» Balaton

Ilyen lett a felújított, 121 éves balatonszentgyörgyi vasútállomás

| | Nem érkezett még hozzászólás
Befejeződött az 1895-ben épült balatonszentgyörgyi vasútállomás műemlékvédelmi szempontok szerinti teljes felújítása. Többek között új spalettákat, muskátlikat és bringatárolót kapott.

Átadták a felújított balatonszentgyörgyi csomóponti vasútállomást, ahol a személyszállítás szempontjából két fontos vasútvonal is találkozik (Budapest–Székesfehérvár–Gyékényes és Balatonszentgyörgy–Tapolca–Ukk). Az állomáson állandó forgalmi szolgálat működik, a jegykiadás folyamatos, a teherforgalom is jelentős - írja közleményében a MÁV.

Fotó: MÁV

Az állomás külső és belső utasforgalmi tereinek megújítása tavaly tavasszal kezdték el, de a közlemény szerint a fejlesztésnek az utaskiszolgálás színvonalának emelése és a munkahelyek komfortfokozatának javítása is célja volt. A projekt tartalmazta az állomás környezetének (előtér, gyalogos felületek) rendezését, valamint utastájékoztató és infokommunikációs rendszerek, térfigyelő és biztonsági kamerarendszerek kiépítését. A beruházás keretében a kivitelező a felvételi épület oldalszárnyait újraépítette, a perontetőt az eredeti állapotába visszaállította, az épületen még fellelhető kiegészítő szerkezeteket (nyílászárókat, spalettákat) újragyártotta. Az állomást akadálymentesítették.

Fotó: MÁV

Az állomás területén szétszórt kisebb, rossz állapotú épületekben elhelyezett szakszolgálatok a felvételi épületbe, illetve a csatlakozó ún. „laktanya” épületbe kerültek. A felszabaduló, kiüresedő épületek lebontásával pedig rendezték a teljes környezetet: a tereprendezés során zöldfelületeket, gépkocsiparkolót és kerékpártárolót alakított ki kivitelező. A végső simításokkal, virágosítással és muskátlikkal a Balaton egyik legszebb állomásává varázsolták a csomópontot.

Fotó: MÁV

Az állomás központi, felvételi épülete egyébként 1895-ben épült az egykori Déli Vasút I. osztályú állomásépületének típusterve szerint. A Déli Vasút akkori indóházait ugyanis az osztrák Carl Schlimp építészmérnök és építési vállalkozó tervei alapján készítették.

A vasútállomás döntő részt uniós forrásból, összesen közel 615 millió forintból újult meg. A MÁV több mint 100 millió forinttal járult hozzá a kivitelezés költségeihez.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
6 órája
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
9 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
9 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
11 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.