Idén három, farönkökből épült karácsonyfa vár a rászoruló családokra

Amíg a Hello Wood szánkófája a londoni Királyi Botanikus Kerteket és a bécsi Belvedere kastély parkját díszíti, addig a csapat hazai installációi az ünnepek után is jó szolgálatot tesznek. Az Óbudán, Kőbányán és Kecskeméten felállított tűzifából épült karácsonyfák építőelemeit rászorulóknak adományozzák.

A Hello Wood csapata nyáron a tokaji borvidékre tervezett tájépítészeti alkotásokat, tavaly utcabútorokkal szerelte fel a debreceni Kossuth teret, de az elmúlt három évben a karácsonyi időszakban is termékeny volt. Londonban, Manchesterben, a svájci Lenzerheidében és Budapesten például szánkókból, faládákból vagy farönkökből épített karácsonyfákat. Idén ráadásul öt óriási fenyőinstallációt is elhelyezett négy különböző európai városban.

Londonban így áll a szánkókból összerakott faForrás: Jeff Eden/Jeff Eden

A szociális építészet iránt elkötelezett, Architizer A+ Award-díjas magyar csapat célja, hogy a fa építőelemekből összeállított, több tonnás karácsonyfák az ünnepek után is, valamilyen újrahasznosított formában tovább szolgálják a közösséget. Installációik nemcsak a karácsony és az összefogás szimbólumai, de egyúttal felhívják a figyelmet arra, hogy az otthon melegének megteremtése télen több ezer családnak okoz nehézséget. Ezért az öt karácsonyfából – hasonlóan a két évvel ezelőtti Erzsébet téri installációhoz – 2017-ben is három alkotásukat tűzifából építették meg.

Ez itt az óbudai rönkfaForrás: Lakos Máté

A III. kerületben egy 16 méteres, 40 tonnás installációt raktak össze, amelyhez a legjobb minőségű tűzifát választották. Az akácfarönköket gondosan összeillesztve a Szentlélek téren, az adventi vásár bejáratánál állították fel karácsonyfa formájában. A fát vízkereszt után bontják le, a fűtőanyagot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat osztja szét rászoruló családok között.

Hasonlóan termetes, ugyancsak egy 16 méteres és 40 tonnás Hello Wood karácsonyfa ékesíti a Budapest középpontjában fekvő Kőbánya főterét, a Szent László teret. A tűzifát szintén január hatodika után adományozza oda az önkormányzat a kerületben élő, arra rászoruló családok számára.

Kőbányán így díszeleg az ünnepekigForrás: Lakos Máté

Idén először vidéki helyszínre is eljutottak, így már Kecskeméten is áll egy 11 méter magas, 20 tonnás karácsonyfa az autógyár területén. A tüzelőanyagát december 20. után a Kecskeméti Család- és Gyermekjóléti Központ (a Városi Szociális Közalapítvány közreműködésével), valamint a Kunszállási Gyermekekért Alapítvány juttatja el családok részére.

Két évvel ezelőtt a világhíressé vált Erzsébet téri adományfa (Charity Tree) tüzelőanyaga körülbelül 25 családnak oldotta meg a fűtési gondjait január-február hónapokban. Ezúttal több mint 60 otthont melegíthetnek fel a leghidegebb hetekben az idén felépült karácsonyfák.

Magyar szánkók európai világvárosokban

Az idei öt karácsonyfából kettő egy másik Hello Wood-klasszikust idéz: Londonban a Világörökség részének számító Királyi Botanikus Kertekben (Kew Gardens), Bécsben pedig a karácsonyi vásár legpompásabb színhelyén, a Belvedere kastély parkjában építettek fel egy egyenként 400 szánkóból álló installációt. A 2015-ös londoni szánkófa rendhagyó építőelemeit annak idején gyerekeknek adományozták, ám a tervek szerint az idei két alkotás Magyarországon vásárolt szánkói néhány évig még biztosan londoni illetve bécsi fenyőágakként teljesítenek szolgálatot.

Bécsben messziről így néz kiForrás: Victor Moye-Noza

Míg az alkotásokat kívülről fényjátékkal bűvölik meg, és keltik így életre a nyers faanyagot, addig a bécsi és a hazai installációk belső terei, a hatalmas belmagasságnak és a fastruktúrának köszönhetően, izgalmas szerkezetű, meghitt térré alakulnak. A járókelők számára egy csöndes zugot biztosítanak, ahol néhány pillanatra a zajos karácsonyi őrületben megpihenhetnek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek