Olyan, mint az IKEA, csak itt bor van a polcokon

Gasztrokincsek a stájer kerékpárutak mentén. Mindegy, hogy babról, borról vagy tökmagolajról van szó, Stájerországban szívvel-lélekkel mutatják be a helyi termelők a portékáikat. Két keréken derítettük fel a leghangulatosabb látogatóközpontokat, és annyira jó volt, hogy most örömmel biztatjuk erre önöket is.

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, az idén nyáron átadott, négyszáz kilométeres stájer borvidék-kerékpárút hangulatos kisvárosaival, termálfürdőivel, békés hangulatával már önmagában elég indokot szolgáltatna, hogy most azonnal eldobjanak mindent a kezükből, és útnak induljanak ide. De az i-re a pontot kétségtelenül az út mentén sorakozó zseniális helyi termelők és az ő csodás látogatóközpontjaik teszik fel.

Egy az út során kóstolt sok finomság közül: gondolta volna, hogy a vaníliafagyi és a tökmagolaj verhetetlen párost alkot?
Galéria: Stájerországi finomságok
mimi / Travelo

 Legyen szó babról, tökmagról vagy borokról, legyen a helyszín aprócska házikó, vagy egy kortárs műalkotásnak beillő, hatalmas bemutatótér, a természet tisztelete és szeretete, a helyi büszkeség mindenhol jelen van. És éppen emiatt annyira imádni való az egész környék. Tartson velünk, ismerje meg ezeket a helyeket, melyektől jócskán lenne mit tanulnunk!

Käferbohnen Kabinett: minden, amit a babról tudni lehet

Evett már babos csokit, vagy babhabos süteményt? Ha elkerekezik a Bad Radkersburgtól nem messze, a Mura-kerékpárút mentén található Käferbohnen Kabinettbe, garantáltan egy nagy igen lesz a válasz. Hogy mi az a Käferbohne? A dél-stájer vidéken így nevezik a nagy méretű, lilás-bordós színű, tűz- vagy törökbabot (németül Feuerbohne, latinul Phaseolus coccineus).

Babos süti
Galéria: Stájerországi finomságok
mimi / Travelo

 A háború idején népeledelnek számító bab a jólét beköszöntével rohamosan vesztett népszerűségéből. Ma igyekeznek helyreállítani a renoméját, a salátáktól kezdve a süteményeken át a lekvárokig rengetegféle felhasználási módja létezik. Ezekkel ismerkedhetünk meg az uniós támogatással létrejött, kívülről szőlővel befuttatott mesebeli mézeskalács-háznak kinéző, belülről korszerű mini látogatóközpontot rejtő épületben. A beugró 3,50 euróba kerül, ezért cserébe a bájos Michaela, – a Käferbohnenkönigin, vagyis a babkirálynő –, mindent elmesél a babtermesztésről.

Bejárat
Galéria: Stájerországi finomságok
mimi / Travelo

 Olyan érdekességeket lehet tőle megtudni, mint például, hogy a bab miatt van annyi kukoricatábla a környéken: a gazdák természetes támasztórendszernek használják, amire a bab felfuthat. De Michaela azt a fűszernövényt is szívesen megmutatja, amivel együtt elkészítve a babot, búcsút mondhatunk a kellemetlen felfúvódásnak. És persze kóstolót is kapunk a babos finomságokból – a vörösszőlős-babos csokoládé például kifejezetten addiktív termék.

Genussregal: olyan mint az IKEA, csak bort árulnak

A Mura-kerékpárút Bad Radkersburg és Leibnitz közötti, 50 kilométeres szakaszán még egy zseniális látogatóközpontot találunk. Ez a Vogau határában magasodó, kortárs művészeti alkotásnak is beillő, konténerekből összeinstallált Genussregal épülete. A túra egy pohár borral indul, majd kényelmes párnáknak dőlve, egy rövidfilm megtekintésével kezdhetjük az ismerkedést a helyi termelőkkel és a Genussregalt üzemeltetők küldetéstudatával.

A Genussregal kívülről
Galéria: Stájerországi finomságok
mimi / Travelo

A látogatás második részében egy kiskanalat kapunk a kezünkbe, és egy tágas kiállítótérben nem csak elméletben, de gyakorlatban is megismerkedhetünk a helyi termékekkel a tökmagolajtól a húskészítményeken, a stájer almán, a mézen, a különböző eceteken át a borokig, vagy éppen a csokoládéig. A kiállítás önmagában is érdekes lenne, kóstolgatással kiegészítve viszont egyenesen tökéletes.

Kóstolni, kóstolni, kóstolni
Galéria: Stájerországi finomságok
mimi / Travelo

 A kijárat természetesen a bolton keresztül vezet, ami pont olyan, mint egy IKEA alsó szintje, csak itt a polcokon nem összeszerelhető Beddinge kanapék és Ivar polcrendszerek sorakoznak, hanem isteni borok, olajok és más termékek. A Genussregal naponta reggel héttől este hétig várja a látogatókat, a belépő hét euróba kerül, ha vezetést is kérünk, akkor pedig plusz egy eurót kell ráfizetnünk.

Hartlieb olajmalom: tökmagmennyország

Aki először látogat Stájerországba, garantáltan egy új függőséggel tér haza: mindenre tökmagolajat akar majd önteni. Pedig elsőre kifejezetten furcsa, hogy nemcsak a salátákba, vagy éppen a krémlevesekre öntenek belőle, de az évek során volt már szerencsénk tökmagolajjal meglocsolt tiramisuhoz és vaníliafagyihoz is. Utóbbi egyébként valami fenomenális, és pofonegyszerű desszert. Nem kell hozzá semmi más, csak egy kis fagyi, pár karamellizált tökmag és némi tökmagolaj. De a tökmagolaj magában, borkorcsolyának is kiváló: egy tálba kiöntünk egy kis olajat, megsózzuk, és kenyérrel tunkolgatjuk – isteni!

Ilyen felvezetés után biztosan kíváncsi, hol és hogyan készül a jó minőségű tökmagolaj. A Leibnitzből Deutschlandsbergbe vezető kerékpárúton, Heimschuhban található az egyik legmenőbb stájer olajmalom a Hartlieb család kisüzeme. Az alsó szintet a gyártórészleg és a hangulatos bolt foglalja el. Itt a tökmagolaj mellett más különleges olajokat – például pisztácia-, dió- vagy mogyoróolajat –, eceteket és különböző ízesítésű, csokival bevont magvakat vásárolhatunk.

Tök a földön
Galéria: Stájerországi finomságok
mimi / Travelo

 A legjobb az egészben, hogy a bemutatótéren, bolton és az üzemen is látszik, hogy tulajdonosai szerelmesek abba, amit csinálnak. Lelkesen magyarázzák a spéci stájer olajtök tulajdonságait, és részletesen megismerkedhetünk a gyártási folyamatokkal. A tökről azt kell tudni egyébként, hogy egy kifejezetten olajsajtolásra kinemesített típus, nincs héja a magjának, így könnyebb vele dolgozni. Egy liter olaj előállításához két és fél kiló magra van szükség, ami mintegy negyven tökből nyerhető ki.

Tökmagolaj az üvegben
Galéria: Stájerországi finomságok
mimi / Travelo

A malom felső szintjén az olajsajtolás régi eszközeivel ismerkedhetünk meg, és persze lehet különböző olajakat kóstolni is. Itt olyan hasznos információkkal gyarapodtunk, mint például, hogy a tökmagolaj nagyon érzékeny a fényre – ezért árulják mindig sötét üvegben, vagy dobozban. Elég csak negyed órára kitenni a napra, és már keserű is. További érdekesség, hogy az olaj színe alapvetően vörös, ezt kiöntés közben lehet látni, jellegzetes zöldes színét csak fehér tányéron produkálja. Egy ilyen látogatás után ember legyen a talpán, aki képes több liternyi olaj felvásárlása nélkül elhagyni a terepet. Nekünk nem sikerült.

A legjobb éttermek az út mentén
Gasthof zum Türkenloch, Bad Radkersburg: Hangulatos étterem Bad Radkersburg belvárosában. Klasszikus stájer specialitásokat készítenek, árnyalatnyit modernebb felfogásban. Az ízes falatok mellé remek helyi borokat kínálnak, a legjobb vacsoránk itt volt a régióban töltött négy nap alatt. Honlap itt.
Spezerei, Bad Radkersburg: Kávézó, borozó, gourmet bolt Bad Radkersburg belvárosában. A hangulatos, családi üzemeltetésű egységben helyi finomságokat kínálnak a bolt 30 kilométeres körzetéből. A tökéletes este receptje: egy pohár aperitiv itt, és aztán irány a Türkenloch! Honlap itt.
Mühlenhof, Mureck: Barátságos étterem csodás terasszal, hüttéket idéző hangulattal a kerékpárút mentén, közvetlenül a Mura partján. Klasszikus stájer fogások idényjellegű hozzávalókból, bőséges adagokkal. Honlap itt.
Kaprfenwirt, St. Martin im Sulmtal: Családi üzemeltetésű étterem bájos udvarral, szuperkedves és profi személyzettel, klasszikus helyi fogásokkal, bőséges adagokkal a kerékpárút mellett. A hal és a vadételek különösen jók. Honlap itt.
Eckstein, Graz: Elegáns étterem nagy terasszal, igényes borválogatással, Graz óvárosában, a "Bermuda háromszögben". (A környéket az itt található éttermek és kocsmák sokasága miatt hívják így.) A desszertkínálat különösen szimpatikus. Honlap itt.
Der Steirer, Graz: Ezt a helyet nem most, hanem egy korábbi látogatásunk alkalmával teszteltük, és nagyon szerettük. Vinotéka és modern étterem nem messze a Kunsthaustól a Belgiergasse 1. alatt, a Gault Millau kalauz osztrák kiadása 13 ponttal, azaz egy szakácssapkával ismerte el a konyha teljesítményét. Az étlapon klasszikus helyi fogások – például májgombóc leves, marhagulyás, malacsült krumplival és káposztával – éppúgy szerepelnek mint különlegesebb, modernebb ételek. Aki pedig csak kóstolgatna, az a „stájer tapasok" közül válogathat. A felszolgálók fiatalok és kedvesek. A hely nagyon népszerű, mindenképp érdemes asztalt foglalni, e-mailben is lehet. Honlap itt.

Újságírónk az Österreich Werbung meghívására érkezett a régióba.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek