Ahol az átlagvendég több mint nyolcvanezret költ egy este

Ahol az átlagvendég több mint nyolcvanezret költ egy este

Felmérések szerint mintegy félmillió osztrák és külföldi vendég ropja majd a bécsi táncparketten az idei báli szezonban, amely adventtől február közepéig tart. Az osztrák főváros gazdasága csaknem 130 millió eurós bevétellel számolhat - áll a Compress közleményében.

 

Fotó: MAXUM / Wien Tourismus

A Bécsi Gazdasági Kamara felmérésének adatai szerint a báli szezonra mintegy ötszázezer osztrák és külföldi vendéget várnak, akik közül a legtöbben – 380 ezren – a bécsiek lesznek. A többi tartományból csaknem ugyanannyi vendég érkezik majd, mint külföldről – 65 illetve 55 ezer. A legtöbbet a nemzetközi közönség költ majd, fejenként átlagosan 285 eurót, míg a bécsiek átlagosan 250 eurót adnak ki az előkészületekre. A bécsi fodrászok, szabók, varrónők, virágboltosok, taxisok és vendéglátósok így összesen mintegy 128 millió eurós összbevételre számíthatnak.

A felmérés szerint a legtöbben elsősorban azért mennek bálba, hogy egy szép estét töltsenek el a párjukkal (85%), de ugyanilyen vonzó számukra a rendezvények különleges hangulata is. A tánc miatt 55 százalék vesz jegyet, 10 százalék számára pedig társadalmi kötelezettség, illetve üzleti lehetőség egy-egy ilyen alkalom. Egy átlagos bécsi bálvendég 60 eurót ad ki a jegyre, 70 eurót az étel- és italokra, taxira pedig 10 eurót. Fodrászra és kozmetikusra 25 eurót, báli ruhára, cipőre, kiegészítőkre és tánctanfolyamra pedig további 70 eurót.

Az idei szezon trendje a rafinált fűzős ruha, illetve a nyitott hátkivágású estélyi ruha – természetesen selyemből és csipkéből, színezett tollakkal és szőrmével megbolondítva. A klasszikus fekete és nude színek mellett olaj-, piros és violett színekben pompázó ruhák mellé fekete lakk- vagy metálszínű magassarkú cipők dukálnak. Hozzá konty és füstös szemsmink – füstkékben vagy a bordók és lilák különböző árnyalataiban. Gyakorolni a keringőt, a foxtrottot és a bugit érdemes.

 

Fotó: Heinz Angermayr / Wien Tourismus

Több mint tíz év után az érdeklődők egyébként idén Budapesten is átélhetik a bécsi bálok hangulatát az InterContinental Budapest szállodában 2014. november 22-én. Bécs bálokat a világ legkülönbözőbb nagyvárosaiban tartanak Brüsszeltől, Berlintől és Milánótól Ottawán, Bostonon és New Yorkon át Sanghajig, Moszkváig és Limáig.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek