Újhullámon érkezett gasztronómia a Balaton-parton

Szerzetesek társaságában reggelizni a felkelő nap fényében, arisztokraták teraszán ebédelni festői kilátással vagy motorcsónakkal behajtani Balatonfüred egyik leghangulatosabb parti étterméhez? Csak egy kis ízelítő azokból a kulináris tapasztalatokból, amelyeket az északi parton szereztünk, kóstoltunk és szerettünk.

 

Jó hírünk van; az újhullám elért a Balaton-partra is: újragondolt kommersz strandételekkel, gasztronómiai újdonságokkal, a streetfood-inspirálta beachfood műfaját meghonosítva. Kóstoljon bele velünk az új életérzésbe!

Helikon Taverna: asztal kilátással Galéria: Újhullámon érkezett gasztronómia a BalatononFotó: Bodnár Zsófi / Travelo

Olyan éttermeket, bisztrókat és borászatokat kerestünk fel, ahol a kiváló gasztronómia mellett érezhető a Balaton közelsége, hol a panorámának, hol szimplán a levendula szörp jellegzetes „tihanyi" ízének köszönhetően.

A kilátás, ami megér egy misét

Tihanyról sokaknak az Apátság jut az eszébe, de kevesen tudják, hogy az épülethez tartozik a hangulatos Rege cukrászda, ahonnan egyedülálló kilátás nyílik a Balatonra. Az Apátságban tevékenykedő szerzetesek maguk is vezetnek élménytúrákat a templomban és lezárásként szívesen ejtőznek az épület tövében található teraszos cukrászdában limonádét kortyolgatva.

Apátsági élménytúra
Egy felejthetetlen élmény! A 1,5 órás szakszerű vezetéssel tartott túrán a nagyközönségtől elzárt helyekre is bejuthat a látogató, ahova máskor nem lehet. A vendégek találkozhatnak szerzetesekkel, kipróbálhatják a tömjénezést, sok titkot tudhatnak meg az apátságról, majd a program szerzetesek által készített, likőr-, gyógytea-, szörp-, sós sütemény kóstolással zárul. További információ itt.

A mi „idegenvezetőnk", Ágoston atya elárulta, hogy Tihanyban (és talán az országban is) ez az egyetlen cukrászda, ahol a Balatonból felbukkanó nap sugaraiban gyönyörködve fogyaszthatjuk el reggelinket. A 8:00-11:00ig tartó korai menü pedig kifejezetten autentikus, hiszen a klasszikus bencés hidegtálat és a szerzetesek kedvenc sajttálát is választhatjuk reggelinknek, amelyet varázslatos panoráma társaságában költhetünk el. Italválasztékból pedig melegen ajánlják Gellért atya gyógyteáit és a jellegzetes ízű TICHON apátsági sört a későbbi órákra.

Pisztráng a Viktoria Inn-ben
Galéria: Újhullámon érkezett gasztronómia a Balatonon
Fotó: Bodnár Zsófi / Travelo

Grillezés a Belső-tó közelségében

Tihanyban fél nap nem elég, így, ha az esetleges apátsági élménytúra után megéheznénk, érdemes a Belső-tó felé venni az irányt. A Viktória Inn (egykori Oázis étterem) szezonális grill étlappal várja a vendégeket és a kertben felállított grill-sarokban pedig helyben készítik el ebédünket. A grillezett pisztráng grillezett zöldségekkel nálunk egyértelmű választás volt, bár a zöldfűszeres házi kecskesajtnak sem tudtunk ellenállni. A Belső-tó panorámájának és a tihanyi levendula szörpnek köszönhetően valódi mediterrán hangulatba csöppentünk.

Travelo tipp
Ha a Balatonon ringatózó vitorláshajókat nem csak az Apátság kilátójából szeretnénk szemlélni, érdemes lesétálni Tihanyi kikötőbe, ahonnan főidényben naponta indul gyorshajó Balatonfüredre és Siófokra.
Nekünk a következő állomásunk Balatonfüred volt, így kétség sem fért hozzá, hogy autó helyett hajóra szállunk, és motorcsónakhoz méltó sebességgel szeljük át a Balatont. Visszafelé menetrend szerinti hajóval érkeztünk Tihanyba, és nem bántuk meg; az egyre közeledő Apátság látképe a nyílt vízről a legnagyobb érv a vízi utazás mellett.
Az útvonalakról és menetrendekről a Bahart oldalán tájékozódhat.

Csónakban szárazföldön

Egykori hajóépítő műhely nyomait őrzi az ízlésesen felújított balatonfüredi Vitorlás étterem, ahol később a Monarchia arisztokratái találkoztak, a szocializmusban pedig népszerű söröző, lángosozó pontként vonzotta a vitorlázókat. A fotelként funkcionáló félredöntött csónak ízléses elemét adja a nosztalgikus hajós életnek, a kilátás Tihanyra és a kikötőre pedig egyedülálló hangulatot kölcsönöz a terasznak. Szél híján sajnos nem tudtunk vitorlázni Füreden, így motorcsónakkal indultunk útnak a kikötőből, amit visszafelé már magam irányíthattam az étterem „parkolójába". Így megy ez, ha a hely, ahol eszel, történetesen egy kikötő mellett foglal helyet. Az étterem konyhája egy szinten van a panorámával, amit mi mással is bizonyíthattak volna be, mint egy jó balatoni harcsapaprikással és túróscsuszával.

Grillezett kecskesajt a Vitorlás étteremben
Galéria: Újhullámon érkezett gasztronómia a Balatonon
Fotó: Bodnár Zsófi / Travelo

Ha már Füreden járunk, érdemes megállni egy kávé- és sütiszünetre az Arácsi Cukrászdában, amelyet egy mérnök házaspár üzemeltet. Autóval alig 10 percnyi kitérő, és garantáltan megéri. A hagyományos hazai sütemények - mint a neves Arácsi krémes – mellett vaníliás kiflis fagyi is kapható, amely tökéletes levezetés, ha még nem emésztettük meg az ebéd vitorlásoknak szánt adagját. Ugyanakkor érdemes időben érkezni, mert a süteményeket csak egyszer sütik ki a nap folyamán, így, ha este 6 óra tájban esnénk be, már nem biztos, hogy marad a legnépszerűbb édességekből.

A balatoni nyaralás sosem megy ki a divatból!
Egyszerűen élvezzük a tó látványát, a hajókázást, a hekk és a lángos ízét, a borok zamatát. Egyik kedvenc helyünk Balatonfüred és a Tagore sétány, ahol a kultúra és a fesztiválok szerelmeseit izgalmas programok marasztalják. Foglalj szállást a legendás Marinában vagy az Annabellában, szerezz örömet gyermekednek a megújult sárkányos mesevilággal! További információ itt.

Badacsonyi borélmények

A Badacsonytomajtól Badacsonytördemicig vezető út mentén szerény vendéglő pihen a hegyoldalban, amely belül egy modern, a tradicionális jegyeket mégis tiszteletben tartó étteremnek ad otthont. A Borbarátok vendéglő és panzió magyaros konyhával és kiváló minőségű boraival csábítja a Badacsony szerelmeseit, így nem csoda, hogy a vendégek nagyrésze évente visszajár.

Fata István, a Borbarátok tulajdonosa, a Mária Terézia korában tevékenykedő kéményseprő ükapjára emlékezve Fata pincének keresztelte a vendéglő udvarában álló borbarlangot, amely otthona többek közt a város bora címmel kitüntetett olaszrizlingnek. Az étterem újhullámos jellege és egy-egy vintage berendezési tárgy párhuzamot vonnak a terasz vidéki, hagyományos balatoni atmoszférájával, ahol igazán jó lenni.

Bor, mámor, wellness
A Bonvino hotel festői borvidéken, a Balatonfelvidéki Nemzeti Park területén, Badacsony központjában található. A vendégeket különleges kirándulásokra, nordic walking túrákra, pincelátogatásra, borvacsorákra, lovaglásra, vártúrára csábítják.
Az aktív pihenést pedig wellness részleg, jóga, szórakoztató programok egészítik ki. További információ itt.

Ahol még a szobaszámok is palackból vannak

Ha már Badacsony és ha már bor, érdemes megemlíteni „2017 legjobb borhotelét", ahol nem csak a borokat, de az konyhai alapanyagokat is gondos válogatás előzi meg. A Bonvino talán egyik legnagyobb erénye, hogy tekintettel az ételallergiásokra, napjaink rendhagyó és tudatos étrendjeit folytató vendégekre, számos menüt kínálnak minden opcióra – amit sajnos itthon még nem mindenhol jellemző. A több mint 115 borral büszkélkedő hotel nagy hangsúlyt fektet a borkóstolókra, így heti háromszor lehetőség van kipróbálni a kínálat ízeit, illetve borvacsorákat is rendeznek zenével és programokkal. Nekünk a Skizo pincészet Irsai Olivér száraz, 2016-os bora váltotta ki rajongásunkat.

Rántott nemesbüki korosajt a keszthelyi Palettában
Galéria: Újhullámon érkezett gasztronómia a Balatonon
Fotó: Bodnár Zsófi / Travelo

Kulináris kikötő Keszthelyen

Vitorlások nyomában a Keszthelyi kikötőben találjuk magunkat, azon a helyen, amely méltán került fel a 2017-es Balatoni Gasztrotérkép listájára is. Bezerics Dani, a Paletta bisztró megálmodója és tulajdonosa a régió egyik legambíciózusabb fiataljai közé tartozik, aki úgy döntött, itt az idő az olajos strandkaját beachfoodra váltani és behozni a Balaton-partjára is valami olyat, ami gasztronómiailag is megállja a helyét, amellett, hogy hű marad a tóparti büfék nosztakgikus kínálatához.

Így történt, hogy Daninál megtalálhatók a legkommerszebb fogások is, de abszolút új köntösben. Az újhullámos mivolta mellett szinte minden alapanyag helyi termelőktől érkezik, mint a pusztaszabolcsi vaj, vagy az általunk rántott verzióban kóstolt nemesbüki „Korosajt". A kulináris élményt pedig a part menti keszthelyi miliő fokozza, amit elég hamar meg lehet szokni egy pohár Bezerics roséval a kezünkben.

Borjúnyak Károlyi módra a Tavernában Galéria: Újhullámon érkezett gasztronómia a BalatononFotó: Bodnár Zsófi / Travelo

Vissza a gyökerekhez

Azoknak, akik nem rajonganak a hamburgerért, és szeretnének egy arisztokrata környezetben eltölteni egy estét az egykori Festetics szőlőtőkék felett, kihagyhatatlan állomás a Helikon Taverna. A Bock bisztró konyhájában készült fogásokat Lady Hamilton, monacói hercegnőből lett Festetics arisztokrata teraszán élvezhetjük egy ugyancsak festői kilátással.

Újságírónk a Tihanyi Bencés Apátság, a Tihanyi Legenda Idegenforgalmi és Fejlesztési Kft., a Balatoni Hajózási Zrt., a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület, a Hotel Bonvino Badacsony és a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Np. Kft. vendégeként járta be a Balatont.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek