» Bor

Pukk helyett szissz: így kell jól pezsgőzni

| | Nem érkezett még hozzászólás
A lényeg: válasszunk tudatosan, fogyasszunk elegánsan. Ne csapjuk be a mélyhűtőbe a pezsgős üveget, hogy minél előbb koccinthassunk, és a pohár formája sem mindegy.

Koccintson akár a Temzén hajózva, a Times Square-en egymilliomodmagával ünnepelve, egy thai strandon tűzijátékozva, vagy éppen a budapesti utcákon csatangolva, a megfelelő pezsgő kiválasztása és megfelelő fogyasztása tovább emeli az ünnep fényét. Íme pár hasznos tipp a mai estére.

Válasszunk tudatosan!

A pezsgő kiválasztásakor mindig jó támpont lehet, ha az elkészítés módjáról érdeklődünk. A méthode traditionnelle pezsgők a legjobb minőséget képviselik. A megfelelő alapboron túl a palackos erjesztésnek és a legalább kilenc hónapon, de gyakrabban éveken át tartó érlelésnek köszönhetik selymes buborékaikat és izgalmas aromáikat. A pezsgő ennél az eljárásnál ugyanabban a palackban kerül kereskedelmi forgalomba, mint amiben erjesztették és érlelték.

A másik végletet a tankpezsgő, ekkor a szénsavasságot eredményező másodlagos erjedés nem a palackban megy végbe, hanem nyomásálló rozsdamentes acéltartályokban. Ezzel az eljárással készül a kereskedelmi forgalomba kerülő pezsgők legnagyobb része - áll a Wikipédia pezsgőkészítésről szóló szócikkében. Ha valami különlegesebbre vágynak, szerintünk ezt nem érdemes választani.

Fogyasszuk elegánsan!

A pezsgő gazdag aromáinak felfedezéséhez érdemes odafigyelni a megfelelő felszolgálásra is:

1. Hűtsük okosan

Egy komplexebb tradicionális pezsgő tíz-tizenkét fok közötti hőmérsékleten fogyasztva a legélvezetesebb, túlhűtve kevésbé mutatja meg összetett aromáit. Szakértőktől úgy tudjuk, a  legrosszabb amit tehetünk, ha mélyhűtőbe dugjuk az üveget, hogy minél gyorsabban fogyaszthassuk a pezsgőt, mert ezzel teljesen "összetörjük" az italt. A legjobb és leggyorsabb módszer ezzel szemben ha jégvödörben, jég és víz segítségével nyolc fok körüli hőmérsékletre hűtjük a palackot, így mire a pezsgőt kitöltjük, máris a megfelelő hőmérsékleten élvezhető.

2. Hangos pukk helyett elég egy elegáns szissz

Ha elegánsan szeretnénk kibontani, tartsuk megdöntve és a palackot forgassuk, ne a dugót! Ha elég óvatosak vagyunk, hangos pukkanás helyett egy elegáns szisszenéssel zárhatjuk a műveletet.

3. Nem mindegy, mibe töltjük

Válasszunk öblös poharat! A legnevesebb champagne-házak és Michelin-csillagos éttermek is a pereménél szűkülő, tulipán formájú pezsgőspoharat vagy borospoharat ajánlják, ezek teljesebben megmutatják a pezsgő finom és összetett aromáit, mint a túl keskeny flőték. Ha a poharat 45 fokban megdöntve a pohár falára töltjük az italt, a buborékok is élvezetesebbek maradnak.

A fogyasztási tippeket és a grafikát a Kreinbacher Birtoktól kaptunk, köszönjük!

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
2 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
2 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
7 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.