Télen Franciaországban? Ezekről a remek programokról kár lenne lemaradni!

Franciaországban egész évben egymást érik a jobbnál jobb fesztiválok, divatrendezvények, koncertek és kiállítások. Nem csak Párizsban, az egész vidéken találhatnak megfelelő programokat. Íme egy válogatás a legjobb franciaországi eseményekből!

 

Yves Saint-Laurent múzeum Párizsban

Egy ropogós és friss kiállítással kezdjük a sort. A Pierre Bergé –Yves Saint-Laurent alapítványnak köszönhetően 2017. október 3-án megnyílt Párizsban és a marokkói Marrákes-ben az Yves Saint-Laurent munkássága előtt tisztelgő múzeum.

Karácsonyfa a Notre Dame előttFotó: Franek N / Flickr.com

 Ha szeretik a divatot és nyitottak a stílusos tárlatokra, akkor a francia haute couture divatvilág zsenijének emléket állító párizsi tárlat remek választás. A 20. század nagy divattervezője megreformálta és felrázta a női divatot. Ez az egyedülálló tárlat a teljes YSL-gyűjtemény 5 000 ruhadarabjából és 15 000 kiegészítőjéből, rajzokból, képekből és egyéb dokumentumaiból válogatta ki a bemutatott kollekciót. A múzeum helyszínéül szolgáló épület Yves Saint-Laurent műterme volt 1974-től 2002-ig, illetve ez az épület adott otthont 2004-től a Pierre Bergé-Yves Saint-Laurent alapítványnak is. A divatrajongók a 450 négyzetméter területű kiállításon megismerhetik a híres divatmárka fejlődését, történetét, az egykori műterem hangulatát, de később lesznek időszakos kiállítások is.

Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 11:00-18:00, pénteken 21:00 óráig. Zárva hétfőnként.

Kreatív divatórák a Dior házban

Ha 2018. január 7-ig valamikor Párizsban jár, akkor ne hagyja ki ezt a csodálatos kiállítást! A párizsi Musée des Arts décoratifs már maga is egy műalkotás, és most ez az épület a Dior divatház 70. születésnapját ünnepli és Christian Dior, valamint legjelentősebb tervezőinek munkásságát mutatja be. A tárlaton több mint 300 haute couture alkotást láthatnak 1947-től napjainkig. A ruhák mellett rajzokat, dokumentumokat, divatfotókat, leveleket és divattárgyakat tekinthetnek meg. Christian Dior nem csupán egy divatikon volt, hanem a művészet egyéb formáit is nagyon kedvelte, melyeken keresztül átfogóbb képet kapunk művészeti szemléletéről. A kiállítás egyrészt időrendi, másrészt tematikus sorrendben mutatja be a Dior ház történetét.

Megtekinthető 2018. január 7-ig

Belépőjegy: 9€; kedvezményes jegy: 8,5€

Advent LyonbanFotó: Pedro Romero / Flickr.com

 Lyon-ban, decemberben ingyenes a karácsonyi hangulat

A Fény Ünnepe Lyon-ban a leghíresebb és legnépszerűbb ünnep. A Szűz Máriára emlékező és a karácsonyi ünnepeket beharangozó négy éjszakán át tartó esemény alatt a fényé, az ünneplésé és a boldogságé a főszerep. Az első Fény Ünnepét 1852-ben rendezték meg a városban, azóta Lyon minden évben december 7. környékén fényárban úszik. A fényeket az utcákon, a gyertyákat az ablakban, egyszerre 19 órakor gyújtják meg. A négy napos ünnep alatt négy millió látogató fordul meg Lyon-ban, mely sokféle programmal és különleges hangulattal hálálja meg az idelátogatást. Az ingyenesen fényjátékokat természetesen csodás zenék kísérik és a Place des Terreaux, a Bartholdi szökőkút és a Saint-Jean katedrális életre kelnek ilyenkor. Lyon két folyója a Rhône és a Saône pedig gyönyörű, ünnepi víztükörré változik.

Időpont: 2017. december 07-től 2017. december 10-ig

Csapjon le az árleszállításokra!

A franciák nem rajonganak az árleszállításokért, de van két időszak az évben, amikor a helyiek és az utazók is megrohamozzák a boltokat, hogy kedvező árakon újíthassák fel ruhatárukat, kiegészítőiket sőt még a bútoraikat és lakberendezési tárgyaikat is. És mindezt a megszokott áraknál jóval olcsóbban! A leárazás ideje alatt, mikor az üzletek a szezon alatt megmaradt készletet kiürítik, akár 50-70 %-al olcsóbbak a termékek. A téli leárazás 2018. január 10. és 2018. február 20. között tart. Ha párizsi bevásárlókörútra indulnának ajánlott felkeresni a Rivoli utcában található trendi üzleteket, vagy a Marais kerület kicsi butikjait, ahol egyedi tervezésű holmikra bukkanhatnak. De ne feledkezzenek meg a nagyobb áruházakról sem, mint például a Galeries Lafayette, mely 2017-től már vasárnaponként is nyitva tart, és ahol egy helyen megtalálhatnak mindent amire vágynak.

Időpont: 2018. január 10-tól 2018. február 20-ig

 

Nem aprózzák el a párizsi nagyáruház karácsonyi fényeitFotó: shivapat / Flickr.com

 A karácsonyi kirakatok titkos élete

Évről évre egyre nagyobb terveket szőnek a bevásárlóközpontok – elsősorban a Printemps Haussmann, a Galeries Lafayette, és a BHV – hogy karácsonyi kirakataikkal elkápráztassák a járókelőket és a potenciális vásárlókat. Semmilyen eszközt nem kímélnek és nem spórolnak sem fényfüzéren, sem pedig karácsonyfán. A kirakatok egyenest egy mesevilágba repítik a nézőket. A 2017. november 8-án indult kirakat csinosító „verseny" a kicsiket és nagyokat egyaránt elkápráztatja. A Galeries Lafayette idén egy olyan szürreális mesével állt elő, mely egy 20. század eleji, párizsi vidámparkba röpíti el a nézőket – kirakatüvegek egész során keresztül. A karácsonyi art deco világban, amit régi óriáskerekekkel és hullámvasutakkal varázsoltak izgalmassá és mozgalmassá, Pierre-t a galambot és kedvesét Coco-t a gerlét követhetik végig, ahogy szerelmi hajszában körbekerülik az egész épületet. A „repülést" bájos orgonazene kíséri, és egészen 2017. december 31-ig élvezhetik a látványt, ha éppen arra járnak.

Helyszín: Galeries Lafayette kirakatai

Időpont: 2017. november 8. és 2017. december 31. között

Mediterrán tél a Francia Riviérán

A Cote d'Azur, vagyis a Francia Riviéra egy másfajta telet ígér az odalátogatóknak. Decembertől márciusig a felhőket fogva tartják a riviérától északra tornyosuló hegyek. Így napközben kellemes, balzsamos napsugarak melegítik az ember arcát, és minden esős téli napra jön öt száraz. Míg régen a szupergazdagok és az arisztokraták szanatóriumként gondoltak a vidékre és csodás téli időjárására, addig ma csupán napi 50 000 látogató érkezik ide december és január környékén. Pedig ekkor féláron foglalhatnak hotelszobát, a múzeumok és a kastélyok turistamentesek és hívogatóan családiasak, az éttermekben pedig osztriga és szarvasgomba szerepel a napi menün.

 

Nizza télen, tömegek nélkülFotó: Pascal Blachier / Flickr.com

 

Az igazság az, hogy ebben az időszakban a Nap külön-külön lesüt azokra, akik megteszik az idevezető utat. Azt pedig még tegyük hozzá, hogy ha Nizzában járnak, akkor délelőtt belefér egy hosszú séta a parton, egy finom ebéd a felsővárosban, hogy aztán délután már a sítalpakat csatolja fel a 90 kilométerre fekvő Mercantour Nemzeti Park hófedte lejtőin.

Időszak: decembertől márciusig

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek