» Bor

Magyarok is bejutottak a világ legjobb szakácsainak 2016-os döntőjébe

| | Nem érkezett még hozzászólás
A magyar csapat mindhárom tagja dobogós helyezést ért el a hétvégén a Gasztronómiai Világszövetség (WACS) közép-európai meleg konyhás szakács- és cukrászversenyén a Prágai Expón, ezzel ketten bejutottak a világ legjobb szakácsainak 2016-os világdöntőjére.

Az október 1. és 4. között zajlott megmérettetésen a cseh, a német, a lengyel, és a román versenyzők között Domonkos Dávid cukrász kategóriában első helyezést, Elek Richárd felnőtt szakács kategóriában második helyezést, Hack Barnabás junior kategóriában harmadik helyezést ért el - tájékoztatta a csapatot felkészítő Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) az MTI-t.

Így Domonkos Dávid és Elek Richárd Magyarországot képviselheti a 2016-os WACS világdöntőn, melyet a görögországi Thesszalonikiben rendeznek. A Global Chefs Challenge versenyen a világszövetség hét kontinentális régiójából tizennégy ország képviselteti magát felnőtt szakács kategóriában, junior szakács és cukrász kategóriában pedig hét.

2007-ben a WACS azzal a céllal hívta életre a versenyt, hogy lehetőséget teremtsen a több mint 100 tagország közel 10 millió séfje számára, hogy egy közös, élő, melegkonyhás verseny alkalmával megmérettethessék magukat világszinten.

A versenymunka, azaz a menü összeállításakor a világszövetség központilag határozza meg a fogásonkénti fő alapanyagokat, melyeket kötelezően fel kell használniuk a versenyzőknek. Minden szakácsnak 3 óra áll rendelkezésére, hogy elkészítse az előételből, főételből és desszertből álló háromfogásos menüjét, amelyet ötperces időeltolódásokkal tálal a zsűrinek.

A cukrászok esetében a kötelezően előírt Valrhona csokoládét tartalmazó tányérdesszert mellé egy szintén csokoládé fő alapanyagú, legalább 60 centiméter magas művészi díszmunkát is el kell készíteniük. Erre összesen 6,5 óra áll rendelkezésükre.

A közép-európai verseny házigazdája idén Prága, valamint a PVA szakkiállítás volt, ahol közel 28 ezer négyzetméteren több száz kiállító és közel 35 ezer látogató jelent meg a vendéglátás és turizmus minden területéről.

A 2014-es luxembourgi kulináris világbajnokságon való magyar részvételhez hasonlóan, 2015-ben is támogatást vállalt a Nemzetgazdasági Minisztérium a magyar versenyzők részvételének biztosításában. 

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Indiánnyár Járja be idén ősszel is a világot: Prágától Madridig, Münchentől Dubai-ig! (x)

szalay3 élménybeszámolót írt
Szlovákia, Tutajozás a Dunajecen - II., SzG3
9 órája
szalay3 új galériát hozott létre
Szlovákia, Stará Ľubovňa (Ólubló), SzG3
6 napja
szalay3 új galériát hozott létre
Szlovákia, Levoca (Lőcse), SzG3
6 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.