» Bor

Megvan az új Michelin-csillagos étterem Budapesten

| | Nem érkezett még hozzászólás
Ma jelent meg a 2016-os Michelin Kalauz, amely 44 európai nagyváros, köztük Budapest legjobb éttermeit tartalmazza. Most már a Costes Downtown is benne van egy csillaggal.

A világ legjelentősebb étteremkalauza idén is kiosztotta a virágocskáit. Vajon kinek és mennyi jutott Budapesten? - teszi fel a kérdést, és egyben meg is válaszolja azt Jókuti András, a Világevő bloggere.

Fotó: Mészáros Ferenc / Costes Downtown Facebook

Magyarországnak eddig négy Michelin-csillagos étterme volt: a Borkonyha, az Onyx, a Tanti és a Costes. Most már azonban öt van, mert hogy ötödikként a Vigyázó Ferenc utcai Costes Downtown is megkapta. Utóbbi tulajdonosát, Gerendai Károlyt fel is hívta a Világevő, hogy megkérdezze, számított-e erre. "Egyrészt nagyon örülök, másrészt nagyon meg vagyok lepve. Azon izgultunk, hogy a séfváltás mellett minden rendben lesz-e a Ráday utcában, arra nem is mertünk gondolni, hogy ez bekövetkezik. Épp nemrég volt esélylatolgatás a kollégákkal, amin azt mondtam, hogy ha tudjuk tartani ezt az irányt, akkor pár év múlva esélyes lehet egy csillag nekünk, erre máris megkaptuk"- fogalmazott Gerendai.

Michelin - egyre vitatottabb

A Michelin Guide a legelterjedtebb és a legnagyobb hatással bíró kalauz. Több mint száz éves múltja van: az egész a Michelin-testvérek (Edouard és André) 1891-es találmányával, a leszerelhető gumiabronccsal kezdődött. A cégalapítás után kitalálták, hogy kiadnak egy térképes kalauzt a szállodákról és éttermekről - a vörös könyv 1904-re nemzetközivé nőtte ki magát, mára pedig a világ számos országa külön kalauzzal rendelkezik.

Az egy csillag azt jelzi az étterem neve mellett (fontos: nem a séf kapja), hogy megér egy kitérőt, a maximálisan adható három csillaggal értékelt helyek pedig már külön utazást is érdemelnek.

A Michelin Guide megítélése szakmai körökben egyre vitatottabb: a kalauz nem bonyolódik hosszas értékelésbe, csupán az alapadatokat és a kiemelést (csillag vagy Bib Gourmand) jelenítik meg. Főként nagyvárosokat értékel, az inspektorok rövid idő alatt járják be az éttermeket, így nincs lehetőség arra, hogy akár egy város, akár egy ország teljes gasztronómiai kínálatát vizsgálják. A többi étteremkalauz megítélésről itt írtunk.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
2 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
2 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
7 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.