» Bor

Coppola borát szürcsölni egy budapesti luxushotel báltermében

| | Nem érkezett még hozzászólás
Tudta, hogy Kalifornia egy magyar emigránsnak köszönheti, hogy borai világhírűek? És azt, hogy hol lehet a borkóstolót bálnalessel összekötni? Vagy, hogy hányféle illata, és íze lehet egy vörösbornak a citromhéjjal megszórt kakaótól a fekete borson át az érett meggyig? A most hétvégén tartott VinCE Budapesten ezekre is fény derült.

Szeretem a bort, a magyarokat még valamennyire ismerem is. Külföldi tételeket viszont csak akkor kóstolok, ha elutazom az adott helyre – legtöbbször találomra választok egy jónak tűnő bort étkezések mellé vagy esti lazításhoz. (Ilyen roppant tudományos mintavétel alapján tudom például, hogy Barcelonában nehéz rossz vörösbort vagy cavát inni: ha csak fele olyan jó italokat töltenének az ember poharába teljesen random kiválasztás alapján itthon, mint ott, már boldog lennék). Tehát mondhatjuk, eddig nem nagyon merültem el a világ borkínálatában. Ezt a hiányosságomat igyekeztem legalább minimálisan pótolni péntek délután a VinCE Budapesten.

Nem tipikus gasztrofesztivál – szerencsére

Közép-Európa egyik legnívósabb borbuliját a szuperelegáns Corinthia Hotel Budapestben tartják március 6-8. között. A külföldi és hazai pincészetek képviselőitől a szakújságírókon és étteremtulajdonosokon át a laikus rajongókig mindenki itt van, akit egy kicsit is érdekelnek a borok. Olyannyira, hogy a tizenkétezer forintos napi jegyár ellenére mindhárom napon teltházas a rendezvény. Kürtőskalács-tökipompos-egyforma fehér sátrak típusú borfesztiválokon szocializálódva borzasztóan örültem, hogy a VinCE végre egy teljesen európai, elegáns rendezvény, nyoma sincs a hazai nyomasztó gasztrofesztivál fílingnek. Egyedül a földszinten nyakában dobbal tébláboló illetőt, valamint az itt-ott random kiállított szponzorautókat éreztem tájidegennek.

A rendezvény legnagyobb részét a sétáló borkóstoló teszi ki. Ez azt jelenti, hogy a bejáratnál megvásárolt kóstolópohárral bárhová odamehetünk, abból és annyit kóstolhatunk, amennyi jól esik. Ilyenkor általában lehetőség van elbeszélgetni a borászokkal, vagy legalábbis a borászatok képviselőivel. A kétszázhatvan standon százhatvan kiállító ezer bora mellett sonkát, olasz tésztákat, pestót, szarvaskolbászt és töpörtyűt, érlelt sajtokat kínálnak, ha már sok volt a borból és a pezsgőből.

Provence-tól Kaliforniáig

A sétáló kóstoló mellett mesterkurzusokra és előadásokra is be lehet fizetni – én ezek közül kettőt teszteltem: a francia borvidékeket, és a kaliforniai borokat bemutató másfél-másfél órás szeánszot. Nagyon érdekes volt mennyire másként álltak már magához a kóstoltatás műfajához is a franciák és az amerikaiak. Előbbi előadást egy kicsit szétszórtnak éreztem, az előadók egymást váltva dicsérték a saját boraikat, aztán megkóstolhattunk tíz tételt – a borok kitöltésének sorrendje véletlenül sem követte az előre kinyomtatott papír sorrendjét – és ennyi.

A borászatok képviselői lelkesek voltak, a borok nem voltak rosszak, valami mégis hiányzott. A legjobban egyébként a Domaine Christelle Betton Caprice Crozes-Hermitage, és az Oinos Minervois Les Vialas ízlett. Előbbi egy syrah, melynek illatában a bevezetőben emlegetett reszelt citromot és kakaót éreztem, utóbbi egy syrah-carignan párosítás, ami testes, szűretlen meggylére emlékeztető ízei miatt tetszett.

Hogy mi volt az a valami, amit hiányoltam? Az amerikaiaknál megkaptam: egy komplett showt nyomtak a kaliforniai borok kóstolója mellé, videókkal, történeti áttekintéssel, úti tippekkel. Míg a franciáknál azt éreztem, hogy jelentőségük teljes tudatában hátradőltek, addig az amerikaiak azon voltak, hogy megszerettessék boraikat, illetve a helyet is, ahonnan származnak az adott italok. És ez nagyon tetszett.

Gondolta volna?

Több érdekességet is megtudtunk a kaliforniai kóstolón, felsoroljuk, ami önöknek is újdonság lehet:

  • 1857-ben az első kereskedelmi pincészetet egy magyar férfi, a Kossuth Lajossal és Wesselényi Miklóssal is barátságot ápoló Haraszthy Ágoston alapította meg a Sonoma-völgyben. A pincészetnek a Buena Vista nevet adta, mely mai napig aktív.
  • A világ legnagyobb borászata Kaliforniában található, ez a családi üzemeltetésű E.&J. Gallo Winery.
  • 1976-ban Párizsban vak kóstolót tartottak kaliforniai és francia borokkal. A szakértők sok esetben a kaliforniaiakat sokkal jobbnak érezték, mint a franciákat. Miután a Time magazin cikket közölt a kóstolás eredményeiről, a kaliforniai borokat már nem lehetett figyelmen kívül hagyni.
  • 2005-ben 21 millió vendég érkezett Kaliforniába, csak a borkóstolás miatt.
  • Amerikában, így Kaliforniában is nagyon drága dolognak számít a bor, ha egy Napa-völgyből származó palackot 20 dollár (kb. 5600 forint) alatt tudunk venni, akkor már nagyon jó vásárt csináltunk.
  • Francis Ford Coppola nemcsak zseniális rendező, de borásznak is kiváló. Sokan gondolnák, hogy ez csak egy egyszerű hobbi, de ha hinni lehet a családot ismerőknek, ennél sokkal többet jelent Coppoláéknak a családi borászat. Törekvéseiket pedig a szakma is elismeri, rendszeresen kiválóra értékelik tételeiket.

Én Coppoláéktól a Director's Cut sorozat 2012-es Cabernet Sauvignonját kóstoltam, nem lett életem bora, de azért finom volt. Testes, karakteres, fűszeres, sötét bogyós gyümölcsös ízű, emellett pörkölt tölgyfahordóból származó aromák is jellemzik. A címke pedig telitalálat, mondjuk meg is lennék lepve, ha a Coppola család bármi olyasmivel rukkolna elő, ami ne lenne tökéletesen megkomponált. (Tökéletes stílusérzékük másik ékes példája olaszországi szállodájuk, melyről itt írtunk korábban.)

A kóstolt fehérborok közül az előadást celebráló Claudia Schug családjának pincészete, a Schug Carneros Estate 2012-es Chardonnay-ja ízlett, kiegyensúlyozott, vaníliás, vajas íz- és illatjegyek jellemzik. Aki pedig igazán különleges ízélményre vágyik, a Turning Leaf 2013-as Zinfandelét kóstolja meg. A szakavaztott borszakértőknek valószínűleg feláll majd a szőr a hátán, de sajnos így tudom csak leírni: a bor nagyon gyümölcsös, egyszerre édes és savanykás, jó értelemben véve olyan, mint egy torokcukorka. Nem lesz a kedvencem, de az egyik legkülönlegesebb, amit valaha kóstoltam.

Összességében egyébként nem is az egyes borok voltak a legérdekesebbek, hanem az, hogy milyen változatos ízkombinációk lehetnek jelen ugyanabban a térségben, ugyanabban a borfajtában. Ezt megtapasztalni tökéletes egy ilyen fesztivál.

Merre kiránduljunk, ha már elmentünk Kaliforniába borozni?

Aki igazi cowboyos hangulatra vágyik, annak Paso Roblest ajánlották, aki pedig a tökéletes kikapcsolódás helyszínét keresi, a hippi helyként aposztrolfált vörösfenyő erdőket érdemes felkeresnie Mendocino County-ban. A szintén bortermelő vidék Monterey városának neve pedig Steinbeck könyveiből lehet ismerős az irodalom rajongóinak: itt dolgozott konzervgyári munkásként maga az író is a Cannery Row nevű, halkonzerveket gyártó üzemsoron. És itt játszódik a Kedves csirkefogók és a Kék Öböl (angol eredetiben pont Cannery Row) című könyve is.

A régi városrészben még felfedezhetünk valamit abból az időből, mikor Monterey egy nyüzső, halászatból élő dél-kaliforniai városka volt, de ma már látványosan a turizmus a húzóágazat. A Monterey Aquarium az egyik leghíresebb az Egyesült Államok vízi élővilágot bemutató gigantikus intézményi közül. A régi kikötő ma már éttermekkel és szuvenírboltokkal van tele, de mikor hajnalban hajóra szállunk, hogy bálnák után induljunk az öbölben, egy rövid időre megérezzük, milyen lehetett a régi Monterey. A Travelo októberben járt ott, és több hosszúszárnyú bálnával is találkozunk a háromórás hajózás során, de egész évben tartózkodnak különböző bálnafajok és delfinek az öbölben.

Ennyi nem elég Kaliforniából? A Travelo korábban bejárta már Los Angelest, San Franciscót, a Yosemite Nemzeti Parkot, de egy sóstónál és különleges bazaltorgonáknál is kirándultunk. Érdemes utánunk csinálni!

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
3 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
12 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
12 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
14 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.