Németországban karácsonyozna? Mutatjuk a legjobb ünnepi programokat

Németország az egyik legkedveltebb karácsonyi úti célja az ünnepek alkalmával utazóknak. Híres karácsonyi vásárai és zenés színházi előadásai hatalmas tömegeket vonzanak. Persze az ország karácsonyi programfelhozatala nem merül ki a vásárokban és a musicalekben, a téli időszak tele van ingyenesen is látogatható kiállításokkal és fesztiválokkal is.

Ha az ország főbb városaira gondolnak, akkor elsősorban Berlin, München, Frankfurt, majd a 42 UNESCO Világörökség néhány helyszíne, mondjuk Weimar, Bayreuth vagy a római kori Borbála-fürdőjéről híres Trier ugorhatnak be. Berlin vibráló éjszakai és kortárs művészeti életéről híres, de ősszel és télen csordultig tele van rendezvénynaptára is. Kölnben az Urban Art Festival alakítja át a város látképét, míg kora ősszel a müncheni Oktoberfest adja meg a kezdő lökést az őszi-téli fesztiválszezonnak.

Köln éjjelForrás: Bildagentur-Online / Northfoto

A német zenei élet sokoldalú. Már csak azért is, mert a zenei tradíciókat nem csak ápolják és megtartják, hanem meg is élik azokat. Zeneszerzők és dalszövegírók nap mint nap hozzátesznek valamit Németország zenei sikertörténetéhez, és ezt a történetet az érdeklődők a legjobb formájukban láthatják viszont. Hallani lehet őket például a Richard-Wagner Festspielhaus-ban, vagy a modern épületben, föld alatt helyet kapó Kölner Philharmonie koncerttermében. És ez még mindig csak egy kis része annak a kulturális forgatagnak, amivel Németország szolgálni tud. Lehetetlenség felsorolni mind a 6 250 múzeumát, amivel büszkélkedhet. Legyen szó festő-, vagy fotóművészetről, építészetről, kultúrtörténeti kiállításokról, vagy természetről és tudományról – a tárlatok jól felépített tematikus rendszere senkit nem hagy unatkozni, és a rácsodálkozás élménye is garantált.

Tudományosan fantasztikus Németország

Ha elhagyják a hamburgi főpályaudvart, az első épület, amit megpillantanak, az a Hamburger Kunsthalle homlokzata. Az öreg, büszke épület az elmúlt 500 év legnagyobb művészeti alkotásait zárja a falai közé, de a nemzetközi kortárs művészet egyik legfontosabb gyűjteménye is itt kapott helyet, 1960-tól napjainkig. A múzeum egyik legérdekesebb, 2018. január 7-ig megtekinthető tárlata, a „Drágám, újrarendeztem a gyűjteményt!" című nagy műtárgy-prezentáció, amely három évet fed le, 2016-tól 2018-ig. Ebben mint egy színdarab szereplői, egyes műalkotások csak egy kis időre bukkannak fel, majd újra eltűnnek a tárlatról, míg mások folyton jelen vannak, és valamilyen formában mindhárom év vonulatában feltűnnek. A tárlat lényege, hogy a látogatók mindig új összefüggésekben, új olvasatban lássák az adott alkotásokat.

Hamburger Kunsthalle, Hamburg: 2018. január 07-ig látogatható

A Senckenberg Természettudományi Múzeum Frankfurt egyik büszkesége. A múzeum egyedülálló módon mutatja be az élet kialakulását, körbejárva azt minden lehetséges oldalról. Mintha a Jurassic Park filmbéli helyszíne elevenedne meg a látogatók előtt. Az épületet egy hatalmas T-Rex őrzi, míg bent számos dinoszaurusz és mamut csontváz várja az önjelölt régészeket, de találnak itt bálnákat, elefántokat, rovarokat, színes madarakat és érdekes növényfajtákat.

Senckenberg Természettudományi MúzeumForrás: Szilas / Wikipedia

Sőt, az üvegablakokon keresztül még a múzeum tudósainak mindennapi kutatásaiba is bepillanthatnak. A dinoszaurusz rajongókat azonban még több kaland várja, méghozzá virtuális változatban. A múzeum ugyanis virtuális-valóság (VR) szemüvegekkel tette elérhetővé a dinókat. Naponta 11 és 16 óra között ki lehet próbálni milyen az, ha belekerülnek az élet körforgásába és megsimogathatnak egy diplodokuszt. A VR élmény felnőtteknek 2 euró, gyerekeknek pedig 1 euró.

Senckenberg Természettudományi Múzeum, Frankfurt
Nyitvatartás: minden nap 9-től 17 óráig, szerdán 20 óráig, szombaton és vasárnap 9-től 18 óráig

Fény és zenejáték

Tollwood Téli Fesztivál, München: november 23-tól december 31-ig

A Tollwood Téli Fesztivált 1992-ben rendezték meg először, most a 17. alkalommal építik fel München szívében, a Theresienwiese-n, ahol októberben az Oktoberfest dübörög. A téli fesztivál már a kezdetek óta egy együttműködő multikulturális társadalmat szeretne felépíteni, ezért az idei feszt mottója is az, hogy „Mi, együtt". Ennek megfelelően építik fel a programokat, hívják meg az előadókat, a zenekarokat és persze a gasztronómia képviselőit is.

Forrás: Tollwood Winterfestival

A Tollwood Téli Fesztivál szinte már állandó előadója, a kanadai Cirque Éloize. A társulat idén nyáron a Budapesti Nyári Fesztivál alkalmával látogatott hazánkba, Saloon című vadnyugati műsorával. A müncheni fesztiválra legendás ID show-ját viszi el. Az összművészeti téli fesztivál az Ötletek vásárának is helyet ad, ahol karácsonyi hangulatban vásárolhatunk fenntartható ajándékokat. A programjainak mintegy 70 százaléka ingyenesen látogatható, és az egész egy fergeteges szilveszteri partival zárul.

Lost – 48 Hours Artfestival, Berlin: december 15-17.

Egy érdekes, kétnapos fesztivál erejéig érdemes visszatérni Berlinbe. A Lost névre keresztelt rendezvény rendhagyó módon egy olyan kultúrcentrumot búcsúztat Berlin Pankow negyedében, mely egy volt privát sörfőzde épületeiben kapott helyet. A Willner Sörfőzde épületcsoportja megszámlálhatatlan kiállításnak, koncertnek, színházi előadásnak és gasztro eseménynek adott otthont, amíg a gyárépületet a Willner-Brauerei-Berlin igazgatta. A sikeres és pezsgő kulturális élet ellenére azonban, az épület pénzügyi befektetője eladta a helyszínt egy berlini milliárdosnak.

Jerry Kowalsky kiállítása The Dark Rooms Exhibition termébenForrás: Lostberlin.de

Mielőtt azonban még lakóházakat húznának fel a helyén, The Dark Rooms Exhibition és a Labyrinth of Lies, berlini rendezvényszervező cégek szerveznek neki még egy búcsúpartit, ahol összehozzák Berlin eksztatikus éjszakai életét a művészeti kiállításokkal. A Lost – 48 órás művészeti fesztiválra több mint 80 művész és zenész állt össze, hogy eszeveszettül búcsúztathassák el ezt a feledésbe merülő történelmi ipari épületet. A programokra a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Märchenhütte, Berlin Mitte: november 11-től december 31-ig

Ehhez a nem mindennapi programhoz nem árt egy kis német nyelvtudás. De ha érdeklik a Grimm mesék, akkor ennél eredetibb, egy órás téli elfoglaltságot találni sem lehet. A Märchernhütte, Meseház előadócsoportja a Grimm testvérek legismertebb meséit, illetve az 1001 éjszaka meséit adja elő a közönségnek. Minden korosztályt 9.30 és 16 óra között várnak a Monbijouparkba, a Berlin Mitte-ben álló öreg lengyel parasztházak közé.

Forrás: Maerchenhuette.de

Délután 17 órától azonban a szépítés nélküli történetek vannak terítéken a felnőttek számára. A takaróba burkolózott, forró kakaót iszogató felnőttek között feltűnik a farkas, a gonosz mostoha és a kéjvágytól fűtött basa is. Mesék, ahogy még tényleg senki nem láthatta azokat.

Stuttgart Electronic Music Festival: december 16.

A nyarat nem is lehetne jobban felidézni, mint egy elektronikus zenei fesztivállal, ami a hideg téli napokba csempészi vissza az energiát. A SEMF – Stuttgart Electronic Music Festival 2016-ban ünnepelte a 10. születésnapját, de amint az ünneplés véget ért, a szervezők már a 2017-es eseményt tervezgették.

A SEMF érdekessége, hogy nem csak az elektronikus zene atyjaira helyezi a hangsúlyt, hanem igyekszik olyan underground művészeket is színpadra állítani, akiket még fel kell fedezni. A jól összerakott zenei felhozatal Németországból és a szomszédos országokból is ezreket vonz évente a fesztivál területére. Öt emeleten várják az elektronikus zene híveit december 16-án, mégpedig olyan fellépőkkel, mint Sven Väth, Solomun, Nina Kraviz, Recondite, AKA AKA vagy Chris Liebing.

Dresdner Striezelmarkt, Drezda: november 29-től december 24-ig

De hogy a karácsonyi vásárokra is ráhangolódjanak, a programok sorát a Drezdai Striezelmarkt ajánlójával zárjuk. Meleget sugárzó fényáradat, forralt bor illata és karácsonyi zene dallamai töltik meg november 29-től a drezdai óváros utcáit. 

A Drezdai Striezelmarkt (fonott kalács vásár), Németország legrégibb karácsonyi vására 583. alkalommal nyitja meg kapuit. Drezda barokk óvárosának szívében finom helyi specialitásokkal, szép kézműves portékákkal és igazi karácsonyi hangulattal várják a családokat.

Előző
  • 1
  • 2
Következő
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek