Hol lakik Joulupukki?

A kérdésre a válasz: a Korvatunturi-felföldön. De ha meg akarja nézni a manókkal és rénszarvasokkal felszerelt bázisát is, akkor jobban jár, ha inkább Rovaniemibe utazik. Úgy hangzik, mintha ezeket a neveket most találtuk volna ki? Pedig tényleg léteznek, máris kifejtjük, hogyan tud eljutni ide.

 A napokban Joulupukki, a finn Mikulás éppen Magyarországon turnézik, így nem kell érte messzire menni, ha találkozni akarunk vele. Aki viszont lemaradt a randiról, vagy elvinné a gyerekeit a Mikulás főhadiszállására, annak Finnországig kell utazni.

 

A titkos bázis: Korvantunturi

 

A finn néphagyomány szerint a Mikulás titkos bázisa játékgyárastul és itt dolgozó manóseregestül a Korvantunturi-felföldön található. Mivel ez a hely a finn-orosz határon fekszik, az ide kirándulóknak írásos engedéllyel kell rendelkeznie a finn határőrségtől. Ráadásul ide vezető utak sincsenek, csak túraösvények, szóval nem az az idilli, kényelmes turistákra szabott környezet.

Joulupukki és a manók
Galéria: Hol lakik a Mikulás?
Fotó: Rovaniemi Tourism & Marketing Ltd.

 

Ellentétben Lappföld fővárosával, Rovaniemivel, ahol még a belvárosi utcahálózat is rénszarvasfejet formáz – erről képet a galériánkban láthatnak. Itt található ugyanis a Santa Claus Village, vagyis Mikulásfalva, Télapó irodájával és postahivatalával együtt. És bár a Mikulásnak szóló leveleinket bátran címezhetjük a "99999 Korvatunturi" címre, tudnunk kell, hogy ezeket a leveleket automatikusan Rovaniemibe irányítják át.

 

Az amerikaiak tehetnek róla

 

A Mikulás-mizéria egyébként viszonylag új keletű Rovaniemiben. Akkor kezdődött, amikor az ötvenes években az amerikai elnök özvegye, Eleanor Roosevelt Rovaniemiben szállt meg. Mivel nagyon kellemes élményekkel tért haza lappföldi útjáról, egyre többen látogattak ide. Ezért döntöttek úgy a finnek, hogy itt állítják fel a Mikulás irodáját – szóval az egész télapós, manós hacacárét köszönjük a volt first ladynek.

Santa Claus Village bejárata
Galéria: Hol lakik a Mikulás?
Fotó: Shashinkoubou / Europress / Getty

 

Na, és hogy mi van pontosan Rovaniemiben? A várostól nyolc kilométerre északra egy behavazott mesevilág közepén Joulupukki, vagyis a Mikulás fogadja a látogatókat manói és rénszarvasai társaságában. Köszönhetünk nekik nyugodtan magyarul, ugyanis köszönni és kellemes ünnepeket kívánni a mi nyelvünkön is tudnak. (Kivéve a rénszarvasok, bár ki tudja.) Ha mélyebb eszmecserébe szeretnénk kezdeni a nagy szakállúval és a manókkal, azért nem árt inkább valamelyik világnyelvvel megpróbálkoznunk.

Hogy mondják finnül, hogy kellemes ünnepeket?

A Google jópofa karácsonyi honlapjának köszönhetően többek között ezt is megtudhatja, így az anyanyelvükön kívánhat minden szépet és jót Mikulásfalva lakóinak. De a világ karácsonyi szokásaival is megismerkedhet, és napról-napra egyre több érdekességet talál itt, érdemes böngészni.

 Ha meguntuk a csevegést, a környéken barátkozhatunk a rénszarvasokkal, meglátogathatunk egy szánhúzó-kutya farmot, vagy motorosszánozhatunk a nagy lappföldi télben. De a Mikulásfalvától pár lépésnyire található Santaparkba is ellátogathatunk. Ez a föld alatti vidámpark 1998 óta várja a turistákat, ahol manóiskolába mehetnek, mézeskalácsot dekorálhatnak, vagy akár átsétálhatnak az Északi-sarkkör alatt is. Felnőtteknek 31 eurót, gyerekeknek 25,50 eurót kóstál a belépő.

 

Rénszarvashús és medve rostélyos

 

Aki megéhezett, és az egész napos mikulásos tematika után van szíve a dologhoz, feltétlenül kóstolja meg a környék specialitását, a rénszarvashúst. A Wikitravel vonatkozó szócikkét egy finnországi magyar írta, következzenek az ő tanácsai: "a legtradicionálisabb étel itt a pácolt rénszarvashús (poronkäristys). A húst csíkokra vágják és serpenyőben sütik vajjal és vízzel. Általában köretként törtburgonyát szolgálnak fel, áfonya szósszal és picire szeletelt savanyú uborkával fogyasztják. Ha igazán különleges ételt szeretnének akkor ajánlom a Nili éttermet. Ebben a hangulatos rénszarvas bőrökkel dekorált étteremben ehetnek medve rostélyost vagy vadmadarat, és kóstolhatnak a helyi halak széles választékából is. Az ára kicsit borsos, de egyszer megéri elmenni."

Lenne szíve szarvast enni?
Galéria: Hol lakik a Mikulás?
Fotó: Rovaniemi Tourism & Marketing Ltd.

 

Rovaniemibe az ünnepi időszakban több utazási iroda is szervez csoportos kirándulást, a Tensi útja például december 7-10. között esedékes, és borsos ára – 233 ezer forintba kerül fejenként – ellenére már telt házas. A Morea Travelnél pedig az érdeklődők maguk állíthatják össze a különböző élményekből – úgy mint sarki fény túra, hótalpazás, északi állatok farmja – a programjukat. Repülni a Finnairrel érdemes, egy átszállással (Helsinkiben) a retúrjegy 124 ezer forint környékén már kihozható fejenként.

Kutyaszánozni is lehet
Galéria: Hol lakik a Mikulás?
Fotó: Rovaniemi Tourism & Marketing Ltd.

 Amennyiben most nem kívánunk komolyabb összeget áldozni a Mikulás meglátogatására, menjünk el a budapesti állatkertbe. December 6-án itt is lehet találkozni az állatkerti Mikulással, aki apró ajándékokkal fog kedveskedni a gyerekeknek. És itt is láthatunk rénszarvasokat, sőt ha veszünk pár száz forintért zoo-csemegét, meg is etethetjük őket.

 

Újabb cikkünk ebben a témában:


Leszállt Ferihegyen Joulupukki gépe - 2016.12.01.
Hei lapset! – üdvözölte a gyerekeket Joulupukki, a finn Mikulás, amikor kilépett a Finnair Airbus A320-asából. December 6-ig marad hazánkban, több vidéki városba és fővárosi helyszínekre is ellátogat, utána a világ más részein teljesíti a gyerekek kívánságait.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek