunk, melynek főszerkesztője Molnár B. Tamás.
A kalauz pontrendszere így néz ki:
T - Étterem számottevő erény nélkül ("tesztelve, de nem értékelve").
8-10 - A konyha esetenként túlmutat a mindennapi rutinon.
11-12 - Jó szívvel ajánlható konyha, amennyiben az ár-érték arány is rendben van.
13-14 - Jó konyha, jelölése egy szakácssapka.
15-16 - Nagyon jó konyha, jelölése két szakácssapka. Ez felel meg egy Michelin-csillagnak.
17-18 - Kiemelkedő konyha, jelölése három szakácssapka (A 2016-os magyar kiadás szerint egyetlen 17 pontos van itthon, a budapesti Onyx). Ez felel meg két Michelin-csillagnak.
19 - A világ legjobb éttermeinek egyike, jelölése négy szakácssapka.
19,5-20 - A világ legszűkebb élvonalához tartozó étterem, jelölése öt szakácssapka. 20 pontos minősítést szinte lehetetlen megszerezni: egyetlen séfnek ítélték eddig oda, ő Marc Veyrat.
Forrás: Gault&Millau Magyarország 2016, Wikipedia: Guide Michelin, Gault Millau

A vitorlázás ihlette címkéiről és borneveiről ismert Bujdosó Pincészet vinotékája is Balatonszemesen található, érdemes kóstolni náluk pár tételt. Ha nem csak a borokra, de Bujdosóék birtokára és a pincéjére is kíváncsiak, akkor pedig a következő településig, Balatonlelléig kell innen átmenni.

Lellétől fél órás autózással érhetjük el a kéthelyi Kristinus birtokot, ahol nem csak borozni lehet, de remek éttermet, és az egész világon egyedülálló bormozit is találunk. Az estét is itt tölthetjük, ugyanis nemrég nyílt meg a tizenkét szobás vinoteljük. Ha nem volt még elég a déli-partból, további kedvenc borászatainkat itt találják.

Kristinus birtok, Kéthely
Galéria: Gasztrotúra Magyarországon I.
Kristinus Borbirtok

Átkanyarodva az északi-partra, elsőként a vonyarcvashegyi Bock Bisztró Balatont érdemes meglátogatni, melyet a Gault&Millau kalauz 11 pontra értékelt. Az étterem a Zenit Hotel Balaton épületében található, ennek előnye, hogy ebéd előtt beiktathatunk egy kis szaunázást vagy úszást a szálloda külsős vendégek számára is nyitott wellnessrészlegében. Ebéd után pedig beugorhatunk egy borkóstolóra a szomszéd épületben található, Festetics Tavernába, ami interaktív bormúzeumként és kóstolótérként működik.

Gondtalan üdülés Hévízen?!
A táplálékallergiások helyzete nem egyszerű, sok esetben az üdülésről is le kell mondaniuk, hiszen a szigorú diétát nem lehet egyik napról a másikra elhanyagolni, az egészségük a tét. A Hunguest Hotel Helios***superior Hévízen a félpanzió keretén belül speciális étrendet biztosít vendégei számára, emellett helyben készült pékáruk és cukrászsütemények közül is választhatnak. (X)

Aki nem csak a finom ízeket, de a pazar panorámát is értékeli, tegyen kitérőt Sümegre, nem fogja megbánni! A Terazza Bistro-Bar a Gault&Millau által 12 pontra értékelt konyhával, mediterrán fogásokkal és hangulattal várja vendégeit. Az ápolt kertből fantasztikus kilátás nyílik a környékre és a sümegi várra – mintha nem is Magyarországon lennénk, hanem minimum Toscanában.

La Terrazza Bistro-Bar
Galéria: Gasztrotúra Magyarországon I.
Terazza Bistro-Bar / Facebook

Ugyanennél az életérzésnél maradva, a Balaton felé visszakanyarodva a tapolcai Pura Vida Wine&Dine is kihagyhatatlan, ők 13 pontot, egy szakácssapkát kaptak a kalauztól. Tapolcán élő kolléganőnk szerint a kagylóleves, a tésztaételek, a helyi telepen tenyészett pisztrángokból készült finomságokért és a sajttortáért érdemes leginkább betérni. Ha visszatérve a tó partjára a sok elegáns hely után egy kis gyorskajára vágynak, a tavaly nyílt badacsonytomaji Kishableány hamburgereivel érdemes próbát tenni.

Pura Vida Wine and Dine
Galéria: Gasztrotúra Magyarországon I.
Pura Vida Wine Dine / Facebook

Innen nem messze található a Balaton talán legnyugodtabb helye, ahol ciprusok és cédrusok között sétálva, bort kóstolgatva pihenhetjük ki a nagy zabálás fáradalmait. Ez a Folly Arborétum és Borászat. A gyönyörű, több száz éves, 3,6 hektáros arborétum Badacsonyörsön, a Kisörsi hegy déli oldalán található, megéri azt a kis túrát a parttól. Az egyedülálló parkban Folly Réka és Judit, az alapító dédunokái egy borászatot is létrehoztak a családi tradíció folytatásaként. A Balatonra néző apró filagóriákból csodálatos a kilátás. Hasonló, elvarázsolt helyekre vágyik? Erre olvasson tovább.

Egy kis változatosság: étterem helyett piacozzunk
Ha amúgy is a környéken ínyenckednek, vasárnap délelőtt a legendás Káptalantóti piacon a helyük. Ne ijedjenek meg, nem kell korán kelni, kivéve, ha kecskesajtra fáj a foguk, mert az néha elfogy a délelőtti órákban. Itt a Krúdy kedvenc étkezéséről elnevezett Gáblit próbálják ki, ahol elképesztő sajttortákat és bitang erős kávét adnak.

Káptalantótitól már csak egy ugrás a Káli-medence gasztro-fellegvára, Köveskál. Itt több jó étterem közül is választhatunk: a Kővirág Panzió étterme 11 pontot, a Mi a kő Borozó és Étterem 10 pontot kapott a Gault&Millau kalauz szerzőitől. Előbbi egy családias panzió házias étterme békebeli sütikkel. Utóbbi a régi helyi kocsma épületében működő barátságos hely. Mindkét étterem helyi termelőktől szerzi be az alapanyagokat, és környékbeli borokat kínálnak.

Kővirág, Köveskál
Galéria: Gasztrotúra Magyarországon I.
Kővirág / Facebook

Vissza a partra: Balatonfüreden a látványkonyhás, fiatalos Sparhelt bisztrót próbálják ki, mely 12 pontot kapott teljesítményére. Innen hat kilométerre fekszik a bűbájos kis falu, Paloznak. Központjában, a régi kocsma helyén nyílt meg 2015-ben a Sáfránkert étterem. A konyha 11 pontot kapott a Gault&Millau kalauztól, a tulajdonos, Homola Szabolcs ezt a szintet szeretné tartani: egyszerűen egy becsületes, magas minőségű, vidéki vendéglőt szeretne üzemeltetni, ahová mindig jó betérni. Legutóbbi látogatásunkkor minket meggyőzött.

Tartsanak ki: már csak egy óriási lakomát javaslunk a nyaralás megkoronázásaként, ez pedig nem más, mint egy kóstolómenü a kedvenc vidéki éttermünkben, a veszprémi Chiantiban. Nem csak az ételek és borok csodásak itt, de a személyzet hozzáállása is példaértékű. A konyha teljesítményét egyébként a Gault&Millau egy szakácssapkára, 13 pontra tartja.

És innen már csak a levezetés jön: 2015 tavaszán fedeztük fel magunknak a veszprémi vár tövében, patak partján, csodás terasszal és egy hihetetlenül kék szemű kutyával rendelkező bisztrót, a Fricskát, azóta is visszavágyunk. Henyéljenek át egy délutánt ezen a hangulatos helyen, idén nyáron mi is így teszünk majd.

Fricska, Veszprém
Galéria: Gasztrotúra Magyarországon I.
mimi / Travelo

Végül búcsúzzunk stílszerűen a környéktől, és koccintsunk egyet (kettőt...hármat...) a Veszprémtől 45 kilométerre fekvő Somlóvásárhelyen a Kreinbacher csodás tradicionális eljárással készült pezsgőivel. Az egész hetes kóstolgatást a dizájnos vendégszobáik egyikében is kipihenhetjük, de csak szigorúan a pincelátogatás és a dűlőtúra után.

Az otthon ízei Alsópáhokon
Az alsópáhoki Kolping Hotel**** Spa & Family Resort felújított, klimatizált éttermében az otthon ízeivel várja a családokat a hazai és nemzetközi gasztronómia különlegességei mellett. A táplálék-intoleranciában szenvedők fogadására is felkészültek, és még a diéták is könnyen teljesíthetők a svédasztalról. Próbálják ki 1 éj kedvezménnyel az egyik legmodernebb szállodai konyhát! (X)
Pécs és Villány

Pécs és Villány

Pécsen és környékén egy hosszú hétvégényi jó helyet gyűjtöttünk csokorba. Az ismerkedést a helyi éttermekkel érdemes a 12 pontos Jókai Bisztróban kezdeni. Főként, ha süt a nap, ugyanis nagyon kellemes terasszal rendelkeznek a mediterrán hangulatot árasztó Jókai téren. Hétköznapokon a napi ajánlat ár-érték arányban egyszerűen verhetetlen: 1250 forintért pazar levest és főételt kapunk.

Jókai Bisztró, Pécs
Galéria: Gasztrotúra Magyarországon I.
Jókai Bisztró / Facebook

Az ebéd zárásaként érdemes kipróbálni a kreatív desszertjeiket, ottjártunkkor a pisztáciafagyival, karamellizált popcornnal kínált brownie vett le a lábunkról, az aktuális kínálatból például a tonkababos csokitortát mangófagyival kóstolnánk meg szívesen. Vacsorázni a Susogó Borvendéglőben érdemes, mely 14 ponttal, egy szakácssapkával a város legjobb étterme.

Másnap irány Villány, ahol több remek helyből válogathatunk. A pincesornál mindjárt két menő étterembe is betérhetünk, az egymás tőszomszédságában működő Halasi Pincébe (13 pont, egy sapka) és a Mandula Étterembe (14 pont, egy sapka). Mindkettőhöz tartozik igényes szálláshely is, ahol kipihenhetjük a lakomát.

Mandula Étterem Borbár
Galéria: Gasztrotúra Magyarországon I.
Crocus Gere Bor Hotel

Harmadnap érdemes bringára pattanni, és kicsit tekerni a Villány határában lévő szőlők mentén – máris jobban esik a kóstoló, ha voltunk egy kicsit a szőlő közelében, és tudjuk például, hogy hol helyezkedik el a Szársomlyó tövében a Kopár-dűlő.

A testmozgás után jöhet a kalóriapótlás: ebédre a Sauska Pincészet panorámás teraszát ajánljuk helyi termelők finomságaiból összeállított tállal, frissen sült kenyérrel és természetesen borkóstolóval egybekötve.

Kóstolótál a Sauska Pincészetnél - egy álom!
Galéria: Gasztrotúra Magyarországon I.
mimi / Travelo

Vacsorára pedig irány a 11 pontos Bock Óbor Étterem. Naná, hogy itt is kóstoljanak bort, és feltétlen nézzék meg a csodaszép pincét! Wellness részleggel rendelkező szállás is van ugyanitt, úgyhogy a hosszúra nyúlt ínyenckedés után nem kell messzire menni, ha bedőlnének az ágyba.

Az ország legjobb szakácsai Budapesten
Ha nincs ideje végiglátogatni a fenti helyeket, a budapesti Gourmet Fesztiválon lehetősége lesz megkóstolni az ország legjobb szakácsainak főztjét. Idén május 12-15. között tartják a Millenárison, a belépő egy napra 3900 forint, a bérlet 7900 forint. A rendezvény előnye, hogy az ország legfinomabb ételeit egy helyen kóstolhatjuk. Hátránya, hogy hiába ugyanaz az étel, fesztiválkörnyezetben nem feltétlen adja ugyanazt az élményt, mint egy hangulatos étteremben. Nem állítjuk, hogy rosszabb, de mindenképp más.

Újabb cikkünk ebben a témában:
Villány a boron túl: Gördülő Dűlők közt túrázhat - 2017.06.17.
És még a fürdőruhára is szükség lesz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek