Lazuljon le, menjen inkább lakásétterembe!

Nincs szabad asztal a kedvenc éttermében, vagy céges bulikon résztvevőkkel kell osztoznia a törzshelyén? Itt az ideje, hogy kipróbáljon egy lakáséttermet - mutatjuk, hol érdemes az adventi időszakban lelazulni!

A karácsony előtti időszakban is érdemes beiktatni néhány kényeztető programot, és ez a wellness és a szabad levegőn töltött idő mellett egy jó vacsora is lehet, valami nyugisabb helyen. Ez utóbbi nem is olyan egyszerűen kivitelezhető, mivel a jó helyek hétköznap is tele vannak, nem is beszélve a céges csapatépítőkről, évzáró vacsorákról. Ha nem szeretne egy feszengő, vagy éppen nagyon is felszabadult brigád tagjainak szomszédságában étkezni, érdemes felkeresni egy lakáséttermet. Körülnéztünk, hová érdemes menni az adventi időszakban.

Az evés összehoz
Galéria: Lakáséttermek adventi kínálata
(Fotó: Briquette)

 

Nem biztos, hogy ragaszkodnunk kell a klasszikus lakásétterem fogalmához, hiszen ez a modell úgy tűnik, leáldozóban van. Sok ígéretes hely zárt be az utóbbi években, a tulajdonosok és szerelemből főzők új projektekbe kezdtek. A slow food közös élvezetére azonban továbbra is van igény: a pop up jellegű kitelepülések, a yumber vagy a sharing economy más formáit is kísérje figyelemmel, ha éttermen kívüli gasztroélményeket keres.

 

Castrótól a világtrendig

 

A lakáséttermek szülőhazájának Kubát tartják. Az állami éttermek színvonala nem volt valami magas, a magánvendéglőket pedig a kommunista hatalom betiltotta. A kubaiak ezért a lakásukban kezdtek el főzni egymásnak - és később a turistáknak. Ezek a paladarnak nevezett "intézmények" a privát éttermek újbóli legálissá válása után is megmaradtak, és nemcsak Latin-Amerikában terjedtek el, hanem az Egyesült Államokban és Európában is. Ugyanakkor Kínában is kialakult egy hasonló rendszer, itt a lakáséttermek a luxusra vágyó, de azt a hivatalos éttermekben hiába kereső gazdagok találkozóhelyei lettek.

Az egyik leghíresebb sikertörténet a párizsi Hidden Kitchené, melyet egy Seattle-ből származó séf és egy pék alapított. Azért kezdtek el a lakásukban főzni és vacsorákat adni, hogy új barátokra tegyenek szert. Ez elég jól bejött, másfél évvel a költözés után már több százan mondhatták el magukról, hogy a megfordultak a kultikussá vált helyen. Állandó vendéglátóhely lett, ahol egy tízfogásos menüért 100 eurót is elkérhettek. A lakásétterem 2011-ben pedig bezárt, alapítói más kulináris projektbe kezdtek.

Végignézheti, hogyan készül a vacsora
Galéria: Lakáséttermek adventi kínálata
(Fotó: Briquette)

 

Magyarországon, ha minden igaz, 2003-2004 körül nyílt meg az első lakásétterem a Bródy Sándor utcában. (Ha szeretne még többet megtudni a témáról, az Urbanista cikkére kattintson.)

 

Vendégek a nappaliban: Miliő

 

A lakáséttermeket mindig is egyfajta titokzatosság lengte körül, a vendégek pedig vagy egy bizonyos körhöz tartoztak, vagy alaposan meg kellett dolgozniuk az információért. Bár a közösségi oldalak korában már sokkal könnyebb kis létszámú vacsorát találni, még mindig nem jellemző, hogy a menü és az időpont néhány kattintással elérhető.

A Miliő egy "klasszikus" lakásétterem: a tulajdonosok a saját otthonukban főznek és szerelemből született a hely. Havi 1-3 alkalommal rendeznek vacsorákat, amelyeket nem hirdetnek meg, mégis telt házasak, meséli Somogyi Attila, az egyik tulajdonos. Ő maga a jégkorong világába igazolt a menedzseri munkájából, a lakáséttermet pedig egy borász és egy bormarketinges barátjával viszi. Maximum tíz főt tudnak fogadni a klasszikus vacsorákon és a borvacsorákon, ezenkívül borkóstolókat is tartanak, amelyeken falatkákat kínálnak. Magyaros, de "újhullámos" a konyha, minden ételbe csempésznek egy kis rafinériát. Amatőröknek vallják magukat, magazinokból és mintegy kétszáz darabos szakácskönyv-gyűjteményükből merítenek ihletet. A profit kérdése fel sem merül, becsületkasszával dolgoznak - mindenki annyit ad bele a végén, amennyit jónak gondol.

 

Capriccio: házhoz is jönnek

 

A Capricciót hat évvel ezelőtt álmodta meg két profi szakács, Magos Zoltán és Jenei Tamás. Olyan helyet akartak, ahol minden a vendég körül forog, és olyan figyelem övezi, amit egy hagyományos étteremben nem kap meg. Többször változtatták a helyüket, a Városmajor utcai Mezzo Kuzinban volt egy darabig a bázisuk, most a B terv Lakásétterem adja a helyszínt.

 

A Capriccio séfjei házhoz is jönnek
Galéria: Lakáséttermek adventi kínálata
(Fotó: Balogh TamÃs / Capriccio)

 

A koncepció azonban megváltozott, és most már csak legalább 10 fős társaságoknak főznek. "Régen előre megvolt a menü, a vendégeket pedig egy nagy közös asztalhoz ültettük le, mint a kubai lakáséttermekben. Nem rendelkezünk saját ingatlannal, mindig bérelni kellett, így pedig nem volt életképes ez az üzleti modell. A zártkörű vacsorákra ugyanakkor óriási az igény" - mondja Magos Zoltán. Így most születésnapok, céges rendezvények, esküvők alkalmával készítik a magyar, olasz, a távol-keleti és a francia konyha ihlette fogásokat.

Arra is van lehetőség, hogy házhoz menjenek, és a "vendégeknél" főzzék meg a vacsorát, de az is megoldható, hogy 80 százalékos készültségben vigyék oda az ételt, és a helyszínen fejezzék be. Előfordult, hogy ők voltak a születésnapi ajándék, az ünnepelt konyhájában készítették el a menüt.

 

Télen is BBQ

 

A Briquette, Budakeszi viszonylag új "lakásétterme" a nyáresti kerti vacsoráival lett egyre ismertebb. A hely szíve a profi kerti konyha, ahol grillezett és kemencés ételek készülnek. Az időjárás azonban nem befolyásolja a hely működését: a kerti konyhát télen is használják, a vendégeket - maximum 17 főt - pedig a ház tágas belső terében ültetik le, mondja Ölveczki Sebestyén, a Briquette tulajdonosa. Az idén terveznek még egy tengeri vacsorát, egy disznótorost és egy karácsonyi vacsorát is, és egyedi lakomákra is be lehet nevezni hozzájuk, ha Önök legalább 8-an vannak, és legalább 48 órával előtte bejelentkeznek.

 

Grillvacsora akár a tél közepén is
Galéria: Lakáséttermek adventi kínálata
(Fotó: Briquette)

 

Azt, hogy ez nem a tipikus lakásétterem, az is bizonyítja, hogy szó sincs insider, titkos gasztroszeánszokról. A hely Facebook-oldalán minden információ megtalálható, a vacsorákra bárki jelentkezhet, párban, barátokkal, vagy akár egyedül is. Itt úgyis meg fog ismerkedni a többi vendéggel, és az egész egy kötetlen, beszélgetős-evős élménnyé növi ki magát, és éppen ez az, amire az ünnepi őrület előtt szüksége lehet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek