Könyveket megfőző budapesti étteremről ír a New York Times

A Szürke ötven árnyalata tintahallal színezett tésztán, Harry Potter menü vajsörrel, és kábítóan vörös paprikakrémleves Amerikai pszichó módra. A Dob utcai KönyvBárról, amely kéthetente főz meg egy könyvet, a The New York Times is ír.

Olvastad? Filmen is láttad már? Nálunk meg is kóstolhatod - írja oldalán a Dob utcai KönyvBár étterem, amelynek híre a The New York Times hasábjaiig is eljutott. A januárban nyílt éttermet egy fiatal pár üzemelteti, a fővárosi bulinegyedből pedig azzal az ötlettel igyekeznek kitűnni, hogy minden második héten egy-egy újabb, könyv ihlette menüt raknak össze.

Gulliver utazásai tányéronFotó: Konyvbar.hu

 "Egyszerű, praktikus bútorokkal és világító testekkel rendezték be a helyiséget, amiket az Ikea-ból szereztek be, a mennyezetig érő könyvespolcokra pedig több ezer, köztük főleg magyar nyelvű könyvet pakoltak. Ettől igazán családias, hangulatos az egész KönyvBár"- írja a The New York Times.

A negyven férőhelyes étterem irodalmi alapra helyezett menüi közül a Szürke ötven árnyalatát emeli ki, amelynek izgalmát a tejszínes mártásban jobban vagy kevésbé megmerítkező tintahal tintájával színezett tészta adja, és amely menüjében a szürke különböző árnyalataira festett macaronok jelentik a desszertet. Aztán írnak az Amerikai pszichó kábítóan vörös paprikakrémleveséről, és a gyilkos késen feltálalt mészáros hátszínéről, amit természetesen vérnarancslével ajánlanak leöblíteni.

Gulliver utazásait is megemlítik, amelyben egészben sült liliputi halakat és egy komplett, az óriások földjéről származó, fürjlakomát tálalnak fel. Utóbbi kapcsán egy Budapesten tanuló amerikai cserediák véleményét emlegetik, aki egyszer a barátaival vacsorázott az étteremben, és akit legjobban a hatalmas, közel egykilós pulykacomb omlós húsa nyűgözött le. A The New York Times cikk írója azonban az á la carte rendelhető ételeket próbálta. Ebédre marcipános meggylevest, majd libamáj-mousset kért pirított kaláccsal és szilvalekvárral, amelyeknek nemcsak házias ízeit, de 3,5 dollár alatti árait is kiemelte.

Indul a bakterház gombóc variációiFotó: Konyvbar.hu

 A cikk dícséri az étterem lassan, de folyamatosan bővülő idegen nyelvű könyvállományát, amely mellett párhuzamosan az általuk inspirált menük száma is nő. De hazai vonalon Vuk menüjében a részeges libacombot ugyanúgy feltálalják, mint a Bakterház menüből ténsasszony levesét Regős Bendegúz cipőpertlijével.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek