Megvan az új Michelin-csillagos étterem Budapesten

Ma jelent meg a 2016-os Michelin Kalauz, amely 44 európai nagyváros, köztük Budapest legjobb éttermeit tartalmazza. Most már a Costes Downtown is benne van egy csillaggal.

A világ legjelentősebb étteremkalauza idén is kiosztotta a virágocskáit. Vajon kinek és mennyi jutott Budapesten? - teszi fel a kérdést, és egyben meg is válaszolja azt Jókuti András, a Világevő bloggere.

Mészáros Ferenc / Costes Downtown Facebook

 Magyarországnak eddig négy Michelin-csillagos étterme volt: a Borkonyha, az Onyx, a Tanti és a Costes. Most már azonban öt van, mert hogy ötödikként a Vigyázó Ferenc utcai Costes Downtown is megkapta. Utóbbi tulajdonosát, Gerendai Károlyt fel is hívta a Világevő, hogy megkérdezze, számított-e erre. "Egyrészt nagyon örülök, másrészt nagyon meg vagyok lepve. Azon izgultunk, hogy a séfváltás mellett minden rendben lesz-e a Ráday utcában, arra nem is mertünk gondolni, hogy ez bekövetkezik. Épp nemrég volt esélylatolgatás a kollégákkal, amin azt mondtam, hogy ha tudjuk tartani ezt az irányt, akkor pár év múlva esélyes lehet egy csillag nekünk, erre máris megkaptuk"- fogalmazott Gerendai.

Michelin - egyre vitatottabb

A Michelin Guide a legelterjedtebb és a legnagyobb hatással bíró kalauz. Több mint száz éves múltja van: az egész a Michelin-testvérek (Edouard és André) 1891-es találmányával, a leszerelhető gumiabronccsal kezdődött. A cégalapítás után kitalálták, hogy kiadnak egy térképes kalauzt a szállodákról és éttermekről - a vörös könyv 1904-re nemzetközivé nőtte ki magát, mára pedig a világ számos országa külön kalauzzal rendelkezik.

Az egy csillag azt jelzi az étterem neve mellett (fontos: nem a séf kapja), hogy megér egy kitérőt, a maximálisan adható három csillaggal értékelt helyek pedig már külön utazást is érdemelnek.

A Michelin Guide megítélése szakmai körökben egyre vitatottabb: a kalauz nem bonyolódik hosszas értékelésbe, csupán az alapadatokat és a kiemelést (csillag vagy Bib Gourmand) jelenítik meg. Főként nagyvárosokat értékel, az inspektorok rövid idő alatt járják be az éttermeket, így nincs lehetőség arra, hogy akár egy város, akár egy ország teljes gasztronómiai kínálatát vizsgálják. A többi étteremkalauz megítélésről itt írtunk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek