Adventi készülődés Nyíregyházán

Szombattól eluralkodik a karácsonyi hangulat Nyíregyházán: a városlakókat különleges díszkivilágítással, ünnepi vásárral, kulturális, jótékonysági és szórakoztató programokkal, finom ételekkel és italokkal, a gyerekeket kreatív kuckóval és a Mikulás-házzal várják a Kossuth téren és környékén.

A város karácsonyfája idén egy tizenhárom méter magas, csaknem harminc éves fenyő lett. A hagyományos piros színű díszítés és a több mint három kilométer hosszú égősor mellett város egyik idős lakója harminchárom darab óriás szaloncukrot készített.

Az ünnepi fényeket december 3-án, advent első vasárnapján kapcsolják fel. Az idei év újdonsága, hogy a Kossuth téri kandeláberek, valamint négy belvárosi fa is díszvilágítást kap, de az eddig megszokott világító díszfigurák, a faházak tetejére helyezett fényháló, az oszlopokra szerelt díszfény, a mintegy kilenc kilométer hosszú égősor és a városházát megvilágító jégcsapfüggöny egyaránt megtekinthető lesz a városközpontban.

A nyírségi megyeszékhely főterén a szokásoknak megfelelően a Mikulás-ház, a színpad, a betlehemi jászol és az adventi koszorú kap helyet. Az ünnepi vásár - a vásározók nagy száma miatt idén - nagyobb lesz Nyíregyházán: a forgatag harminckilenc helyszínen várja az érdeklődőket.

advent díszForrás: Flickr.com

Az árusok fele ínycsiklandó ételeket, karácsonyi édességeket, fűszeres téli italokat kínál január elsejéig, más részük hagyományos kézműves és iparművészeti alkotásokat, karácsonyi ajándékot és fenyődíszeket árul majd.

A színpadon minden kedden, csütörtökön és vasárnap kulturális és szórakoztató programokkal várják az érdeklődőket,a városházán az ingyenesen látogatható Varázslatos karácsony című kiállításon porcelánbabákon kívül különleges, régi képeslapok is megtekinthetőek lesznek. Advent első vasárnapjától beköltözik a Kossuth téri faházába a Mikulás, nem messze tőle pedig kézműves foglalkozásokkal várja a gyerekeket a kreatív kuckó.

A Jósa András Múzeumban december 1-jén nyitja meg kapuit a Megszületett című tárlat, amely Nyíregyháza egyik testvérvárosának, a lengyelországi Rzeszów regionális múzeumának adventi időszaki kiállítása. Minden csütörtökön frissen sült lapcsánkát kóstolhatnak városlakók, de lesz jótékonysági akció, városi karácsonyi koncert, az ünnepi időszakot pedig a hagyományos városi szilveszteri programsorozat zárja Nyíregyházán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek