Adventi mesevilágok három órányira Budapesttől

Klasszikus, formabontó és bulizós karácsonyi vásárok Ausztriától Szlovénián át Szlovákiáig. Összegyűjtöttük a legjobbakat. Glühweinra, vagy ha úgy jobban esik, kuhano vinóra fel!

Szerencsére ma már egyre több hazai közterületen varázsolnak a szervezők olyan idilli, forralt bor és fahéjillatú csodavilágot, mint amilyennel sokáig csak Ausztriában találkozhattunk. Akinek ennek ellenére még mindig külföldre húz a szíve, megmutatjuk, milyen adventi vásárokat talál maximum három-négy órás autóútra Budapesttől.

Ausztria

Bécs

Bécs belvárosában, ahogyan a korábbi években megszokhattuk, idén is egymást érik majd a karácsonyi vásárok. A legendás rathausplatz-i, azaz a városháza előtti téren megrendezett vásár 2015-ben ünnepli fennállásának 30. jubileumát. Itt múlt szombaton gyúltak ki az idén Tirolból érkezett hatalmas karácsonyfa fényei. A vásár százötven standjánál tehát már szorgalmasan lehet válogatni az ékszerek, karácsonyi dekorációk, karácsonyfadíszek, kézműves termékek, kézzel készített édességek és egyéb finomságok között.

A legendás városháza előtti vásár
Galéria: Közeli adventi vásárok
Fotó: Christkindlmarkt

Nem messze innen, a Weihnachtsdorf am Maria-Theresien-Platzon, a Kunsthistorisches és a Naturhistorisches Museum között a tradicionális kézműves termékeké és az egyedi ajándékötleteké a főszerep. A Weihnachtsdorf im Alten AKH puncsos bódéival és curling-pályáival főleg a vásárolgatás helyett inkább szórakozni vágyók körében népszerű, akárcsak az MQ formabontó, fényfestéssel, dj-szettekkel és műanyag jégkunyhókkal csábító adventi bulihelyszíne.

Az előző két vásár szöges ellentéte a hagyományok elkötelezettjeként működő Altwiener Christkindlmarkt auf der Freyung, ahol már 1772-ben is rendeztek karácsonyi vásárt, és a néhány lépéssel arrébb található Adventmarkt Am Hof. Ezek standjain elsősorban kézműves termékeket, üvegdíszeket, hagyományos betlehemeket és kerámiákat kínálnak.

Winter im MQ
Galéria: Közeli adventi vásárok
Fotó: MuseumsQuartier Wien

A császári kulisszák romantikájával csábítja a látogatókat a Schönbrunni kastély előtt felállított karácsonyi vásár, és akinek ez még nem lenne elég, az jó, ha tudja, hogy a barokk Schloss Belvederénél is van karácsonyi falu.
Változatos gyerekprogramok, utcaszínház, élő zene és művészeti installációk teszik egyedivé a Karlsplatzon berendezett adventi vásárt. Míg az idilli, macskaköves utcákon végig kígyózó Weihnachtsmarkt am Spittelberg standjai mellett idén először karácsonyi postahivatal is üzemel. A bensőségesség és a hagyománytisztelet jegyében zajlik az adventi árusítás és készülődés a Stephansplatzon.

Spittelberg
Galéria: Közeli adventi vásárok
Fotó: mimi / Travelo

Valami különlegesebbre vágyik? Válassza a Schloss Wilhelminenberg karácsonyi varázslatát, ahonnan Bécs legnagyobb fateraszáról, forró puncsot szürcsölve csodálhatja meg az osztrák főváros fényeit. A Türkenschanzparkban a török kútnál épül romantikus karácsonyi vásár, ahol elsősorban kézműves termékek, két körhinta, szombatonként pedig élő zene várja a friss levegőre vágyókat. Virágos kiállítással tarkítja a karácsonyi szezont a városi kertészet, a Blumengärten Hirschstetten, ahonnan természetesen szintén nem hiányozhat az adventi vásár sem.

A legdizájnosabb ajándékok lelőhelyei

Annak is érdemes ellátogatni Bécsbe, aki a hagyományos kézműves termékek helyett valami eredeti és egyedi kreációt szeretne a fa alá tenni szeretteinek.
November utolsó hétvégéjén nyitja meg kapuit a WeihnachtsQuartier a MuseumsQuartierban, ahol ezer négyzetméteren színek, anyagok, minták és formák kavalkádja várja az érdeklődőket. A szortiment az ékszerektől az egyedi ruházati termékeken át egészen a kisbútorokig terjed. A WUK-ban december elején „Lights" címmel rendeznek művészeti és dizájnvásárt, ahol fiatal dizájnerek és kisebb márkák prezentálják kreációikat.
Kortárs kézműves termékek, ruházati cikkek, mindenféle finomság, valamint olvasni- és hallgatni való között válogathatnak a Kunst & Kram Weihnachtsmarkt látogatói a Bunkerei/Punscherei im Augertenben. Az adventi hangulatot forró puncs, sült gesztenye és tábortűz teszi teljessé. Nem kifejezetten karácsonyi vásár, de tökéletes lelőhelye az egyedi ajándékötleteknek a Feschmarkt, amelynek november közepén ad otthont az Ottakringer Brauerei. Itt némi belépődíj (4 euró) ellenében kétszáz feltörekvő fiatal dizájner és márka kínálatából válogathat az érdeklődő. A szokásos divatáru, ékszerek és kiegészítők mellett grafikák, műalkotások és formatervezett használati cikkek is sorakoznak itt a standokon.
Forrás: Compress

Alsó-Ausztria

Persze nem feltétlenül kell a fővárosba menni, ha hangulatos adventi vásárba vágyunk. Sőt! Az osztrák vidéken még mesésebb vásárokra bukkanhat az ember! Alsó-Ausztria váraiban, kolostoraiban és kastélyaiban idilli adventi vásárok várják házi készítésű finomságokkal a látogatóikat. A göttweigi bencés kolostor látogatóit puncs, forralt bor és számos ajándékötlet várja, Seitenstetten kolostorának adventi vásárán ugyanilyen romantikus a hangulat, és itt még a fúvósok, énekesek is rázendítenek.

Johannesbachklamm Fotó: Franz Zwickl / also-ausztria.info
Galéria: Közeli adventi vásárok
Fotó: Franz Zwickl (+43-664-3586350) / also-ausztria.info

Rosenburg adventi vásárán mintha csak egy romantikus karácsonyi mesébe csöppennénk; Aggstein romjai között pedig valóban középkori az advent - itt a kereskedők, a lovak és a nyársra húzott ökrök garantálják az időutazást. Érdemes ellátogatni Würflachba is, a Johannesbachklamm szurdokába. Adventkor Ausztria legnagyobb feldíszített karácsonyfája világítja be a környéket. A túlméretezett asztalon megfelelő méretű ajándékok sorakoznak, például hat méter hosszú sílécek. A kulináris élvezetekről a helyi specialitások gondoskodnak – természetesen fogyasztható adagokban.

Alsó-Ausztria további vásárairól, és a pontos nyitvatartási időkről itt írtunk bővebben.

Halbturn

Két éve fedeztünk fel magunknak a Fertő-tótól nem messze található Halbturn barokk kastélyudvarán megrendezett vásárt, és egyből a szívünkbe zártuk. Kézműves termékek, ínyencségek és egy hangulatos tábortűz várja itt a látogatókat. Idén november 28-29-én, december 5-6-án és december 12-13-án lesz nyitva, 13 és 19 óra között. Korábbi élménybeszámolónkat itt találja.

Halbturn
Galéria: Közeli adventi vásárok
Fotó: mimi / Travelo

Szlovénia

Ljubljana

Igaz, hogy a szlovén fővárosba kicsit tovább - durván 4-5 órán át - tart az út, de üdítő újdonságot jelenthet annak, aki évek óta az osztrák vásárokat járja. Ljubljana bájos, kisvárosias hangulatú belvárosában november 27. és január 3. között tartanak az ünnepi programok. A hivatalos karácsonyi vásárt a Ljubljanica folyó partján, illetve a Presernov téren rendezik meg. A pultokon karácsonyi díszek, kézműves termékek, sült kolbász és forralt bor (itt kuhano vino néven kell keresni) sorakoznak. A Plecnikov téren egy jégpályát is felállítanak, a város templomaiban pedig gyönyörű betlehemeket láthatunk.

Ljubljana
Galéria: Közeli adventi vásárok
Fotó: Maja & Marko / flickr

Betlehem erdőben, barlangban

Ha már a betlehemeknél tartunk: Szlovéniában nagy hagyománya van, az elmúlt években pedig az élő állatokkal és színészekkel kiegészített verzió hódít. A Ljubljanától autóval ötven percnyire fekvő Mojstrana városának közelében mesebeli környezetben, az erdőben, egy megfagyott vízesés mellett játsszák el évről-évre Jézus születését. A népszerű élő betlehemet idén december 25. és 28. között, illetve január 1. és 3. között, délután négykor, ötkor és este hatkor lehet látni. De a világhírű Postojnai cseppkőbarlangban is van minden évben jászol - nagy valószínűséggel itt van a világ legmélyebben található betleheme.

A szlovén bejgli

Természetesen a szlovéneknek is megvannak a maguk különleges karácsonyi ételei, a mi kedvencünk ezek közül a potica. Személyes találkozásunkkor Szlovénia magyarországi nagykövete a legszlovénebb süteménynek titulálta. A leginkább a mi bejglinkre hasonlító, kalács jellegű süteményt rengetegféle ízesítéssel készítik. Nekünk a mogyorós ízlett a legjobban, a legkülönlegesebb pedig kétségtelenül a tárkonyos volt.

Maribor

Ha az időjárás is úgy akarja, Mariborban egy pár napos síelést is kombinálhatunk adventi vásározással. Itt a karácsonyi fényeket december 3-án kapcsolják fel, a város utcáin adventi kirakodóvásárokat találunk. A karácsonyi időszakban, és szilveszterkor is koncerteket tartanak a Leon Stukelj téren, mely Szlovénia legnagyobbja.

Szlovákia

Pozsony

A szlovák fővárosban november 20-án nyitnak a karácsonyi vásárok, és december 22-ig várják a látogatókat naponta reggel tíztől este tízig. A főtéren (Hlavné námestie) és környékén száznál több pulton kínálják a szlovák finomságokat és kézműves ajándékokat. A régi városháza mellett kézműves bemutatókat tartanak, és gyakoriak a koncertek, előadások is. Az egész belvárosnak csodás hangulatot ad a gyönyörű díszkivilágítás.

Pozsony
Galéria: Közeli adventi vásárok
Fotó: Brian Colson / flickr

Kassa

Kassán december 5-től december 31-ig várják díszkivilágítással és ünnepi hangulattal a városba érkezőket. A főutcán (Hlavna) egy színpadot is felállítanak, ahol koncerteket és színielőadásokat tartanak. A belváros utcáin puncsot, sült krumplit, mézes süteményeket, és kézműves termékeket kínáló pultok sorakoznak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek