Eltűnhet a híres kibédi hagyma

Eltűnhet a híres kibédi hagyma

Közlekedésbiztonsági okokból a rendőrség betiltaná az erdélyi Kibéd település jelképét, a lilahagyma-koszorúk kapuban árulását – írja az MTI. A rendőrségi tiltás mintegy 200 család megélhetését érintené.

Lilahagyma-kompozícióFotó: baowah / Indafotó

Dósa Sándor polgármester szerint a helyi őstermelőknek továbbra is lehetővé kell tenni, hogy a portájuk előtt árulhassák a híres kibédi lilahagymát, mivel a kereskedés a településen áthaladó turistaforgalomra épül. A hatóság azonban azzal érvel, hogy engedély nélkül tilos közterületen árusítani, az országúton megálló gépkocsik pedig veszélyeztetik a forgalmat. A polgármester viszont úgy véli, ha a főút mellett árulók meghosszabbítanák portájukat, a vásárlók le tudnának húzódni az úttestről. Hozzátette, hogy Kibéden évtizedek óta árulnak zöldséget az országút mellett, de emiatt még sohasem történt baleset.

A polgármester egyébként azt is elmondta, hogy az önkormányzat már elfogadta Kibéd belépési szándéknyilatkozatát a Kárpát-medencei Hangya Gazdaszövetkezetbe, amely a helyi termékek értékesítési láncba történő bekapcsolását segíti. A hagyma már egy ideje szerves része a falunapi játékoknak és termékbemutatóknak is, így próbálnak minél több alternatívát teremteni a forgalmazására.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek