» Advent

Ahol a legszebb a karácsony

Mesevárosok a nagyvilágból

| | Nem érkezett még hozzászólás
Fényfüzérek, havas hegycsúcsok, megelevenedő Grimm-mesekönyvek, fűszeres illatok, girbe-gurba utcácskák, barlang mélyén rejtőző kápolna – helyek a világban, ahol a legszebb a karácsony.

A decembert a természet a legsötétebb hónapnak szánta, az emberiség válasza erre az advent és a karácsony. Sötétség helyett fényeket, csillogást, emelkedett hangulatot varázsolunk magunk köré. Mi most a szép helyek közül is a legszebbek között válogattunk.

Bolzano – Olaszország

A dél-tiroli város meseszép helyen fekszik: Ausztria és Olaszország határán. Az évszázadok során természetesen háborúztak is érte. Száz éve sincs még, hogy az I. világháború végén Olaszországhoz csatolták. Ma a lakosság kb. háromnegyede olasz, negyede német ajkú (ők Bozennek hívják városukat). Míg nyáron az Obstmarktot, a színpompás gyümölcspiacot kötelező felkeresni itt, Ötzi, az 5300 évesre becsült korú ősember egész évben látogatható az archeológiai múzeumban, bizonyítva, hogy már ősi eleink is tetszetősnek találták a környéket.

Decemberben mutatja meg legvarázslatosabb arcát Bolzano. A Piazza Walther öltözik ünnepi díszbe, a település kacskaringós utcáiról pedig ha egy kicsit feljebb emeljük a tekintetünket, az Alpok magasodnak körülöttünk. Kicsit sem lepődnénk meg, ha a város felett csilingelve haladna el rénszarvasszánján a Mikulás.

Colmar – Franciaország

Bolzanóhoz hasonlóan Colmarért is több nemzet versengett: az elzászi település 75 éven át volt német hódoltság alatt, a II. világháború után kapta vissza Franciaország. A várost látva gyerekkorunk Grimm-mesekönyvei elevenednek meg előttünk a jellegzetes fagerendás, tornyos házakkal, az óváros gótikus hangulatával, a folyón úszkáló hattyúkkal. Colmarban egész évben romantikus programlehetőségek kínálkoznak: nyáron a virágokkal teli várost csónakon és kisvasúton ülve is felfedezhetjük, a karácsonyi vásár pedig ma már önálló programként is turistacsalogató erővel bír.

Colmar a karácsonyi díszkivilágításban, a zsibongó vásári forgatagban mintha tényleg évszázadokra repítene minket vissza az időben. A képeket látva szinte érezzük a pain d'épices, a mézeskalács fűszerezésű gyümölcskenyerük illatát, amelyhez jóféle elzászi borokból főzött, gazdagon fűszerezett forralt bort kínálnak.

Rothenburg ob der Tauber – Németország

Bajorország bőkezűen méri a szépségeket, ezek közül is nagy hírnévre tett szert a cirkalmas nevű Rothenburg ob der Tauber. A várost évszázadokról ezelőttről felejtették itt a számunkra, mintha csak díszletek között járnánk a girbe-gurba utcácskákon, a kovácsoltvas utcai lámpák fényében. Egy lovashintó sokkal autentikusabb erre, mint egy autó. Rothenburg tényleg bájos, és még azt is hajlandóak vagyunk megbocsátani neki, hogy kicsit túlzásba vitték a karácsonyi kultuszt.

Az ünnepet egyébként kedvelőknek is kihívást jelenthet Käthe Wolfart birodalmában picit sem megcsömörleni a karácsony tárgyi kultuszától. A szemkápráztató, zenélő, táncoló figurák ezreit áruló mütyürbolt (maga a bolt hatalmas) egész évben nyitva tart, sőt karácsonyi múzeumot is létrehoztak a városban. Käthe Wolfart – aki mind a mai napig saját kezűleg festi a limitált szériás miniatűröket – karácsonyrajongása kelendő: már tíz városban működik egész évben nyitva tartó karácsonyi boltjuk, köztük Berlinben, a belgiumi Brugge-ben és még az USA-ban is.

Delft – Hollandia

A németalföldi Delftben járunk. A híres portré, a Leány gyöngy fülbevalóval festője is itt élt, a művész teljes neve Jan Vermeer van Delft. A vidék valóban festői, az itteni városokra jellemző későgótikus-reneszánsz lakóházak pedig mézeskalács házikóknak tűnnek a hóban és a karácsonyi kivilágításban. Az óceáni éghajlatnak köszönhetően legtöbbször nem havas itt a december, a helyiek azonban tesznek róla, hogy emlékezetes legyen az advent Delftben: a városháza előtt nagy, 16 méteres karácsonyfát állítanak, és fényárban úszik a főtér.

Az ünnepi hetek leglátványosabb momentuma az 1998 óta megtartott "lichtjesavond". E december közepi esték alkalmával a városban szertartásosan mindenhol lekapcsolják a világítást, és ünnepélyesen kivilágítják a városháza előtti karácsonyfát. Az a szabály, hogy a fán kívül csak a díszkivilágításnak szabad fénylenie a városban, míg a mulatság tart. Ilyenkor mindenki kisereglik az utcára, hogy részt vehessen a közös varázslatban, a koncertek és a mulatság este 11-ig tart. A lichtjesavond egy régi ünnep felelevenítése, Németalföld lakói egykor mécsesekkel és fáklyákkal világították be az utcákat.

Valkenburg aan de Geul – Hollandia

Valkenburg Hollandia déli csücskének városa. Az ország egy kis területe "belóg" Belgium és Németország közé. Itt találjuk ezt a különös városkát, amelynek romantikus hangulatát magasra nyúló középkori kastélyromja határozza meg, novembertől január 8-ig pedig egy rendhagyó vásárral és ünnepségfolyammal csábítják a turistákat ide. A gyönyörűen kivilágított vásársor ugyanis egy – mesterségesen kialakított – barlangrendszer belsejébe vezet. A "világ egyetlen föld alatti karácsonyi vásárának" is nevezik magukat: a különös hangulatú barlangbelsőkben homokból megformált Betlehem és más, vallási témájú szoborcsoportok idézik meg a karácsony hangulatát.

Egy több száz éves kápolnát is rejt a föld alatti birodalom, és még a Mikulás is rendel itt. Kint, a téren nem csak a díszkivilágítás, hanem úgynevezett Christmas Parade-ek is felelnek az ünnepi hangulatért, advent idején hetente több alkalommal látványos táncos showműsorokat adnak elő Valkenburg főterén.

Woodstock – USA

Na, kinek jut eszébe Woodstockról egy karácsonyi meseváros képe? A korszakalkotó 1969-es hippifesztivál színhelye Bethel városa volt New York államban, de ez egy másik történet. A Vermont állam-beli Woodstock egy idilli üdülőfalu egészen északon, határos Kanadával. Az amerikai vidéki ("country") lakberendezési stílust itt élőben élvezhetjük, sok-sok fehér színt, fát, természetes anyagokat használnak, az elmaradhatatlan kandallóval. A helyi karácsonyi díszítés is igazodik ehhez az ízléshez, itt nem a giccs az uralkodó.

A síelők előszeretettel látogatják az adventi és karácsonyi időszakban, ekkorra esik a közkedvelt Wassail Weekend is. A wassail egy kelta eredetű ital, a forralt bor változata ciderből, amelyet a pogányok az évnek pontosan ebben az időszakában (novembertől január elejéig) fogyasztottak. Woodstockban a karácsonyi fesztiválnak skandináv gyökerei vannak, a 19. századot idéző díszes felvonulást rendeznek ötven lovassal, de nagy hagyománya van itt a lóvasszánozásnak is.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Stájerország Túl szép, hogy rövid ideig maradjunk. Fedezze fel Ausztria zöld szívét!

szalay3 új galériát hozott létre
Magyarország, Nagybörzsöny, SzG3
8 órája
Laczko új galériát hozott létre
Hall in Tirol
2 napja
cobranco élménybeszámolót írt
Alpesi riviera (Svájc)
11 napja
rallymax élménybeszámolót írt
Országos kéktúra 31. nap
12 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.