» Bor

Koccintós világnappal kampányolnak a pezsgőért

| | Nem érkezett még hozzászólás

Idén ötödszörre kampányolnak a pezsgőfogyasztásért a champagne világnappal. A rajongók azzal csatlakozhatnak a kezdeményezéshez, hogy elfogyasztanak egy palack champagne-t és a #ChampagneDay jelöléssel megosztják az élményt a közösségi oldalakon. Az Amerikából származó trend az évek során világméretűvé duzzadt, és a nagy márkák - mint a Moët & Chandon és a Veuve Clicquot - mellett a francia Champagne régió termelői is csatlakoztak a kampányhoz. A pezsgőnap október utolsó pénteke, vagyis idén október 24-e.

A Franciaország északi részén található Champagne borvidéken több mint 33 ezer hektárnyi termőterületen 15 700 termelő és 300 champagne-ház dolgozik. Három szőlőfajtájuk a pinot noir (az ültetvények 38%-a), a pinot meunier (32%) és a chardonnay (30%). A régió borai szigorú eredetvédelmi szabályozás alatt állnak, kizárólag az itt szüretelt termésből helyben elkészített pezsgő címkéjén szerepelhet a Champagne jelölés. Mára az UNESCO is felfigyelt a régióra, pozitív döntésük esetén 2015 nyarán a „Dűlők, Champagne házak és pincék” felkerülhetnek a Világörökségi Listára.

Fogyasztásban a franciák vezetik a listát, 2013-ban a közel 305 millió palack 55 százalékát megtartották maguknak. E mellett közel kétszáz országba jut belőle. Az exportpiacokon hosszú évtizedek, talán nem túlzás azt mondani, hogy évszázadok óta a britek a leglelkesebb rajongók – Nagy Britannia 30 millió palacknál is többet vásárolt tavaly. Őket követi az USA és Németország 17 és 12 millió fölötti fogyasztással. Japán a negyedik helyen kevéssel előzi le Belgiumot.

Magyarország is szereti a champagne-t, 2013-ban a hivatalos statisztikák szerint 50 657 palack fogyott belőle. A legnépszerűbbek – ahogyan világszerte – a két komoly tradícióiról ismert ház, a Moët & Chandon és Veuve Clicquot márkák.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

szalay3 új galériát hozott létre
Szlovákia, Stará Ľubovňa (Ólubló), SzG3
18 órája
szalay3 új galériát hozott létre
Szlovákia, Levoca (Lőcse), SzG3
18 órája
cobranco élménybeszámolót írt
"Haramiák földjén" (Déli-Kárpátok)
2 napja
rallymax élménybeszámolót írt
Alpokon át 11. nap
3 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.