» Bor

Ronda, de finom: több ezer süllőt sütnek meg Szigligeten a hétvégén

| | Nem érkezett még hozzászólás
Október 23-án startol a Balaton egyik legnépszerűbb őszi gasztronómiai eseménye, a Szigligeti Süllőfesztivál. Bár a főszerepben továbbra is a magyar konyha egyik kedvenc hala lesz, a három napos rendezvényen kézműves vásárral, gyerekprogramokkal is készülnek a szervezők, és természetesen a helyi borászok is megmutatják, mit érdemes inni a nem túl szép, de annál finomabb süllőhöz.

Amíg a halakra várnak - mert sorokra valószínűleg számítani kell - népzenei és jazzkoncertek, vásári komédia, interaktív gyerekműsorok szórakoztatják a vendégeket, szombat este pedig a Pannonia Allstars Ska Orchestra gondoskodik a hatalmas buliról. A program továbbra is ingyenes.

Fotó: Szigligeti Süllőfesztivál

A süllő egyébként a Wikipedia szerint a Brit-szigetektől egészen Oroszország középső részéig honos hal. Nagyobb példányait fogasnak hívjuk. "Magyarországon a nagyobb folyókban és tavakban is előfordul ez a kiváló sporthal, mely a halász- és horgászzsákmányt érintően is jelentős. A nem túlságosan gyors folyószakaszokon, a jó oxigénellátottságú, szennyezésektől mentes állóvizekben érzi jól magát. Jól alkalmazkodik a sókoncentráció változásához, így félsós, torkolat közeli tengeröblökben is megél. Magyarországon a legértékesebb és legkeresettebb halak egyike, szálka nélküli húsa miatt.

Ha felfedezné a környéket, az őszi Balatonról szóló cikkünkben talál érdekes tippeket, és ha már Szigligetig eljött, érdemes ellátogatni a Szent György-hegy lábánál fekvő, kevésbé felkapott kis faluba, Kisapátira is. Itt a környékbeli borászok és vendéglátósok október 23-án egy különleges, szabadtéri hamburgerpartival ünneplik a hosszú hétvégét a Búzalelke Pékesség előtt.

A Szigligeti Süllőfesztivált először 2006 őszén rendezte meg a Szigligeti Turisztikai Egyesület, hogy meghosszabbítása a turisztikai szezont, és a Szigligetre látogatóknak színvonalas, programokkal dúsított hétvégi kikapcsolódást biztosítson.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
2 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
2 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
7 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.