Vince napi alkoholtúra Villányban

A Vince napi pincelátogatás mellett disznótoros parasztreggelivel, forralt borral, illetve autentikus magyar és erdélyi népzenét játszó együttesekkel várják a látogatókat Villányban.

A Villányi borvidéken az egyre népszerűbb Variációk Vincére január 23-án számos programmal várja vendégeit. A Vince napi népszokások felelevenítése megtöri a tél csendjét a dűlök között. A pincészetek és éttermek alkalomhoz illő bor- és ételkülönlegességekkel várják a látogatókat. 2016-ban már tizenegy borvidéki házigazda csatlakozik a Dűlőjáró Vince programokhoz - olvasható a közleményben.

villanyiborvidek.hu

 

Az év első ünnepéhez kapcsolódó népszokásokat eleinte a Villányi borvidék borosgazdái elevenítették fel, egymást látogatva. A Vylyan Pincészet kezdeményezésére, a már jól ismert összefogás tette lehetővé, hogy ebből a meghitt vidéki hangulatból a vendégek is részesülhessenek. A rendezvény sokszínűségével és tájélményt nyújtó kirándulásaival vált a vidék egyik jellegzetes turisztikai látnivalójává.

A régi szokások szerint Szent Vince napján a szőlősgazdák egyik pincéből a másikba járva áldomásoztak, kóstolták egymás borait és az időjárásból, illetve a metszett „Vince vesszők" állapotából jósolták a következő szüret gazdagságát. Ha Vince napján olvadt a hó, illetve szép napos idő volt, akkor jó bortermést reméltek, rossz idő esetén viszont gyenge szüretet jósoltak.

A hagyományok újrateremtésének céljával Vince napon a Villány - Siklósi Borút településein Hordós-, Dűlőjáró- és Vacsorázó Vince programokat kínálnak. Az alaphangulathoz hozzá tartozó játékok, rigmusok, vesszőszentelés mellett különböző programokkal, koncertekkel és sok borral várják a pincejáró Vincézőket. Sok helyen a gasztronómiai hagyományok ízelítőjével, hideg disznótoros parasztreggelivel kezdődik a nap, majd az egyes helyszíneken forralt borral, autentikus magyar és erdélyi népzenét játszó együttesekkel várják a látogatókat. A Hordós Vince program házigazdáinál a pincék mélyén érlelődő még nem forgalmazott borokat kóstolhatják meg a vendégek, az éttermek pedig Vince napi vacsorákkal várják a látogatókat.

A Pincéről Pincére Variációk Vincére részletes programjairól a Villányi borvidék hivatalos weboldalán tájékozódhatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek