Karácsonyi ajándékötletek borrajongóknak

Karácsonyi borválogatás, speciális bordugó, ünnepi dobozos cseppőr, borhotel voucher, borsuli ajándékutalvány vagy kékfrankossal töltött csokoládé - rengeteg jópofa dologgal meglepheti borrajongó családtagjait és barátait.

Vészesen közeledik a karácsony, és még nem találta ki mit ajándékoz idén annak a családtagnak vagy barátnak, aki él-hal a borokért? Azért halogatja a vásárlást, mert nem ismeri pontosan az ajándékozott ízlését? Segítünk! És bár a bor nem egy olcsó hobbi, válogatásunkban igyekszünk pénztárcabarát alternatívákat is mutatni a méregdrága ajándékokra.

A legnyilvánvalóbb: adjon bort!

Az ajándékozandó gyakran emleget egy bizonyos pincészetet, vagy egy konkrét bor évjáratát? Ne gondolja túl, ha engedi a pénztárcája, vegye meg neki a kedvencét, tuti hálás lesz érte. Ha nem akar hosszasan böngészni a palackok között, csomó hazai webshopból rendelhet – a teljesség igénye nélkül a Bortársaságét itt éri el, a Drop Shopét itt, a Divinóét itt, a Selectionét pedig emitt.

Galéria: Boros ajándékokFotó: Northfoto

A problémák ott kezdődnek, ha fogalma sincs, mit szeret az illető. Ilyenkor, ha egyáltalán nem értünk a borokhoz, vaktában tippelgetés helyett érdemesebb szakértőkhöz fordulni. A borboltok például rendszeresen állítanak össze csomagokat - amikben nem mondjuk, hogy minden palack bor meg fog felelni bárki ízlésének -, de azért általában szerethető, szép tételeket szoktak összecsomagolni. A már emlegetett Bortársaság egyes, kettes, hármas és hatos karácsonyi válogatásokat kínál, ezek közül már talán sikerülhet választani.

Esetleg az is jó stratégia lehet, ha valami újdonságot, vagy ritkaságot választunk – persze ezeknek eléggé megkérik az árát. Ha mindenképpen kóstolást akarunk adni, de egyik fenti verzió sem jön be, még mindig adhatunk ajándékkártyát. Nem túl személyes, de legalább azt iszik rajta az ajándékozott, amit ténylegesen szeretne. Ilyet például a Drop Shop kínál ötezer, tízezer és huszonötezer forintos értékben. A balatoni borok rajongóit pedig a balatonfüredi Kredenc borbisztróba szóló, ötezer forintért megvásárolható Kredenc-kötvénnyel ajándékozhatjuk meg.

Kiegészítők minden mennyiségben

Általában olcsóbb, és a kreativitásnak nagyobb teret engedő ajándékok a borokhoz vásárolható kiegészítők. Ha nem egy nagy boros, valószínűleg most maximum poharak és dugóhúzók sejlettek fel lelki szemei előtt. A boros kütyük tárháza azonban manapság már jóval gazdagabb: dátumozóval és beépített vákuumpumpával ellátott dugótól a borhőmérőkön át a szép dekantálókig, borhűtő edényekig és mókás bortartókig gyakorlatilag végtelen a kínálat.

Galéria: Boros ajándékokFotó: DropStop

Apróság, de praktikus ajándék lehet egy csomag DropStop, azaz a borospalack szájába helyezhető cseppőr, ami megkönnyíti a precíz töltést, és megvédi a poharat, terítőt vagy éppen a ruhánkat a bortól. Egy csomag általában két darab, többször újrahasználható lapocskát tartalmaz, ára nem éri el az ezer forintot, és tényleg nagyon hasznos kis kütyü. Karácsonyi időszakban ünnepi mintájú tartóban is szokták árulni, a lelőhelyeket itt találja.

Amivel nem lehet mellélőni: borsuli ajándékba

Nem a legolcsóbb ajándék, de egy boros képzésre szóló kuponnal nem igazán lehet mellélőni. Aki csak most kezd ismerkedni a borok világával, annak vehetnek egy borkóstolás rejtelmeibe bevezető tanfolyamot – a Borkollégiumnak például 14 900 forintért (+áfa) van ilyenje.

A Bortársaság Borsulijába tematikus borkóstolókra szóló ajándékutalványt lehet vásárolni. Az utalvány ára a választott témától függ: egy Champagne-kóstoló 18 500 forintba kerül, míg egy alap vörösboros vagy fehérboros órára szóló belépőért csak 6500 forintot kell fizetni. A kóstolók általában este hétkor kezdődnek, kb. két és fél órásak, maximum húsz-huszonkét fő, és hat-hét bor részvételével. Minden este közvetlen, gyakorlatias és informatív. Papírt nem adnak, és vizsga sincsen, a lényeg a szórakoztató ismeretterjesztés.

Bortanfolyam
Galéria: Boros ajándékok
Fotó: Central European Wine Institute / Facebook

Ha az ajándékozottnak fontos a papír és a vizsga, fizesse be a CEWI nemzetközileg elismert papírt adó kurzusainak egyikére. Alapfokú (22 000 forint + áfa), középfokú (55 000 forint + áfa) és felsőfokú képzések (100 ezer forint + áfa) közül lehet választani. Az árak húzósnak tűnhetnek, de több napos képzésekről van szó, rengeteg borkóstolással, izgalmas előadásokkal és segédanyagokkal. Mi az alapfokot végeztük el náluk, és tényleg nagy élmény, örömmel adnánk ezt szeretteinknek is. Az ajándékutalványt jópofa, boros címkére nyomtatják, így akár egy tetszőleges borra ragasztva is átadható.

Drága, de az öröm garantált: borhotelek

Szintén telitalálat lehet egy borhotelbe szóló voucher, de mondanunk sem kell, hogy ez sem a filléres ajándék kategória. Viszont biztos, hogy nagy örömöt okozunk vele. Nem elhanyagolható szempont, hogy ha például a pasinkat/csajunkat ajándékozzuk így meg, akkor erősen valószínű, hogy mi is részt vehetünk majd a dologban. Például a badacsonyi Bonvinóban, a mádi Botrytisben, a tarcali Degenfeldben, a somló Kreinbacher Birtokon, vagy éppen az egri Imola Udvarházban is garantáltak a remek boros élmények.

Borfürdő, Crocus Gere Villány
Galéria: Boros ajándékok
Fotó: Crocus Gere Bor Hotel

Ha pedig nem csak borkóstolóra gondoltak, de borban fürösztenék és boros krémmel kenegetnék az ajándékozottat, a vonyarcvashegyi Zenit Hotelben, a villányi Crocus Gere Hotelben, vagy a tarcali Andrássy Rezidencián vinoterápiás kezelésekkel is megfejelhetik az ajándékot.

Ínyenc boros ajándékok külsőleg és belsőleg

De borrajongóként mi örülnénk olyan ajándékoknak is, amik egy fokkal lazábban kapcsolódnak a borozáshoz. Ilyen lehet például a Tokaji aszús arckrém, egy különleges borecet-válogatás, egy jó minőségű szőlőmag olaj, vagy éppen egy isteni boros csoki. Utóbbit a zseniális soproni Harreréktől érdemes beszerezni: van nekik forralt borral, a Vincellér pincészet soproni zenitjével, Luka Enikő merlot-jával, kékfrankosával vagy cabernetjével töltött csokijuk is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek