Gyógynövények és csúcsgasztronómia: irány Pannonhalma!

Hetedik alkalommal kerül sor a vidéki éttermek legjavát bemutató Stílusos Vidéki Éttermiség programsorozatra szeptember 6-án. A házigazda a Pannonhalmi Apátsági Múzeum, a főszerepben pedig a fűszerek, a gyógynövények -és a jótékonyság - lesznek.

 

Az egyesületbe tömörülő éttermi csoport tagjai mindannyian a szívből jövő, vidéki vendéglátást tartják legfontosabb alapelvüknek és ennek hangulatát szeretnék megmutatni a SVÉT-re látogató közönségnek.

Az idei házigazda, Pannonhalma a gasztronómiai élményeken túl egy teljes napra elegendő élményt nyújt a látogatóknak: kiállítások, népi gyermekjátékok, múzeumpedagógiai foglalkozások, borkóstolás és az Apátság meglátogatása is szerepel a kínálatban. A vendégek így maguk válogathatják össze, hogy a gazdag és izgalmas éttermi kínálat mellett milyen egyéb programokkal színesítik a SVÉT-napot.

Fotó: Mullner & Kalman Press


A SVÉT-tagok mellett - ahogy az Egyesület alapelvei közé is tartozik - a helyi termelők, beszállítók, gasztronómiai képviselők közül is többen bemutatkozhatnak. Így természetesen ott lesznek a pultokon az Apátsági Pincészet borai, a Vis Vitalis bencés ásványvíz és az apátsági termékek is: a gyógynövénylikőröktől kezdve a kozmetikai termékekig.

Idén a fűszer- és gyógynövények lesznek a közös nevező az éttermek között, ezek felhasználásával születnek majd az adott régióra jellemző fogások, mondta Takács Gábor, a házigazda pannonhalmi Viator étterem üzletvezetője. "Minden étteremnek ötvöznie kell a saját jellegzetes fogásait egy-egy fűszer- vagy gyógynövénnyel, aminek következtében sokszínű és izgalmas kínlatra számítunk" - tette hozzá.

A Pannonhalmi Főapátság és a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) egy nemes célt is támogat az idén. Az éttermi találkozó előestéjén ugyanis jótékonysági vacsorát rendeznek a Viator Étteremben az ősszel induló Szent Márton Konyha javára. A Várszegi Asztrik főapát védnökségével és részvételével megrendezett esten a legjobb vidéki éttermek által készített fogásokat az Apátsági Pincészet kereskedelmi forgalomban már nem kapható borai kísérik. A vacsorán az első negyven jelentkező vendég tud részt venni.

Pannonhalmán az elmúlt másfél évtizedben látványos fejlesztések zajlottak: felépült a turistafogadó és a hozzá kapcsolódó gyalogos híd, létrejött az Apátsági Pincészet, megújult a gyógynövényes kert, felépült a Szent Jakab Zarándokház és a Viator Apátsági Étterem és Borbár. És immáron az Pannonhalmi Apátsági Múzeum is várja a látogatókat. A XVIII. században emelt, barokk Apátsági Major épülete egy funkció nélküli, omladozó, rossz állapotban lévő ingatlan volt, amely Pannonhalma Város egyik központi helyén, a piac mellett található. A Stílusos Vidéki Éttermiség soron következő helyszíne viszont a megújult rendezvényközpont lesz, amely egyidejűleg nemcsak a SVÉT-nek, hanem több kiállításnak és a Pausa Apátsági Kávézónak is helyet ad.

A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció csak itt!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek