Párizsba vágyik? Elég csak Bécsig utaznia

Egy jó Toulouse-Lautrec kiállítás délelőtt, mennyei ebéd egy francia bisztróban, délután pedig andalgás a karácsonyi vásárban. Jól hangzik, nem? A bécsi Freyungon ráadásul mindezt egy helyen megteheti.

Bécsben tölti a hétvégét, vagy akár az egész karácsonyt? Van egy jó tippünk, ha az adventi vásárok bejárásán és a finomságok végigkóstolásán kívül még valami kis extrára vágyik: töltsön el egy délelőttöt párizsi hangulatban az osztrák fővárosban. Kicsit furcsán hangzik, de kipróbáltuk, és zseniális!

A Ferstel-palota passzázsa a Freyungról nyílik, nem fogják eltéveszteni Galéria: Párizsi hangulat Bécsbenmimi / Travelo

 A napot érdemes a Kunstforumon kezdeni, a szecessziós épületet a belvárosban, a Freyungon találjuk. (Ha esetleg hozzánk hasonlóan önök is vonattal érkeznek a városba közvetlenül a program előtt, a Westbahnhoftól metróval – U3-as vonal – a Herrengasséig kell utazni, innen már csak pár lépés a cél.) És hogy miért pont itt induljon a nap? Január 25-ig tekinthető meg az eddigi legátfogóbb Henri de Toulouse-Lautrec kiállítás amit Ausztriában valaha szerveztek.

A művész születésének százötvenedik évfordulója tiszteletére rendezett tárlaton a kezdeti, akadémikus szemléletű szárnypróbálgatásoktól kezdve, az elismertséget és népszerűséget meghozó plakátokon át, a bordélyházak nyomasztó mindennapjait ábrázoló képekig az egész életművet áttekinthetjük. Ha ránk hallgatnak, elsőként megkeresik azt a kis termet, ahol a filmet vetítik Toulouse-Lautrec életéről és művészetéről, így a képeket nézve már a fejükben lesznek a hozzájuk passzoló sztorik is. A remekül felépített, átfogó kiállítást Toulouse-Lautrec fanoknak éppúgy ajánljuk, mint akiknek eddig kimaradt az életéből a francia mester.

Toulouse-Lautrec egyik leghíresebb plakátja Galéria: Párizsi hangulat BécsbenHenri de Toulouse-Lautrec / Albertina

 Ha még mindig nincs meg mindenkinek a megfelelő ajándék, a kiállítás után érdemes a Kunstforum ajándékboltjában körülnézni. Főleg a könyvek terén nagyon erős a kínálat, ha építészet, film vagy dizájnrajongó családtagoknak, barátoknak keresnek különleges albumot, itt biztosan megtalálják.

Ha itt végeztek, ideje ebédet szerezni: a párizsi hangulatnál maradva, sétáljanak át a Kunstforummal pontosan szemben lévő Ferstel-palota passzázsába, ahol karácsonyi fények, elegáns üzletek és egy francia bisztró, a Beaulieu várja a megfáradt turistákat.

Az alsó szinten delikátesz üzlet és sütiző-kávézó rész van, a hatvanas évek sztárjainak fekete-fehér képeivel dekorált galérián pedig éttermet találunk. Mivel a hely nemcsak a turisták, de a helyiek körében is népszerű, érdemes előre asztalt foglalni, e-mailben is gyorsan visszajeleznek.

Quiche, saláta, almabor Galéria: Párizsi hangulat Bécsbenmimi / Travelo

 Vasárnaponként brunch-ot tartanak, így akár délután háromkor is bevéghatunk egy jó franciás reggelit. Mi hagymalevest kértünk, amit remek kéksajtos pirítóssal kínáltak, másodiknak pedig egy könnyű quiche lorraine-t ettünk salátával. Az édességeket az adventi vásárokban akartuk megkóstolni, így a desszerkínálatról nem tudunk nyilatkozni. Korábbi vendégvélemények alapján mindenesetre úgy tűnik, a créme brulée-vel nem lehet mellényúlni.

A borkínálatuk is széles, mi azonban most a cidre-t, vagyis almabort rendeltünk. Hála az égnek, nem a legtöbb helyen megszokott, cukrozott, mesterségesen ízesített löttyöt hozták, hanem igazi, száraz, alma ízű italt.

A lakoma után irány a Freyung adventi vására Galéria: Párizsi hangulat Bécsbenmimi / Travelo

 Ebéd után már nyitnak is a karácsonyi vásárok, a Freyungon például békebeli hangulat, délután négykor pedig kóruskoncert várja.

Hasznos
A Kunstforum nyitva tartásáról és a belépőkről ide kattintva tud tájékozódni, a Beaulieu étlapját, napi menüajánlatát és reggelikínálatűt itt tudja megnézni.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek