Tudja, hogy hol kapja a legolcsóbb sört a világon?

Tudja, hogy hol kapja a legolcsóbb sört a világon?

Genfben, Hongkongban és Tel-Avivban a legdrágább a sör a GoEuro honlap 2015-ös sörárindexe szerint, Budapest pedig a 18. helyen áll a világ 75 nagyvárosából - írja a Turizmus.com.

A sörindex összeállításakor minden városban az öt legnépszerűbb importsör és a legkedveltebb helyi sör 0,33 literes kiszerelésének árát hasonlították össze, külön szerepeltetve a bolti árat és a főbb hotelláncok bárjaiban elkért összeget. Aztán a kettő átlagából állították fel a rangsort.

És, hogy hol a legolcsóbb a sör?

Krakkóban, Kijevben és Pozsonyban. A lista első kilenc helyezetténél - a közép-kelet-európai és latin-amerikai nagyvárosokban, valamint az indiai Újdelhiben - nem éri el a 2 dollárt (560 forintot) a 0,33-as kiszerelésű sör ára, míg a hét legdrágább helyen - Miamiban, Szingapúrban, New Yorkban, Oslóban, Tel-Avivban, Hongkongban és Genfben - már meghaladja az 5 dollárt is az átlagár. Sőt, a két legdrágább városban 6 dollárnál is több.

A bolti árak alapján Budapest 0,82 dolláros (230 forintos) átlaggal a 9. legolcsóbb város a 75-ös rangsorban. Ám mivel a hotelek bárjában a 0,33 literes csapolt sör ára átlagosan 3,90 dollár (1100 forint) a magyar fővárosban a GoEuro szerint, a kettő átlaga pedig 2,36 dollárra jön ki, így Budapest a 18. helyre került a legolcsóbb sört felszolgáló városok listáján.

A honlap közli azt is, hogy mennyi az egyes országokban az egy főre jutó éves sörfogyasztás az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint, és ebből az adatból és a GoEuro által számított átlagárból megbecsüli, hogy az egyes városokban mennyit költenek sörre fejenként. E szerint a közép-kelet-európai és latin-amerikai nagyvárosok túlnyomó többségében lakosonként 500 és 700 dollár közötti összeget költenek sörre egy évben - Budapesten 627 dollárt.

A nagy - fejenként évi 120-130 liter körüli - sörfogyasztás miatt fejenként és évente 1000 dollárnál is többet költenek sörre többek között Prágában (hasznos prágai kocsmázási gyorstalpalót itt talál), Münchenben, Frankfurtban és Bukarestben, az Európán kívüli városok közül pedig Torontóban.

További híreket a Turizmus.com oldalon talál. A turisztikai szakma legfrissebb híreiért pedig iratkozzon fel a Turizmus Panoráma Bulletinre!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek