A nulláról kezdi külföldön Magyarország egyik legjobb séfje

Bicsár Attila, az ország legjobb éttermének választott Alabárdos konyhafőnöke 25 év után kezd új életet külföldön. A Dining Guide-nak adott interjúban elmondja, miért akar váltani.

A séf szerint "nincs jövőkép Magyarországon". Egy köztes generációhoz tartozik, a nagy elődök- Kalla Kálmán, Kiss János - itthon kezdték a szakmát, nevet szereztek, aztán külföldön folytatták, a mostani fiatalok pedig külföldön tanultak, majd mire hazajöttek, szép kis nemzetközi tapasztalattal rendelkeztek, mondta Bicsár Attila a Dining Guide-nak. "Én épp e két generáció között vagyok. Amikor elkezdtem dolgozni, nem volt lehetőség külföldön tanulni. Most jött el az én időm."

 

Bicsár Attila (jobbra) Eckart Witzigmannal, az évszázad szakácsávalFotó: Bakcsy Árpád /Alabárdos étterem

"Eltekintve a Michelin-csillagtól, úgy gondolom, hogy mostanra mindent elértem itthon, amit el lehet, viszont hátradőlni még korai lenne. Ehhez még túl fiatalnak és energikusnak érzem magam."

Bicsár Attila tanulni akar és tapasztalatot szerezni. Szeretett az Alabárdosban dolgozni, fontos volt a biztonság, a bizalom, a jó körülmények. Most sem azért vált, mert nem érzi itt jól magát, egyszerűen kell egy új kihívás.

"A legnagyobb álmom, hogy egyszer a lányommal együtt dolgozhassak, aki képzett cukrász. Londonba is együtt megyünk azzal a céllal, hogy mindketten el tudjunk helyezkedni a szakmában. A saját magam számára kitűzött célom, hogy egy nemzetközi szállodaláncnál foglalkoztassanak, ahonnan van előrelépési lehetőség. Ha összejön, másfél-két év próbaidő után meglátjuk, hogyan tovább. Terveim között szerepel Amerika és Ausztrália is" - meséli.

"Tudni akarom, képes vagyok-e még egyszer újrakezdeni, külföldön, gyakorlatilag a nulláról. Kíváncsi vagyok magamra egy teljesen új, idegen közegben."

Bicsár Attila az Alabárdos konyhafőnökeként lett ismert séf. Az ő nevéhez fűződik a tarhonya rizottó, ami egy tipikus, modernizált magyar étel.

A Gault Millau étteremkalauz az Alabárdost választotta az ország legjobb éttermének 2015 novemberében. Alabárdosban a múlt század polgári konyhájának ételei kerülnek a vendégek elé, a paprika megjelenése előtti időszakból származnak, amelyet a sáfrányos, gyömbéres, borsos ízvilág jellemez.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek