Bezár 2016 végén jelenlegi a neves dán étterem, a Noma, amelyet René Redzepi séf jövőre egy Koppenhága közepén álló "farmon" nyit meg újra.
Észszerű, hogy egy ilyen kaliberű étteremnek saját tanyája legyen" - mondta René Redzepi a The New York Times című amerikai napilapnak, számolt be az MTI.
A koppenhágai kikötő egykori raktárában működő Noma 2016 szilveszter estig fogad el helyfoglalásokat, majd a hippik által a hetvenes években létrehozott Christiania negyedben nyit újra, közel a jelenlegi helyéhez.
2003-as alapítása óta a Noma főként a skandináv konyha hagyományos ételeit kínálja, de kapható itt több szokatlan specialitás is, mint a sóskás káposztalevél, az algás szelet vagy virágos torta, valamint a zsázsás-menyhalmájas homár.
A Restaurant című brit magazin 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben és 2014-ben a Nomát minősítette a világ legjobb éttermének, 2015-ben azonban a 2013-as spanyol győztes, a gironai El Celler de Can Roca letaszította a trónjáról.
Bár a 38 éves séf, aki szerdán ünnepli a születésnapját, úgy érezte, itt az idő megújulni, az étterem továbbra is rendkívül népszerű: az asztalokat hónapokkal, sőt évekkel előre lefoglalják, pedig az árak igencsak borsosak: a menü - italok nélkül - 1700 dán koronába (71 ezer forintba) kerül.
A Noma január elején néhány hétre konyhafelszerelésestől, szervizestől, személyzetestől Sydneybe költözik, ahogyan az idén Tokióba tette át a székhelyét egy időre.