A Balaton már most is finom: itt együnk májusban

Ezerrel pörög a beach food, azaz a strandkaja, de ajánlunk elegáns, damasztabroszos helyet, velős pirítóst kínáló kultikus kocsmát és mesekunyhóba rejtett borbárt is. Irány a Balaton májusban is!

 

Az utóbbi évek gasztrotörténései a Balatonon a több évtizedes, súlyos múlttal számolnak le. Mi is szorgalmasan tudósítottunk minden nyáron a legújabb strandételekről, becsülettel kóstolgatva a végre valóban újraértelmezett halételeket, a Budapest után a Balatont is meghódító méretes, szaftos, kézműves hamburgereket, és még olyan őstermelők gazdálkodásaiban is jártunk, akiknek a sajtjait, marhahúsait, zöldségeit a Balaton legjobb éttermeiben kóstolhatjuk.

Paletta-hitvallás: szerelem, bor, burger... Ez minden, ami kell neked!
Galéria: A Balaton már most is finom: itt együnk májusban
(Fotó: Paletta Keszthely Instagram)

 Nemrég jelent meg az idei balatoni gasztrotérkép, amin már több mint hatvan étterem, büfé, borászat és szálláshely szerepel. Minden segítségünk megvan már tehát ahhoz, hogy kerüljük a silány ételeket és italokat kínáló helyeket, akár 800-2000 forint közötti, minőségi strandkajára, akár többfogásos vacsoraélményre vágyunk egy elegáns helyen.

 

Hat lépcső lefelé, na de mennyi felfelé?

 

A Hatlépcsős borozó afféle retró program, amit vétek kihagyni. A frappáns elnevezésű kulthely nem a biodinamikus borairól és kézműves IPA-iról híres, a lilahagymával megszórt velős pirítósáról már annál inkább! A hely, ahová érdemes lekanyarodni a Tagore-sétányról, ahol pukkra lakhatunk ezer forint alatt, és a kötelező fröccsöt is kedvező áron számolják az óriási szelet pirítósok mellé.

Hatlépcsős borozó
Balatonfüred, Jókai út 30.
Nyitva: hétfőtől csütörtökig 09:00-22:00, péntektől vasárnapig 09:00-03:00

 

Akik száműzték a lángost és a hekket: Kalóz Strandbisztró

A balatoni fish&chips, azaz a Harcsa&krumpli fődíjat ért
Galéria: A Balaton már most is finom: itt együnk májusban
(Fotó: Kalóz strandbisztró Facebook)

 

Tíz kilométerre Tihanytól, Balatonudvariban ajánlunk még egy street foodost. Bár már tizenöt éve tart nyitva, tavalyelőtt vált nagy kedvenccé a Kalóz Strandbisztró. Ekkor nyerte meg az Év Balatoni Strandétele díjat a Harcsa&krumpli, ami pontosan az, ami beugrik róla: a fish&chips magyarított, pontosabban balatonira hangolt verziója. „Heston Bluhmental receptjét gondoltuk tovább. Szigetközi szürkeharcsafilé, magyar burgonya és kétféle mártogatós. A hekket örökre száműztük vele. 2017-ben már gourmet változatban is kínáljuk" – kommentálták a Kalózosok, arra ingerelve minket, hogy idén is kedvünk támadjon tesztelni, ezúttal az utóbbi variánst.

Lángos helyett legyen lepény!
Galéria: A Balaton már most is finom: itt együnk májusban
(Fotó: Kalóz strandbisztró Facebook)

 Izgalmas alternatívát kínálnak lángos helyett is: (természetesen) házi, zöldfűszeres lepénytésztába tesznek különféle finom töltelékeket, spenótos túrót, kolbászt, füstölt húst, de akár gyros jelleget is tudnak ölteni a lepénykéik. Április vége óta már újra nyitva.

Kalóz Strandbisztró
Balatonudvari, Strand u. 1.
Nyitva: péntek 16:00-22:00, szombat-vasárnap-hétfő 10:00-22:00

 

A Bezerics-művek

 

Bezerics Dániel jól ismert figurája a balatoni gasztroéletnek. Egy igazi, fáradhatatlan lokálpatrióta, aki inkább megszervezi a bonyolultabb szállítást az éttermeibe, de kizárólag minőségi termékeket előállító őstermelőktől származnak a zöldségek, gyümölcsök, sajtok és húsok, amelyek aztán a vendéglátóhelyei asztalára kerülnek.

A keszthelyi Bezerics Borházon (nyitás: május 15-én) és a szentgyörgyvári borospincén (nyitás: május 20-án) kívül hozzájuk tartozik a szintén keszthelyi Télikert Borbisztró, ami nevéhez hűen a holtszezonban tart nyitva.

 

Itt a pulled ponty!

A nevezetes tépett ponty
Galéria: A Balaton már most is finom: itt együnk májusban
(Fotó: Balatoni Gasztrotérkép Instagram)

 

Tavaly a keszthelyi Palettát kikiáltották a Balaton legjobb rántott sajt-lelőhelyének, majd nagyon úgy tűnt, hogy a legjobb rántott húst is nekik köszönhetjük. A Bazalt Burger után a Big Mekktől volt hangos a Balaton partja, ugyanis 2016-ban ez a vicces nevű kecskesajtos szendvics vitte el az Év Balatoni Strandétele díjat.

A tavalyi strandkaja győztes: Big Mekk
Galéria: A Balaton már most is finom: itt együnk májusban
(Fotó: Paletta Keszthely Instagram)

 Idén pedig még el sem indult a szezon, máris tudjuk, hogy pulled ponty nélkül nem lehet teljes az idei nyár. A tépett sertéshúsból készülő pulled pork szendvicsek mintájára pontyból készülő szendvicsbe a ponty "hasaalja" húsa kerül, a szaftos, puha, szálkamentes hús tökéletes erre a célra. A pontyot előzetesen 12 órán át marinálják, aztán három órán át füstölik, míg eléri az ihletett állagot.

Paletta Keszthely
Keszthely, Phoenix utca
Nyitva májustól októberig minden nap

Paletta Bistrobar és Vinoteca
Balatonboglár, Kikötő utca 6.
Nyitva május 1-től szeptember 30-ig minden nap 11.00–23.00

 

Merre tovább, Kishableány?

Részlet az épületről
Galéria: A Balaton már most is finom: itt együnk májusban
(Fotó: Kishableány Facebook)

 

A badacsonytomaji KisHableányt az előző szezon végéig Bezerics Dánielék a Laposa-családdal közösen működtette. A hosszúkás épület sokkal inkább büfé jellegű, mint a Paletta bisztrók (a boglári egészen elegáns). A bisztró konyhában olyan, azóta fogalomszámba menő beach foodok pörögtek, mint a Vízikutya (halhotdog!) vagy a 20 dekás hússal tornyosuló, bazaltsóval készített Bazalt burger. Április utolsó hétvégéjétől azonban a Laposa Birtok már egyedül viszi tovább a Badacsony legjobb teraszaként is emlegetett helyet. (Bezerics pedig büféláncot kezdett építeni a Balatonnál, kíváncsian várjuk a fejleményeket.)

A badacsonyi hableány legendája

A legenda szerint, amikor Badacsony még tűzhányó volt, a hegy ura beleszeretett egy sellőbe. Ahogy meglátta a lányt a bérc oldaláról, gondolkodás nélkül a tóba vetette magát, és a csobbanás kioltotta a vulkánt. A szerelmesek azóta is a tóból figyelik a Badacsony-hegyet, melynek lábánál a Hableány épülete őrzi történetüket. (Forrás: Kishableány Facebook)

 Kishableány

Badacsonytomaj, Park u. 1.
Nyitva: hétfőtől csütörtökig 12:00-22:00, péntektől vasárnapig 12:00-23:00

 

Pláne Badacsony Borterasz

A mesekunyhó kiváló borokat rejt
Galéria: A Balaton már most is finom: itt együnk májusban
(Fotó: Pláne Badacsony Facebook)

 

Ha a badacsonyi Kishableányban ennénk, logikus lépés utána a Pláne. Szó szerint csak pár lépés, körülbelül 50 métert kell átsétálni. A bájos kis nádtetős házikó a szabálytalan formájával, fehérszegélyes ablakaival mézeskalácsházra emlékeztet; maga az épület is kuriózumszámba megy. A helyiség apró, a legjobb kiülni a teraszra.

Na pláne, hogy még terasz is van!
Galéria: A Balaton már most is finom: itt együnk májusban
(Fotó: Pláne Badacsony Facebook)

 A borász-sommelier tulajdonos Tóth Ádám különleges borválogatással, köztük csak a Plánéban kóstolható balaton-felvidéki tételekkel és isteni borkocsolyákkal vár, amelyek minőségi sonkákkal, kézműves sajtokkal és a Szent György-hegyi Búzalelke pékség (pontosabban „pékesség"!) kovászolt kenyereivel készülnek.

Pláne Badacsony
Badacsonytomaj, Park u. 18.
Nyitva: vasárnap-csütörtök 12:00-20:00, péntek-szombat 12:00-22:00

 

Negyed évszázada: Kistücsök

 

A balatoni étterem itthon a korát megelőzve tűzte ki céljaként, hogy a régió adta friss finomságokból készítse fogásait. Hangsúlyozottan akkoriban, amikor a többi vendéglős jobbára csak kinevette őket, amiért presztízskérdést csináltak abból, hogy Somogy megye ízei kerüljenek az asztalra.

Egy Jahni László-mű: Kacsacomb káposztás pirított tésztán
Galéria: A Balaton már most is finom: itt együnk májusban
(Fotó: Kistücsök Facebook)

 

A Kistücsök 25 évvel ezelőtt nyitott Szemesen: a sokat korholt déli partnak a mai napig az egyik legfőbb vonzereje, sokan kifejezetten a Kistücsök kedvéért látogatnak el a településre. Az egész évben nyitva tartó étterem séfje Jahni László, az ország egyik legismertebbje. A hely tulajdonosa – és szíve-lelke – pedig Csapody Balázs, aki idén március óta a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke is (csak hogy ezzel is jelezzük elhivatottságát és szakmai tekintélyét).

A Kistücsök házi krémese gyümölcshabbal
Galéria: A Balaton már most is finom: itt együnk májusban
(Fotó: Kistücsök Facebook)

 A Kistücsök fogásai a regionális magyar konyhán alapulnak, de készüljünk fel rá, hogy egy életre megváltozhat a fejünkben a káposztás tészta, a krémes, vagy akár egy olyan puritán étel, mint a tökfőzelék fogalma, ha megkóstoljuk a Kistücsökben. Ha a vízikutya vagy a Harcsa&krumpli nem is biztosan, ezek az ételek még a nagyszüleinknek is ízleni fognak!

Kistücsök
Balatonszemes, Bajcsy Zsilinszky út 25.
Nyitva: minden nap 11:00-23:00

 

Újabb cikkünk ebben a témában:


Balatoni élménykalauz készül kutyabarátoknak - 2017.05.15.
Mostantól minden gazdi tudni fogja, melyik étterem várja tárt karokkal négylábúját, vagy azt, hogy hol talál hirtelen állatorvost.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek