Hétvégén letesztelheti a Kárpát-medence legmenőbb kékfrankosait

Több mint hetven Kárpát-medencei pincészet kékfrankosait ismerhetik meg a látogatók április 23-án a Kékfrankos Április Nagykóstolón, melynek vendégbora idén a kadarka lesz. A rendezvény mesterkurzusokkal és Prémium Bikavér teremmel is várja a közönséget a Corinthia Budapest Hotelben.

A kékfrankos Magyarország legelterjedtebb kékszőlőfajtája, a kizárólag fehérborokra specializálódott hazai borvidékeken kívül mindenhol termesztik. Kedvelt rozé- és silleralapanyag, vörösborként pedig készíthető belőle mindennapi fogyasztásra szánt gyümölcsös bor vagy tartalmas, a terroirjegyeket átadni képes prémium tétel, de a fajta kiváló házasításokhoz is: a bikavérek legfontosabb alapanyaga - írták a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményben.

 

Lőrincz György és ifj. Lőrincz György (St. Andrea Borászat, Eger)Fotó: St. Andrea Borászat

A sétáló kóstolón megismerhetők lesznek a kékfrankos legfontosabb hazai termőhelyei és stílusai: Szekszárdról többek között a Heimann Családi Birtok, Németh János vagy a Vida Családi Borbirtok, Egerből a Kovács Nimród Winery és a Thummerer Pince, a soproni borvidékről a Garger Pince, a Weninger Pincészet és a Winelife, Villányból a Heumann Pincészet, a Ruppert Pince és a Vylyan, a balatoni borrégióból a Csobánci Bormanufaktúra, a Homola Pince és a Konyári Pincészet, a Mátrából Karner Gábor és Szőke Mátyás borai lesznek kóstolhatók, de képviselteti magát az Etyek-Budai, a Kunsági, a Pécsi és a Tolnai borvidék is. Felvidékről Bott Frigyes, a Csernus Pincészet, a Kasnyik Családi Pincészet és a Mátyás Pince érkezik.

 

Bikavért is kóstolhatunk

 

A Kékfrankos Április Nagykóstoló vendégei a kiállítótérben kínált borokon kívül a Prémium Bikavér teremben a bikavérkínálat csúcsát bemutató tételeket kóstolhatnak külön térítés ellenében.

A rendezvény három mesterkurzusnak is otthont ad: Eger egyik vezető borászata, a St. Andrea ma már elsősorban a házasításokra, azaz a bikavérre és az Egri csillagra fókuszál, a Kékfrankos Áprilisra azonban ifjabb Lőrincz György a nagy bikavérek mellett néhány fajtabort is bemutat kereskedelmi forgalomban nem elérhető palackjaik közül.

A rendezvény 14 órakor kezdődik és 22 óráig tart, több mint 60 borászat és 15 egyéb kiállító érkezik. A szervezők a business casualt jelölték meg dress code-nak. További információk a kóstolóról a www.kekfrankosaprilis.hu honlapon találhatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek