Ilyen az advent hazánk egyik legbájosabb településén: Szentendrén

Szívesen maga mögött hagyná a nagyváros karácsonyi nyüzsgését? Akkor van egy ötletünk. Mert mi például múlt héten Szentendrén jártunk, ahol nemcsak azt állapítottuk meg, hogy ebbe a nyugodt kisvárosba születni kiváltság, de azt is, hogy turistaként is csuda kellemes élményeket gyűjthetünk be. Pompás kávézók és remek programok várják arra járókat, miközben gyönyörű kézműves és dizájner ajándékokat is vásárolhatnak szeretteiknek.  

Szentendre nem tagadhatja le mediterrán jellegét. Az őskor óta lakott település mindig a tűz, vagyis az adott fővárosok közelében feküdt – fontos hajózási útvonal mentén, ami fejlődését is elősegítette. Napjainkban ismert különleges hangulatát egyrészt az itt élő népek egymásra hatása, másrészt az itt alkotó művészek öröksége alakította ki.

Fényfestés a főtérenForrás: Deim Tamás

Már a rómaiak is szőlőt ültettek ide – őket ismerve ez annyira nem meglepő –, de még érdekesebb, hogy a településta török elől Magyarországra menekülő szerbek és dalmátok népesítették be, és lendítették fel borkultúráját a 18. században. Nekik köszönhető az is, hogy a város méretéhez képest aránytalanul sok a templom - az advent itt nem véletlenül tart január 7-ig. Az ortodox karácsonyt ugyanis január 6-án ünneplik, és bár a helyiek az idő során több templomot is átkereszteltek, az itt élő ortodox közösségnek a mai napig van Szentendrén saját temploma. 

Szőlősztori Szentendrén
A szőlőgazdálkodás története egyébként abba az időbe nyúlik vissza, amikor a balkáni népek segítséget nyújtottak a török kiűzéséhez a Kárpát-medencéből, de náluk még egészen a 19. századig fennmaradt az oszmán hódoltság állapota. A török elől összesen hat család menekült északra, akik meg sem álltak Szentendréig. A szőlő és a bor számukra rendkívül fontos volt, értettek is hozzá, így aztán a település körüli dombokon meg is kezdődött a szőlőművelés. A gond csak az időjárással volt: az itteni klíma miatt nem sikerült az általuk már megszokott édes bort előállítani. Ezért hosszas kísérletezés után arra jutottak, hogy inkább savanykásabb bort készítenek, amelyet aztán mazsolához adnak, és azzal együtt szűrik le a nedűt. Vagyis a mazsola cukortartalmával tették fogyaszthatóvá a végterméket.

Mindez olyan jól sikerült, hogy a bécsi udvar is kedvenceként fogyasztotta. A különleges eljárással készített aszú – merthogy az: a legújabb információk szerint ezt a szót korábban használták a szentendrei aszúra, mint a tokajira – akkori ára mai értékre átszámítva palackonként 40-50 ezer forintot kóstált!

Az elmúlt években Szentendrén némiképp áthelyeződött a nyüzsgés fókusza: a korzóval párhuzamosan, a Bogdányi utca folytatásaként futó Dumtsa Jenő utca lett az igazi fő utca, ahol már nem csak a buszos turisták találják meg a számításukat. A város mindent megtesz azért, hogy levesse magáról azt az érzést, ami a megközelíthetetlen szépségeknek jár: ma már számtalan olyan kis üzlet, étterem és kávézó van, amely közvetlenségével hívogat. Egyre fontosabbá vált, hogy Szentendre a helyi lakosokat és a minőségi darabokat kereső látogatókat is kiszolgálja. A fő utcán sétálva például számtalan vonzó kirakatot és üzlet előtti standot találunk.

Szentendrei üzlet teljes karácsonyi díszbenForrás: Travelo

Gyerekekkel kötelező megálló a Városházával szemben található Parti Medve is, mely egyszerre gyerekkönyvbolt, galéria és kávézó, és amelyben rendszeresen szerveznek gyerekprogramokat, kézműves foglalkozásokat. Azonban ha még több beltéri programmal szeretnék lekötni a kistestűeket, akkor keressék az adventi műsorfüzetet, amelyben több ilyet is találnak. December 10-én vasárnap délután például a Szentendrei Teátrum Hepp!!! című cirkuszi bohócjátékával, egy héttel később pedig a Melyiket a kilenc közül? című karácsonyi történetével szórakoztatják a kicsiket.

Advent a városban

A főtéren felállított adventi koszorún minden vasárnap 17 órakor gyújtják meg a gyertyákat. Az eseményt harangjáték vezeti be, egy másik hétvégén már táncház, a következő vasárnapon pedig egy adventi kórus előadása emeli az ünnep fényét. Az utolsó gyertyát december 23-án, szombaton gyújtják meg, mely után meglepetés produkciót láthatnak az érdeklődők. A műsorok után minden alkalommal egészen este 7 óráig fényfestést tartanak, amely során karácsonyi hangulatú diákat csodálhatnak a látogatók, zenei aláfestéssel együtt.

Már áll a város karácsonyfája is, melyen hatalmas fehér hópelyhek díszelegnek. A macskaköves Dumtsa Jenő utca több hétre karácsonyi vásárrá változott, ahol a helyi kézművesek kapták a főszerepet.

 

Betlehem az evangélikus templom előttForrás: Travelo

Az elkövetkező hetekben találkozhatnak majd a Bibliomán Antikvárium gyerekkönyveivel és diafilmjeivel, a Gregorián pince gondos kézimunkával készült boraival és forralt boraival, de már kitelepült a Czirják üvegműves manufaktúra is, amely szentendrei témájú olvasztott üvegképekkel készült a vásári forgatagra. Kaphatók továbbá tahitótfalusi eperborok, és visegrádi merített papír- és fajátékok is. Ha szentendrei forralt bor jön önökkel szembe egy standnál, semmiképp ne ugorjanak el előle!

Ebben a városban ugyanis nem a máshol ismert fűszerekkel dolgoznak, hanem a dalmát/szerb hagyomány szerint rozmaringot, narancshéjat, citromhéjat és ánizst is tesznek a forralt borhoz.A vásár december 24-ig tart nyitva, de az advent idejére a város három különböző betlehemet is felállított: egyet a főtér mellett, egy másik, faszobrokból állót az evangélikus templom előtt, és egy harmadikat a Péter Pál katolikus templom udvarán.

A felnőtteket adventi hangverseny várja a Musica Beata Kórus és az Új Szentendrei Kamarazenekar előadásában december 16-án, a Péter Pál templomban. A program Kodály Zoltán születésének 135. és a Reformáció 500. emlékévére rendezett ünnepség része, ezért a műsoron J.S.Bach és Kodály Zoltán művei is elhangzanak majd. További részleteket a közösségi oldalon talál.

A teljesség igénye nélkül: az Édeni finomabbnál finomabb kávéi és csokijaiForrás: Travelo

Eredeti és minőségi ajándékok

Az Édeni csokoládéüzlet 14 éve a helyiek kedvence, ahol a nyelvtanárból csokoládészakértővé avanzsált tulajdonos a törzsvendégek minden rezdülését árgus szemmel figyeli. Ennek örömére az itallapon négy olyan különlegesség található, melyet a törzsvásárlók találtak ki, és amelyeket az üzlet  szívesen fel is vett repertoárjába – ilyen például a Kirobbanó élmény nevű ital, amiben robbanós cukorkák vannak. A közelmúltban több asztallal is kibővült üzlethelyiségben 34 beszállító édességei, és összesen huszonötféle szaloncukor közül választhatunk. A bonbonokból pedig ajándékként pompás díszdobozokba válogathatunk össze néhány darabot szeretteinknek.

Plusz egy ajándéktipp

A közelmúltban jelent meg egy szakácskönyv, mely kizárólag Szentendrén honos recepteket vonultat fel. Az itt megforduló összes népcsoport gasztronómiai örökséget hagyott hátra, amelyekből a kiadvány is táplálkozik. A színes, fotókkal gazdagon illusztrált szakácskönyv annyira szentendrei, hogy még az ételek tálalásához is helyi művészek kerámiáit használták. A kötet angol nyelven is kapható a Tourinform irodájában, a Dumtsa Jenő utca sarkán.

Ha ebből egy receptet szívesen megtanulna segítő kezek mellett még az ünnepek előtt, akkor december 15-én pénteken az Ínyencház Főzőiskolában (Mathiász u. 31) a helye!

A Tourinform irodájában pedig már kapható az a két szezonális fűszercsomag, mellyel az otthoni főzőcskézést dobhatja fel: a karácsonyi sütemény, illetve a dalmát forralt bor fűszerkeverék.


A legtöbb karácsonyi dísz egy helyen

Bár egész évben nyitva tart, az ünnep szellemében kihagyhatatlan látnivaló a városban a Hubay-ház. A 2010 adventjén megnyílt karácsonyi múzeum és üzlet összesen ötezer díszt mutat be az elmúlt kétszáz év távlatából.

A Hubay-házban végtelennek tűnik a díszek és dekorációk áradataForrás: Travelo


Olyan díszeket csodálhatunk meg, amelyekért a gyűjtők az aukciókon súlyos összegeket fizetnek. Itt aztán tényleg garantált, hogy szembejön velünk egy-kettő, amiket még nagymamánk fáján láttunk utoljára. A kollekció, mely többek között régi üdvözlőlapokat és egyéb dekorációkat is felölel, olyan tetemes, hogy forgó rendszerben állítják ki, és az adventi időszakban az ország más pontjaira is kölcsönöznek belőle. Így ha önöknek többször is nosztalgiázni támadna kedvük, mindig látnak majd újakat!

Retróból sosem elég

Szentendre idilli adventi forgatagában üdítő változatosság felkeresni valami egészen mást is. A Retro Design Center-ben ismét visszaugorhatunk nagyi lakásába - igaz, ezúttal egészen másképp: itt a szocializmus tárgyi műremekeit gyűjtötték össze és állították ki. Az ifjabb generáció vihogva hallgatja majd szüleik történeteit, és értetlenül csóválja a fejét, ha megtudja, hogy volt idő, amikor tabletezés helyett a külföldi csokipapír- és a sörösdoboz gyűjtése volt sokak hobbija.

Az épületben tehetünk egy kört egy 60-as éveket tükröző konyhában, ahol a klasszikus szódásszifontól a falakat díszítő egyenkerámiákig minden egy elfeledett korszak leheletét árasztja. De a legjobb talán a szórakoztató elektronikai rész, ahol a tinik szájtátva nézhetik a lemezjátszókat, a kazettás magnókat és a Commodore 64 számítógépet.

Az udvaron számtalan autó sorakozik, köztük egy lakókocsi, amit kifejezetten kispolskik mögé terveztek, és amelyet körbejárva az is kiderül, hogyan lehetett egyáltalán elférni benne. A tárlat az információk színes tárháza: a falakon rengeteg magyarázat és kapcsolódó anyag látható. Az autószerelő tulajdonos még a 90-es évek elején kezdte megmenteni a jó állapotú verdákat az utókornak.

Nagyi konyhájaForrás: Travelo

 

Ha rajongója a régi tárgyaknak, vagy akad ilyen a szerettei között, akkor jó, ha tudja, hogy a Retro Design Center december 17-én megrendezi a Retróságok jótékonysági vásárát, ahol bárki szert tehet néhány ikonikus darabra is. Minden családban van olyan felmenő, aki nosztalgiából megőrül ezekért a holmikért vagy a korszakért, licitáljanak hát bátran ezekre 10 és 15 óra között.

A Retro Design Center a Duna-korzó központtól északra fekvő részén, a Rév utca 4-ben található. Szentendre ingyenes adventi műsorfüzetét pedig a Tourinform irodájában (Dumtsa J. u. 22.) találja. A városban egyébként mobillal érdemes sétálni: a QR-kódokkal ellátott utcanévtáblákat beolvasva egy sajátos élményt ígérő idegenvezetést is kaphatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek