» Advent

Csengőszó puliszkával és szilvapálinkával: ilyen az advent Nagyváradon

| | Nem érkezett még hozzászólás
Akár Budapestről is át lehet ruccanni egy délutáni karácsonyi vásár látogatásra Nagyváradra. Az egyre szépülő egykori magyar „fellegvár” újjáépített főterén vidám, színes karácsonyi forgatag csábítja a város lakóit korizásra, kürtöskalács és puliszka majszolására. A hidegben pedig jól esik egy stampedli helyi szilvapálinka.

Egyre szépül Nagyvárad. A magyar szellemi élet és szecesszió egyik központja varázslatos karácsonyi vásárral is fogadja az idegent – ráadásul majd' minden kétnyelvű, ami még most is kellemesen szokatlan arrafelé. És, ami még kellemesebb az alig pár kilométerre levő határ túloldaláról idevetődött kíváncsi idegennek: szinte mindenki beszél magyarul. Ízesen és kedvesen, sőt még a románok is igyekeznek néhány szóval megértetni magukat – ha máshogy nem megy, hát angolul.

Hétvégén könnyű és díjmentes a parkolás Nagyváradon, és bárhol álljunk is meg autónkkal néhány perces sétával könnyedén elérhetjük a Sebes Kőröst, hogy aztán annak hídján eljuthassunk a híres-neves főtérre. A korábbi Széchenyi tér – mai nevén Piata Unirii – Európa egyik legszebb tere „békeidőben” is, hát még így karácsonyi fényözönben. A karácsonyi vásár szervezői bizony nem spóroltak a fényfüzérekkel, lámpákkal és girlandokkal. A gyönyörű szecessziós épületekkel körülvett tér így valóságos karácsonyi ékszerdobozzá alakult – mindenki örömére.

A már megszokott adventi vásárkellékek mindegyikét megtalálni itt: jégpályát, színpadot fellépő zenészekkel, lacikonyhát és fajáték árusokat, édességpultot és forraltboros üstöket. A levegőben jórészt amerikai karácsonyi dallamok zsongnak. Sajnos sem a magyar, de még a román ünnepi dalokat sem játsszák – úgy látszik erre ott sem vevők az emberek.

De, akkor miben más a nagyváradi vásár, mint a budapesti és bécsi? A hangulatában és az ízében. Az árusok és nézelődők is kedvesek, barátságosak. Ismeretlenek beszélgetnek egymással, az egyik rétest falatozó család például kórusban biztatott arra, hogy ne hagyjam ki a meggyes és sütőtökös rétest, a lacipecsenyésnél pedig a magyarul alig tudó árus még egy plusz töltött káposztát tett a tányéromra, amikor megtudta Budapestről jöttünk.

És, akkor már meg is érkeztünk az ízekhez. Az említett töltött káposztához aranysárga puliszka jár –mindkettő csodás. Mellette a réteses nénike tucatnyi ízű – de egyformán ropogós – süteményt süt kis kemencéjében. Érdekesség, hogy ezek más formájúak, mint amit itthon megszoktunk, mindegyik palacsintához hasonlít. És, akkor még nem beszéltünk a kürtőskalácsról, ami itt is a slágertermék. A magyar asszonyok sütötte kürtős azonban ízben és méretben is veri a magyarországi utánzatokat. Friss, ropogós és hatalmas. Az ára pedig a budapestinek negyede. Ez egyébként jellemzi a többi nagyváradi étket is. A puliszkával társított töltött káposzta 12 lejbe, azaz 800 forintba kerül, a rétes darabja 5 lejbe azaz 300 frontba kóstál. A helyi Csiki sör, a pálinka is olcsó – isszák is sorra a látogatók, ami nem csoda, hiszen ottjártunkkor este már -8 fokot mértek a hőmérők.

Meglehet, hogy csak bebeszéljük magunknak, de a nagyváradi adventi hangulatban ott van Ady és Krúdy, Janus Pannonius és Juhász Gyula, Szigligeti Ede és a városban élt és alkotott sok száz magyar művész, tudóst, politikus és egyházfi. Két gyönyörű zsinagógájuk emlékében pedig a várost egykor naggyá tevő zsidó polgárok. Szellemük megfoghatatlanul ott lebeg az egyre szépülő, de még most is borzalmasan lerongyolódott belvárosi paloták udvarán, a valaha szebb napokat megért parkokban, a remekül felújított Astoria Hotel – amelynek kávéházában Ady rótta sorait – éttermében, a felújított és átnevezett magyar paloták csillogó ablaküvegein.

Nagyvárad karácsonyi készülődése régi idők ünnepi hangulatát idézi, s ilyenkor a turista nem az utcák hepehupáira, a hunyorgó utcalámpákra figyel, hanem a Cyrano étterem pacal levese mellett a város egykori lakóira emlékezik. És méltányolja a fejlődést, amely Frei Tamás kávéházával, vagy a Hilton Doubletree Hotel luxusával azért már megérkezett ide is.

Cikkünk szerzője Szakonyi Péter, a Napi.hu főmunkatársa.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Stájerország Túl szép, hogy rövid ideig maradjunk. Fedezze fel Ausztria zöld szívét!

szalay3 új galériát hozott létre
Magyarország, Nagybörzsöny, SzG3
8 órája
Laczko új galériát hozott létre
Hall in Tirol
2 napja
cobranco élménybeszámolót írt
Alpesi riviera (Svájc)
11 napja
rallymax élménybeszámolót írt
Országos kéktúra 31. nap
12 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.