» Balaton

Meseszép várromtúrák a Balaton körül

| | Nem érkezett még hozzászólás
Szívünk szerint azt kívánnánk, hogy a romkocsmaturizmus mellett legyen hasonlóan népszerű összetett szó a várromturizmus is. Egyrészt, mert van annyira emlékezetes (sőt), másrészt sokkal egészségesebb. A Balaton környéke például tele van meghódításra váró templom- és várromokkal, de mi még egy palotaromot is ajánlunk a kifejezés népszerűsítése érdekében.

Mielőtt útnak indulnak, jó ha tudják, a tó északi partja gazdagabb romokban. Ennek oka, hogy a várakat és a templomokat is igyekeztek minél magasabbra, hegyvidékes területre építeni - és tény, hogy a legtöbb templomromot a Balaton körül találjuk hazánkban. Ezért most mi is csak az északi oldal látnivalói közül válogattunk, egy 25 kilométer hosszú partszakaszt bejárva, Tihanytól Révfülöpig. A rövidebb távolság miatt akár össze is köthetjük ezeket az állomásokat.

Klassz program a romok felfedezése, a legtöbbjük ráadásul ingyen látogatható (az alábbiakban csak ilyenekről fognak olvasni). További előnye, hogy egy viszonylag szabad, fesztelen kikapcsolódási lehetőség, ahol a gyerekek és a négylábú családtagok is egyformán tudják élvezni a kirándulást.

A Nyugat-Balatonon mindennap vár egy vár!

Fedezze fel a legszebb balatoni panorámás várat Szigligeten, a lovagkort felelevenítő Sümeg várát, a rengetegben megbújó bájos Tátikát és a Rezi várból nyíló romantikus kilátást! Zalavár a Honfoglalás időket, Keszthely-Fenékpuszta hatalmas római erődjének maradványai a római kort idézik. De Festeticsék egykori főúri vadászházát, a Csillagvárat se hagyja ki! (X) 

Az apátságon és a levendulán túl: Tihany

Az év elején júliusi úti célként is ajánlott Tihanyról biztosan nem a romjai jutnak eszünkbe először. Ha már kisétáltuk, kiechóztuk, kifagyiztuk és kilevenduláztuk magunkat az egyébként tényleg szeretni való településen - pláne ha közben elegünk lett a Tihanyban megszokott turistaáradatból -, akkor keressük fel a város két templomromját!

Kezdjük a kevésbé látványossal: az újlaki templomrommal, ahova egyszerűen csak jó elsétálni. Maga a rom szinte csak egy fal egy ablaküreggel, és mellette az alapkövek maradványaival, de már önmagában is jó okot ad arra, hogy aztán bevegyük az egész Tihanyi-félszigetet. A kis templomromot a félsziget déli csücskén, az egykori révfalu helyén találjuk (Újlak volt egykor a település neve). Igazi régiségnek számít, már az 1100-as években, a hazai kereszténység kezdetén álltak falai.

Aztán a félsziget bejáratánál, az Apáti-dombon találjuk a másik látványos romot. Első pillantásra szinte nem is tűnik annak az apáti templomrom, amelynek jó állapotban megőrzése szimbolikus jelentőségű, és Tihany történelmét őrzik általa. Eredetileg ugyanis a félszigeten egy Apáti nevű település állt, ami a tihanyi apát alárendeltségébe tartozott.

Apáti egyetlen mai is látható emléke ez a kőkunyhóra emlékeztető épület, amely valójában egy román kori templom, pontosabban egy 13. századból ránk maradt rom 20. századi újjáépítésének példája. Mert ha ez nem történik meg, talán híre-hamva sem maradt volna a török időkben elpusztított balatoni falunak. Példaértékű a helyreállításának története is: az 1940-es években ugyanis a Szent Benedek rend gondoskodott a romok megóvásáról, a rendszerváltozás után pedig közadakozásból hozták rendbe, ahogyan ma is látható.

De persze ezen a kettőn kívül még tucatnyi romot kereshetünk fel egy alig több mint tíz kilométeres partszakaszon. Vegyük például a Balatonakalitól Révfülöpig tartó részt, ahol a tóparttól elszakadva a Balaton egy egészen másik arcát ismerhetjük meg a romtúra során, és ahol már évszázadok építészete és egy kicsit talán azok mindennapjai fognak megelevenedni előttünk.

Ne hagyják ki a Dörgicsei romtriót!

Három Árpád-kori, vagyis a legrégebbi magyarországi keresztény időkből származó romot találunk egymáshoz közel, ráadásul nagyon szép helyen. (Itt hívjuk fel külön az olvasóink figyelmét, hogy Felsődörgicsén nemsokára virágozni kezd a levendulamező is a templomrom mellett. Gyönyörű látvány, ne hagyják ki! Ha az öt legszebb levendulásra kíváncsiak, kattintsanak ide!)

A romtrióhoz Balatonakalitól csak pár kilométert kell a hegynek menni, hogy bejárhassuk Dörgicsét, ahol ma már Alsó-, Felső- és Kisdörgicse egyesül; és ajánlatos ebben a sorrendben felkeresni ezeket.

Akaliról három kilométert megtéve először Alsódörgicsére érkezünk, amit régi nevén – sokkal szebben – Boldogasszonydörgicsének neveztek. Egy réges-régi kor emléke magasodik itt előttünk, ahol a templomrom egyik falmaradványa 22 méteres magasságban mered az égnek. A török időket szerencsésen túlélt épület viszonylag későn, az 1800-as években dőlt végleg romba. Panorámája miatt nehéz is innen, a Gernye-hegyről tovább állnunk, tényleg magával ragadó kilátás nyílik a tóra.

De Felsődörgicse is szép ódon névvel büszkélkedhet, egykor ugyanis Szentpéterdörgicsének hívták. Alsóról Vászoly felé érjük el a romot, egy ma is álló és működő evangélikus templom mellett. A török időkben elpusztult Árpád-kori templom különlegessége, hogy ez tulajdonképpen egy kettőstemplom volt két hajóval és két szentéllyel. Prózai magyarázata van a duplázásnak: egyszerűen csak meg akarták nagyobbítani a régi kis templomot. A legkisebb épületmaradványt azonban Kisdörgicsén találjuk. A rom piros tégláin ne csodálkozzunk, így jelezték a restaurátorok, meddig pusztult le az épület a mai, újból rendezett állapotához képest.

További romtúra úti célok az északi parton:

Balatonfűzfői templomrom – az egyik legközelebbi Budapesthez
Kövesdi templomrom – Tihanytól egy ugrásra
Papsokai templomrom – más néven siskei, Balatonfüreden
Révfülöpi templomrom – a velétei palotarom felé útba ejthetjük
Töttöskáli templomrom – a velétei palotarom közelében
A szigligeti avasi templom romjai – az egyik legszebb állapotban megmaradt

A Nivegy-völgy büszkesége: Szent Balázs templomrom

Ha Zánkafürdőnél északra vesszük az irányt, mondjuk Szentantalfa felé, akkor a Szent Balázs templomromhoz jutunk. A templomot – legelőször még fából! – az 1100-as években kezdték építeni, majd az utódok örömére kőre cserélték, és így csodálhatjuk meg ma is meglepően sok megmaradt részét a zegzugos romfalak között. Persze minden szónál többet ér belepillantani ebbe a videóba, amely madártávlatból mutatja meg a templommaradványt, a környező lankákat és háttérben a Balatont.

Favoritunk: a velétei palotarom

Révfülöpnél kell északnak fordulni Szentbékkálla felé, hogy a velétei palotaromra rábukkanjunk. Vigyázni a GPS-ekkel: Velétét Kárpátalján, a határon túl fogja kiadni nekünk, ilyen nevű település ugyanis itt nincs. Szentbékkállától még tovább kell menni északi irányba, és majd Veléte-hegyen találjuk meg a hétszer hét méter alapterületű romot. 

A templomot valószínűleg az 1300-as években építtette Veszprém püspöke, különlegessége, pedig, hogy évszázadokon át vadászkastélyként használták, vagyis a környékbeli romok nagy részével ellentétben nem egyházi célokat szolgált. Kedvencünk a képen is látható kőkonzol, ami egykor az emeletes palota erkélyét tarthatta.

Sötétedéskor vagy napfelkeltekor még különlegesebb hangulata van ezeknek a vár- és templomromoknak. A hűsebb estéken talán kellemesebb is feljutni a romokig, mint a tűző napon, ráadásul ilyenkor megvan az az érzésünk, hogy tényleg csak mi vesszük be azt a pár négyzetméternyi helyet.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Az év legrövidebb éjszakáján irány a Balaton északi partja - 2017.06.15.
Fáklyás várlátogatás vagy holdfénytúra lenne inkább kedvére?
Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Sissi Park Lachtal - Ausztria
 
A SissiPark Lachtal pályaszállás három épületében 22 db exkluzív belsőépítészeti kialakítású apartmannal várja vendégeit az ausztriai Lachtalban.

cobranco élménybeszámolót írt
Tiszta erőből Alpok
16 órája
cobranco új galériát hozott létre
Tiszta erőből Alpok
17 órája

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.